2010. január 24., vasárnap

Svéd húsgolyók barna mártással és áfonyalekvárral (Köttbullar)




Mikor a kék-sárga áruházlánc megjelent Magyarországon gyakran jártunk oda, nem csak bútorokért, hanem, az éttermét is szívesen látogattuk. Főként ez a tradicionális svéd finomság ejtett rabul. Ma már nem kell elmennünk az áruházba, ha megkívánjuk, elkészítem itthon. A receptet egy televíziós műsorban láttam, azóta így készítem, nálunk nagyon bevált.

Elkészítési idő: 60 perc

Svéd húsgolyók barna mártással és áfonyalekvárral

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús vegyesen (sertés + marha)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • fehérbors
  • 2-3 ek szójaszósz
  • 2 dl tejszín
  • kevés tej
  • 1 kk liszt
  • zsemlemorzsa
  • áfonya lekvár
  • 5 dkg vaj a sütéshez

Elkészítése:

  1. A darált húshoz hozzáütjük a tojást, apróra vágott vöröshagymát, sót, fehérborsot és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formázható legyen. Hozzáöntünk még egy kevéske tejszínt és egy kis tejet is.
  2. Vizes kézzel kis golyókat formázunk belőle és a felolvasztott vajban kisütjük
  3. Miután az összes golyó elkészült, a visszamaradt vajat átszűrjük, majd egy tiszta serpenyőbe öntjük, megszórjuk a liszttel, hozzáöntjük a maradék tejszínt és szójaszószt. Összeforraljuk, megvárjuk, míg besűrűsödik.
  4. Azonnal tálaljuk. A húsgolyókra ráöntjük a mártást, hasábburgonyával és áfonyalekvárral kínáljuk.




2 megjegyzés:

  1. Thank you for visit and for following my blog. I love yours too so I will follow back!
    Have a nice day! :))

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!