2010. február 28., vasárnap

Csípős csirkeszárnyak corn-flakes bundában




A csirkeszárny szerintem a csirke legízletesebb része. Szeretjük rántva, sütve, grillezve, különböző pácokban érlelve, ezért gyakran kerül terítékre. De a családom minden tagja tudja, hogy rajongok KFC-s csípős csirkeszárnyakért. A receptje titkos, és bár tettem már néhány kísérletet, hogy legalább megközelítőleg hasonló eredményt tudjak elérni, mindhiába. Viszont ez az egyszerűen elkészíthető recept kicsit kárpótol, ha valami pikáns, ropogós finomságra vágyom.

Elkészítési idő: 45 perc

Csípős csirkeszárnyak corn-flakes bundában

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkeszárny
  • corn-flakes (kukoricapehely)
  • 10 dkg liszt
  • 2 -3 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • chili por
  • olaj a sütéshez

saláta:

  • 1 jégsaláta
  • 1 közepes sárgarépa
  • 2 ek joghurt
  • 2 ek tejföl
  • pici cukor
  • frissen őrölt bors
  • citromlé

Elkészítése:

  1. A megmosott, szárazra törölt csirkeszárnyakat besózzuk, 1/4 órát állni hagyjuk.
  2. Közben a corn-flakes-et egy zacskóba téve klopfolóval apróbb darabokra törjük.
  3. A lisztet összekeverjük a zúzott fokhagymával és a chili porral.
  4. Ki mennyire szereti csípősen annyit tegyen bele. A lisztbe még lehet tenni különböző fűszereket is: majoránna, oregano, bazsalikom.
  5. A csirkeszárnyakat beleforgatjuk a chilis-fokhagymás lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a corn-flakes-be.
  6. Bő olajban fedő alatt lassan sütjük, hogy a hús meg tudjon puhulni és a panír se égjen meg.
  7. A salátához a jégsalátát összetépkedjük, hozzáreszeljük a répát, picit sózzuk.
  8. A tejfölből és a joghurtból mártást készítünk, amit sóval, cukorral, kevés frissen őrölt borssal és citromlével ízesítünk, ráöntjük a salátára, összeforgatjuk vele.








2010. február 27., szombat

Cukkinis palacsinta




Elkészítési idő: 60 perc

Cukkinis palacsinta

Hozzávalók:

palacsinta:

  • 25-30 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 2 dl szódavíz
  • 1 közepes zsenge cukkini
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 2 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. A cukkinit megmossuk, megtöröljük, végeit levágjuk, héjastul lereszeljük, sózzuk, néhány percig állni hagyjuk, míg levet ereszt.
  2. Közben a szokásosnál kicsit sűrűbb palacsintatésztát készítünk a hozzávalókból, majd beletesszük a kinyomkodott cukkinit és kevés olajon nem túl vastag palacsintákat sütünk.
  3. Mikor mind kisült, háromszög alakúra hajtjuk, tűzálló tálban egymás mellé rakosgatjuk, megkenjük tejföllel, megszórjuk reszelt füstölt sajttal és a sütőben addig sütjük, míg a sajt szép aranybarnára nem pirul a tetején.
  4. A maradék tejfölbe zúzott fokhagymát keverünk, ezt kínáljuk mellé.


Tipp: Lehet a tortaszerűen is készíteni, rétegenként tejfölt rakni és sajtot szórni rá, majd sütőben jól átsütni.






2010. február 21., vasárnap

Habsipkás barackálom mandulapelyhes csokiágyon



Ez egy hihetetlenül egyszerű, de annál nagyszerűbb édesség. Az utóbbi időben közkívánatra hetente készül nálunk. Nem tudjuk megunni.

