2009. december 28., hétfő

Kelbimbó leves




A kelbimbó hazája Belgium, pontosabban Brüsszel, ott kezdték el termeszteni először, valamikor a XVI. században. A kelkáposztánál sokkal lágyabb íze van és finomabbak a rostjai, nagyon gazdag vitaminokban. Rengetek felhasználási módja létezik: köret, egytálétel, csőben sütve. Én most egy finom levest készítettem belőle, amely a hideg téli napokon igazi lélekmelegítő.

Elkészítési idő: 45 perc

Kelbimbó leves

Hozzávalók:

  • 30 dkg mirelit kelbimbó
  • 2 sárgarépa
  • 5 dkg húsos szalonna
  • 2 db erőleveskocka
  • 2 pár virsli
  • frissen őrölt bors
  • majoránna
  • pirospaprika

habarás:

  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 púpozott ek liszt

nokedli:

  • 1 tojás
  • 2-3 ek liszt
  • víz
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A felkockázott húsos szalonnát zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát és a kelbimbót. 
  2. Felengedjük kb. 1,2 - 1,5 liter vízzel, hozzáadjuk a leveskockákat, sózzuk, megszórjuk frissen őrölt borssal és jócskán majoránnával.
  3. Feltesszük főni.
  4. Közben a púpozott evőkanál lisztet elkeverjük a tejföllel.
  5. A főzésnél vigyázni kell, mert a kelbimbó nagyon hamar szét tud főni. 
  6. Mikor félpuhára főtt hozzáadjuk a virsli karikákat, beleszaggatjuk a nokedlit, néhány perc forralás után hozzáöntjük a lisztes habarást.
  7. Kiforraljuk, ha a leves megfőtt megszórjuk a tetejét pirospaprikával, hogy szép színe legyen, újra összeforraljuk, forrón tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A komment nem tartalmazhat linket