2010. augusztus 21., szombat

Görög sültpaprikakrém (HTIPITI)




A nyár még mindig ontja színes és ízletes finomságait, amelyekből rengeteg-féle nyári pástétom és kence készíthető. Ilyenkor igyekszem én is a megszokott körözött, padlizsánkrém vagy zöld fűszeres sajtkrém - variációkon túl valami változatos és könnyű kence-ficéket készíteni. Egyik ilyen kedvencem a paprikakrém, amely a Délvidéken nagyon kedvelt és mennyei finomság, számos változata van, de mindenki a magáéra esküszik. Stahl Judittól kölcsönöztem a receptet, és annyira ízlett, hogy azóta is napi rendszerességgel készítem.

Elkészítési idő: 30 perc

Htipiti (Görög sültpaprika krém)

Hozzávalók:

  • 2 piros kaliforniai paprika
  • 20 dkg feta sajt
  • 2 g fokhagyma
  • 0,5 dl extra szűz olívaolaj
  • 1 db friss chilipaprika
  • őrölt pirospaprika

Elkészítése:

  1. A kaliforniai paprikákat a tűzhely lapján körbe forgatva megsütjük. Akkor jó, ha a paprika héja kicsit  "elszenesedik". 
  2. Egy tálba rakjuk őket, fóliával lefedjük egy kis időre, a gőzben felpuhul a héja, elválik a húsától és így könnyen le tudjuk húzni.
  3. A paprika húsát a turmixgépbe rakjuk, hozzátördeljük a feta sajtot, beleaprítjuk a fokhagymát és a kimagozott chilit, beleöntjük az olajat és az egészet homogén anyaggá turmixoljuk.
  4. Nem baj, ha kicsit híg, mert néhány óra állás után még sűrűsödik.
  5. Pirítós kenyérre kenve vagy tortilla chipsszel mártogatva fogyasztjuk, de grillezett húsok mellé is isteni.








2 megjegyzés:

A komment nem tartalmazhat linket