Elkészítési idő: 30 perc

Habsipkás barackálom mandulapelyhes csokiágyon

Hozzávalók:

  • 6 db fél őszibarack (konzerv)
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 dl habtejszín
  • 2 tojásfehérje
  • 12 dkg cukor
  • 2 tk friss citromlé
  • 5 dkg szeletelt mandula

Elkészítése:

  1. A barackokat lecsöpögtetjük, kis talpacskát vágunk a domború felükre, hogy jobban megálljanak, tűzálló tálba rakosgatjuk őket.
  2. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, citromlével ízesítjük. Csillagcsöves nyomózsákba (vagy helyette a sarkán kilyukasztott nejlonzacskóba) töltjük, a barackok üregébe nyomjuk, megszórjuk a szeletelt mandulával és előmelegített sütőben 200 - 220 C-on kb 6-8 perc alatt megsütjük. Vigyázni kell, mert a hab könnyen megég.
  3. Közben a felhevített tejszínben felolvasztjuk a csokoládét. A csokoládéöntetet elosztjuk a tányérokon, megszórjuk szeletelt mandulával, ráültetünk 1-1 fél barackot, friss gyümölcsökkel körítve tálaljuk. Porcukorral is meg lehet még hinteni.





2010. február 20., szombat

Töki pompos




Eredetileg szlovák étel. Sokféleképpen nevezik még: langalló, vakarék, bodag, kurucpizza. A pompos leszakított tésztát jelent. Kenyérsütéskor megmaradt tésztát laposra kinyújtották, kemencében megsütötték és megrakták mindenféle finomsággal, ezzel tömték be gyorsan a sok éhes gyerekszájat. Igazi téli étel, nálunk leginkább a téli vásárokban árusítják. Persze ami otthon készül sokkal finomabb és jóval olcsóbban kihozható. Igaz nem mindenki olyan szerencsés, hogy kemencében tudja megsütni, de gázsütőben is elkészíthető. Nyugodtan megpróbálkozhat az elkészítésével az is, aki eddig még nem kóstolta, mert szinte elronthatatlan. Nagyon laktató, melegen az igazi, amikor még jó ropogós. Egyetlen hátránya, hogy nagyon hamar elfogy.

Elkészítési idő: 120 perc

Töki pompos

Hozzávalók:

tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 2 közepes áttört főtt burgonya
  • 2 tk só
  • 0,5 dl olaj
  • 1 dl tejföl
  • 1-2 dl langyos víz
  • 0,5 dl tej
  • pici cukor
  • 2,5 dkg élesztő

tetejére:

  • 1 kis doboz tejföl
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 fej lilahagyma
  • 20 dkg főtt császár vagy bacon szalonna
  • 20 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

  1. Megfőzzük a krumplikat, áttörjük és hagyjuk kihűlni.
  2. A tejet meglangyosítjuk, összekeverjük egy kiskanál cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, kb 10 perc alatt kovászt készítünk belőle.
  3. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk az áttört krumplit, kézzel kicsit összemorzsoljuk, majd a megkelt kovászt, tejfölt, sót, olajat is hozzátesszük és az elektromos keverő tésztadagasztó spiráljával összedolgozzuk, közben kevés langyos víz hozzáadásával lazítjuk a tésztát.
  4. Ha már szép hólyagos, meleg helyen letakarva egy órát kelni hagyjuk.
  5. A gáztepsit kikenjük vékonyan olajjal, és olajos kézzel belenyomkodjuk a tésztát. Villával megszurkáljuk, kicsit még hagyjuk kelni a tepsiben, majd jó forró sütőben kb 3-4 perc alatt elősütjük a tésztát.
  6. Megkenjük a következő keverékkel: tejföl + zúzott fokhagyma + só.
  7. Rászórjuk a felkarikázott lilahagymát, a szalonnát és a reszelt sajtot. Sütőbe visszatolva addig sütjük, míg a sajt aranybarnára pirul a tetején.


TIPP: Lehet még sok más finomsággal is megszórni a tejfölös alapot: kolbásszal, sonkával, angolszalonnával, gombával, párolt káposztával, de akár libatöpörtyűvel is.






2010. február 17., szerda

Töpörtyűkrém




A házi készítésű finom kencék elkészítése nem nagy ördöngösség. Előre elkészíthető, változatosan fűszerezhető és szinte mindig garantált a siker. Friss zöldségekkel és pirítóssal tálalva igazi kulináris élmény.

