2010. január 9., szombat

Baconos-juhtúrós rakott pulyka kakukkfüves burgonyatallérokkal





Ezt az ételt évekkel ezelőtt egy barátnőmnél kóstoltam először. Emlékszem, hogy már a bejáratnál éreztem a konyhában terjengő fantasztikus illatfelhőt, ami a fokhagyma, a kakukkfű és a mustár összeházasításából jött létre. Mikor pedig elénk rakta az ételt, látványnak sem volt utolsó. Az ízeiről nem is beszélve. Valóságos ízkavalkád.

Elkészítési idő: 75 perc

Baconos-juhtúrós rakott pulyka kakukkfüves burgonyatallérokkal  

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg pulykamell
  • 10 dkg bacon szalonna
  • 15 dkg juhtúró
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 10 dkg trappista sajt
  • 2 dkg vaj
  • grillfűszer
  • 5-6 burgonya

krumplik megkenéséhez:

  • 2 ek mustár
  • 4 ek olaj
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • kakukkfű

Elkészítése:

  1. A pulykamell szeleteket enyhén kiklopfoljuk és meghintjük a grillfűszerrel. Sót nem használunk, mert a bacon és a juhtúró is sós. Kicsit állni hagyjuk.
  2. Addig egy serpenyőben kiolvasztjuk a bacon szalonnát, a pörcöket kiszedjük, a visszamaradt zsiradékhoz hozzádobjuk a vajat és a pulykaszeleteket hirtelen átsütjük rajta.
  3. A juhtúrót simára keverjük a tejföllel. Mikor a húsok kisültek egy sort lerakunk egy kisebb jénai tál aljára, rászórjuk a bacon felét, majd rásimítjuk a juhtúrós-tejfölös massza és végül a reszelt sajt felét. Ezt még egyszer megismételjük.
  4. A jénaira rátesszük a tetejét vagy fóliával letakarjuk és kb 45 percig közepes hőfokon sütjük, majd a fóliát vagy a tetejét levéve még 15-20 percig hagyjuk a sütőben, míg a sajt szépen megsül a tetején.
  5. A sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral, a nyers krumplikat kb ujjnyi vastagra felkarikázzuk, sorban lerakosgatjuk, megsózzuk és a mustáros-olajos-fokhagymás-kakukkfüves kencével egyenként megkenegetjük őket. Forró sütőbe tolva megsütjük.
  6. Tálalásnál a burgonyakarikákat a hús köré rendezzük.




4 megjegyzés:

  1. gondolom csirkemellből is fini lehet, most éppen az van itthon :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Eszter!

    Jó ötlet, ha kipróbálod írd meg majd a tapasztalataidat.

    VálaszTörlés
  3. Küldtem Neked valamit! :)
    http://palocprovence.blogspot.com/2010/01/7-titok-ami-nem-is-titok.html

    VálaszTörlés
  4. Szeretem a rakott dolgokat:))!!
    A krumpli mustárral, még nem próbáltam,de jó ötlet:))

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket