2010. február 20., szombat

Töki pompos




Eredetileg szlovák étel. Sokféleképpen nevezik még: langalló, vakarék, bodag, kurucpizza. A pompos leszakított tésztát jelent. Kenyérsütéskor megmaradt tésztát laposra kinyújtották, kemencében megsütötték és megrakták mindenféle finomsággal, ezzel tömték be gyorsan a sok éhes gyerekszájat. Igazi téli étel, nálunk leginkább a téli vásárokban árusítják. Persze ami otthon készül sokkal finomabb és jóval olcsóbban kihozható. Igaz nem mindenki olyan szerencsés, hogy kemencében tudja megsütni, de gázsütőben is elkészíthető. Nyugodtan megpróbálkozhat az elkészítésével az is, aki eddig még nem kóstolta, mert szinte elronthatatlan. Nagyon laktató, melegen az igazi, amikor még jó ropogós. Egyetlen hátránya, hogy nagyon hamar elfogy.

Elkészítési idő: 120 perc

Töki pompos

Hozzávalók:

tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 2 közepes áttört főtt burgonya
  • 2 tk só
  • 0,5 dl olaj
  • 1 dl tejföl
  • 1-2 dl langyos víz
  • 0,5 dl tej
  • pici cukor
  • 2,5 dkg élesztő

tetejére:

  • 1 kis doboz tejföl
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 fej lilahagyma
  • 20 dkg főtt császár vagy bacon szalonna
  • 20 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

  1. Megfőzzük a krumplikat, áttörjük és hagyjuk kihűlni.
  2. A tejet meglangyosítjuk, összekeverjük egy kiskanál cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, kb 10 perc alatt kovászt készítünk belőle.
  3. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk az áttört krumplit, kézzel kicsit összemorzsoljuk, majd a megkelt kovászt, tejfölt, sót, olajat is hozzátesszük és az elektromos keverő tésztadagasztó spiráljával összedolgozzuk, közben kevés langyos víz hozzáadásával lazítjuk a tésztát.
  4. Ha már szép hólyagos, meleg helyen letakarva egy órát kelni hagyjuk.
  5. A gáztepsit kikenjük vékonyan olajjal, és olajos kézzel belenyomkodjuk a tésztát. Villával megszurkáljuk, kicsit még hagyjuk kelni a tepsiben, majd jó forró sütőben kb 3-4 perc alatt elősütjük a tésztát.
  6. Megkenjük a következő keverékkel: tejföl + zúzott fokhagyma + só.
  7. Rászórjuk a felkarikázott lilahagymát, a szalonnát és a reszelt sajtot. Sütőbe visszatolva addig sütjük, míg a sajt aranybarnára pirul a tetején.


TIPP: Lehet még sok más finomsággal is megszórni a tejfölös alapot: kolbásszal, sonkával, angolszalonnával, gombával, párolt káposztával, de akár libatöpörtyűvel is.






1 megjegyzés:

  1. Imádom! Aki még nem evett ilyet, nem tudja, hogy mit hagy ki!:)

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!