Elkészítési idő: 30 perc
Pihentetés: 6-8 óra

Töpörtyűkrém

Hozzávalók:

  • 25 dkg sertés töpörtyű
  • 2 főtt tojás
  • 2 lilahagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • pirospaprika
  • 1 ek mustár

Elkészítése:

  1. A tepertőt és a főtt tojásokat húsdarálót ledaráljuk, hozzáadjuk a fűszereket és a mustárt, majd az apróra vágott lilahagymát és a zúzott fokhagymát is.
  2. Összedolgozzuk, majd hűtőben legalább fél napig állni hagyjuk.
  3. Friss bagettel vagy pirítóssal, rozs vagy barna kenyérrel, zöldségekkel tálalva ízletes reggeli vagy vacsora. Finom vörösbor társasága jót tesz neki.





2010. február 14., vasárnap

Fokhagymás-bazsalikomos spagetti aszalt paradicsommal



A ma esti vacsorához az ötlet a la carte - tól származik. Az alapanyagok megegyeznek, de én kicsit átvariáltam az elkészítés módját. Nem volt időm és kedvem sem a pesto készítéshez, így én csak kisebb darabokra aprítva-tépkedve tettem az alapanyagokat a tésztához. Így is nagyon finom lett, sőt annyira ízlett, hogy máskor is így fogom készíteni. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki kedveli az olaszos ízvilágot.

Elkészítési idő: 30 perc

Fokhagymás-bazsalikomos spagetti aszalt paradicsommal

Hozzávalók:

  • 25 dkg spagetti
  • 1 nagy csokor bazsalikom
  • 4-5 szem aszalt paradicsom
  • 2 ek. olívaolaj
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg fenyőmag
  • parmezán

Elkészítése:

  1. A spagettit enyhén sós, lobogó vízben "al denté"-re, azaz fogkeményre főzzük.
  2. Egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a fenyőmagot, ha kicsit megpirult, egy tálkába öntjük, hagyjuk kihűlni.
  3. Ugyanabban a serpenyőben 2 ek olívaolajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, megsózzuk,hozzátépkedjük a bazsalikomleveleket. (Lassú tűznél kell csinálni, különben a fokhagyma és a bazsalikom is megég! ) Mikor a bazsalikomlevél kezd fonnyadni hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott aszalt paradicsomot és néhány pillanatig együtt pirítjuk őket.
  4. A tűzről levesszük a serpenyőt, hozzákeverjük a kifőtt spagettit, átforgatjuk a fokhagymás-bazsalikomos-aszalt paradicsomos keverékkel és rögtön tálaljuk.
  5. Tetejére szórjuk a pirított fenyőmagot, reszelt parmezánnal bőven meghintve tálaljuk.






2010. február 13., szombat

Tárkonyos pulykaraguleves



A magyar gasztronómiai kultúra szerencsére igen gazdag levesekben. A téli időszakban gyakrabban vágyakozunk tartalmas, gőzölgő, laktató levesek után. A tegnapi hűtő mustra során találtam egy darabka pulykacombot és mivel minden más hozzávaló is akadt itthon, nem sokáig volt kétséges, hogy mit is készítek belőle, mert ezt a levest mindennap is meg tudnám enni, annyira szeretem .

Elkészítési idő: 60 perc

Tárkonyos pulykaraguleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulyka felsőcomb-filé
  • 1 vöröshagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 2 marék zöldborsó
  • 10 dkg gomba
  • 1 zöldségleveskocka
  • szárított tárkony
  • frissen őrölt bors
  • citrom leve
  • 5 dkg vaj (!)

habarás:

  • 2 dl tejszín
  • liszt

Elkészítése:

  1. Az apróra vágott vöröshagymát a vajon megdinszteljük, a kockára vágott pulykahúst fehéredésig sütjük rajta. 
  2. Sóval, borssal, tárkonnyal ízesítjük.
  3. Hozzáadjuk a hasábokra vágott répákat, kis ideig együtt pároljuk.
  4. Felengedjük vízzel, beledobjuk a leveskockát, majd a borsót és később a gombát is beletesszük.
  5. Mikor a leves felforrt tejszínes habarással besűrítjük, néhány csepp citromlével pikánsabbá tesszük az ízét.
  6. Forrón tálaljuk.





