2010. december 19., vasárnap

Tejszínes sütőtökleves cayenne borssal



Bevallom most készítettem először sütőtöklevest. Sütőben sült változata eddig is gyakran készült nálunk a téli időszakban, mert jó kis vitaminforrás. Rengeteg recept lelhető fel sütőtök témában a neten, de igazán sohasem éreztem késztetést, hogy mást is csinálhatnék belőle. Egészen addig még a legutóbbi pócsmegyeri vendégeskedés során Szilvikénél meg nem kóstoltam az általa kreált változatot. Rögtön beleszerettem az aranyló színébe, a tökéletes ízvilágába. Ezután rendszeresen fog szerepelni az étlapon, mert még a chilis-mézes, reszelt sajtos, gyömbéres vagy narancsos változat is izgatja a fantáziámat. Szerencsére még egy ideig tart a sütőtök szezon.

Elkészítési idő: 20 perc

Tejszínes sütőtökleves

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 1 nagyobb burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 1 leveskocka
  • 1 mk cayenne bors
  • 1 dl tejszín
  • pirított tökmag

Elkészítése:

  1. A sütőtököt megpucoljuk, kisebb kockákra vágjuk. A vajat egy edényben felolvasztjuk, átforgatjuk benne a tököt és fedő alatt néhány percig pároljuk.
  2. Hozzáadjuk a szintén felkockázott burgonyát, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, beledobjuk a leveskockát, fűszerezzük cayenne borssal.
  3. Amikor puhára főtt botmixerrel pépesítjük, ha kell még hígítjuk egy kis vízzel, a tűzre visszatéve tejszínnel összeforraljuk.
  4. Tálaláskor száraz serpenyőben megpirított tökmaggal megszórjuk a tetejét.





4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon guszta lett. Ha ilyen az első, milyen lesz a következő?

    VálaszTörlés
  2. Micsoda fotó! Igazán étvágygerjesztő lett ez a leves!

    VálaszTörlés
  3. Remek lehet és nagyon mutatós

    VálaszTörlés
  4. Az én levesem nem volt ilyen szép díszes, de köszi, hogy azt írtad, hogy ízlett.puszkóta

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket