2010. január 25., hétfő

Mennyei narancsos kuglóf








Több, mint húsz évvel ezelőtt, amikor még a bankszakmában dolgoztam életre szóló szövetséget kötöttünk mi négyen: Ildikó, Magdus, Szilvike és Én. Kolléganők voltunk és a barátságunk kiállta az idők próbáját, bár mára már mindenkit másfelé sodort az élet. Azóta is 3-4 havonta találkozunk valamelyikünknél, finomakat főzünk, jókat beszélgetünk, felidézzük az együtt töltött éveket. Ha Szilvikéhez megyünk és megkérdezem mit süssek, általában azt válaszolja: a narancsos kuglóf, az mindig jöhet ...

Elkészítési idő: 60 perc

Mennyei narancsos kuglóf

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg rétesliszt
  • 6 ek frissen facsart narancslé
  • 1 narancs reszelt héja
  • 10 dkg vaj
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • csokimáz
  • mandula forgács a díszítéshez

Elkészítése:

  1. A tojásokat kettéválasztjuk.
  2. A fehérjéhez hozzáadjuk a cukor felét, kemény habot verünk belőle.
  3. A sárgájához hozzáadjuk a cukor másik felét, robotgéppel jó habosra kikeverjük,  hozzáadjuk a narancslevet, a reszelt narancshéjat, ezzel tovább keverjük, majd a felolvasztott, de már nem meleg vajat és sütőporral elkevert lisztet felváltva, több adagban hozzákeverjük, végül óvatosan hozzáforgatjuk a felvert habot is.
  4. A kuglóf formát alaposan kivajazzuk, kilisztezzük, beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben az első 5 percben nagyobb fokozaton, majd a tüzet mérsékelve 180 C-on kb 30-35 percig sütjük. Tűpróbát csinálunk, ha már nem ragad a tészta, kivesszük a sütőből.
  5. A formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan kiborítjuk a kuglófot.
  6. Csokimázzal leöntjük, pirított mandulával díszítjük.








5 megjegyzés:

  1. Juj, ez nagyon finom lehet! Viszem a receptet!

    VálaszTörlés
  2. És milyen szép színei vannak. Olyan jó ránézni süti lett belőle!:)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nagyon ízletes. De vigyázat, függőséget okoz. :)

    VálaszTörlés
  4. El akartam kesziteni ma este, de kicsit kevesnek tunt a liszt mennyisege, ezert inkabb rakerdezek: csak 15 dkg retesliszt kell bele?

    Elore is koszi!

    VálaszTörlés
  5. nagyon finom, én is megsütöttem ma, azt hiszem ki fogom próbálni citrommal is... köszönöm a receptet, a kép pedig csodálatos!

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket