2010. március 21., vasárnap

Aranygaluska vaníliasodóval



Imádom a kelt tésztákat, főként a kelt tészták királynőjét a foszlós, puha, könnyű aranygaluskát. Időnként rám tör a vágy, hogy elkészítsem és csábító illatával, aranyló színével azonnal ott gőzölögjön az asztalon. Ilyenkor az sem számít, hogy időigényes és fáradságos munkával készül, mert az íze mindenért kárpótol és a siker, amit aratok vele mindig garantált.

Elkészítési idő: 90 perc

Aranygaluska vaníliasodóval

Hozzávalók:

tészta:

  • 2,5 - 3 dl tej
  • 2 csapott ek cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 40 dkg liszt
  • 1 egész tojás + 2 tojássárgája
  • 2 csipetnyi só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg olvasztott vaj

forgatáshoz:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor

vaníliamártás:

  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg liszt
  • 1/2 liter tej
  • 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd

Elkészítése: 

  1. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és meghintjük egy evőkanálnyi liszttel, kb 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Közben a lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgákat, sót, vaníliás cukrot meg a reszelt citromhéjat, végül a felfuttatott élesztőt, 4-5 percig dagasztjuk, közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. 
  3. Akkor jó, ha a massza az edény falától elválik. 
  4. Egy kevés liszttel meghintjük, letakarva meleg helyen 30 percig pihentetjük.
  5. Belisztezett felületen a tésztát kb 2 cm vastagságúra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd az olvasztott vajba és a cukorral összekevert dióba forgatjuk.
  6. Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk és a galuskákat 2 rétegben lerakosgatjuk.
  7. Tiszta konyharuhával letakarjuk, 40-45 percig pihentetjük, ekkorra a galuskák duplájukra nőnek.
  8. Közepes tűznél valamivel kisebb lángon, 180-190°C-on kb 35 perc alatt szép aranysárgára sütjük. 
  9. Langymelegen a legfinomabb.
  10. A vaníliasodóhoz a tejet felforraljuk a vaníliás cukorral vagy a vaníliarúd kikapart belsejével.
  11. Közben a tojás sárgákat kikeverjük a porcukorral és a liszttel, majd a felforralt tejet hozzáadva enyhe gőz fölött besűrítjük a mártást. 
  12. Azonnal tálaljuk, mert a sodó hamar összeesik.











1 megjegyzés:

A komment nem tartalmazhat linket