2010. február 10., szerda

Húsos tallér




Nagyon szeretjük a pizzát, gyakran készítek is, de most valami hasonló, mégis más, gyorsan összedobható éhségűző finomságot szerettem volna sütni. Ezt a tésztát nem kell keleszteni, csak összegyúrom és már nyújtom is ki. A benne lévő túrótól mégis zamatos, könnyedebb állagú lesz. Maradék bolognai mártás újrahasznosítására is alkalmas a feltét, némi friss paradicsom és pár szál újhagyma hozzáadásával.

Elkészítési idő: 60 perc

Húsos tallér

Hozzávalók:
(6-8 db-hoz)

  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 1 dl + 2 ek olaj
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg túró
  • 1 cs sütőpor
  • 25 dkg darált hús
  • 4-5 szál újhagyma
  • 3 paradicsom
  • petrezselyem
  • 1 ek paradicsompüré
  • 1,5 dl tejföl
  • 10 dkg sajt
  • bors
  • oregano

Elkészítése:

  1. A tojássárgákat elkeverjük a tejjel és az olajjal, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, túrót és 1 tk sóval sima tésztává összegyúrjuk.
  2. A paradicsomokat kis kockákra vágjuk, az újhagymákat felkarikázzuk, egy kevés petrezselymet is finomra aprítunk.
  3. 2 ek olajon a darált húst morzsalékosra sütjük,hozzáadjuk a paradicsompürét,  felkockázott paradicsomot, az újhagyma karikákat, petrezselymet, megszórjuk kevéske oregánóval, sóval, borssal és 2-3 perc alatt az egészet összepároljuk.
  4. A tésztát lisztezett deszkán nem túl vékonyra kinyújtjuk, bögre segítségével kerek lapocskákat szúrunk ki belőle és sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk őket.
  5. Egyenként rásimítjuk a húsos masszát, sóval, borssal ízesített tejföllel meglocsoljuk,  végül reszelt sajttal bőven megszórjuk.
  6. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt szépen ráolvad és a tészta széle kicsi kérget kap.






2010. február 7., vasárnap

Karaj sonkás sajtbundában




Ezt az ételt ma készítettem először. A receptgyűjteményem egyik elsárgult lapján találtam és mivel mindent egybevetve fél óra alatt elkészült mostantól gyakrabban fog szerepelni a konyhai palettámon. Könnyű, harmonikus ízű étel, nem terheli a gyomrot.

Elkészítési idő: 30 perc

Karaj sonkás sajtbundában

Hozzávalók:

  • 4 szelet csont nélküli sertéskaraj
  • 20 dkg ementáli sajt
  • 10 dkg gépsonka
  • 1 tojás
  • 30 dkg zsenge zöldbab
  • olaj
  • bors

Elkészítése:
  1. A karajszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, kevés olajon oldalanként 3- 3 percig sütjük.
  2. A reszelt sajtot összekeverjük a közepes kockákra vágott sonkával és a felvert tojással, sózzuk, borsozzuk.
  3. A közben elkészült hússzeleteket egy tűzálló tálba rakjuk, elosztjuk rajtuk a sajtos-sonkás masszát.
  4. Előmelegített sütőben 200 C-on 10-15 percig sütjük.
  5. Ezalatt a visszamaradt olajban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a zöldbabot, sózzuk, borsozzuk, lefedve kb 10 perc alatt ress-ropogósra pároljuk.
  6. A húst a hagymás babbal és főtt burgonyával körítve tálaljuk.





2010. február 6., szombat

Csörögefánk




A farsang hangulatához elválaszthatatlanul hozzátartozik a fánksütés. De talán nem mindenki ismeri ennek a méltán népszerű finomságnak az eredetét. A fánk európai elterjedésének történetéről két híres legenda él a köztudatban. Az egyik, hogy Marie Antoinette (1755 - 1793) királyné, XVI. Lajos hitvese egy farsangi álarcosbálból megszökött, álruhában elvegyült az utcán kavargó tömegben. Megéhezvén egy mézeskalácsos mestertől vásárolt egy fánkot, amely rendkívül megízlett neki, ezért az őt kísérő lovagoknak meg kellett vásárolnia az egész kosár tartalmát. Később, a karnevál elmúltával a mestert a palotába rendeltette, aki elmesélte a királyné cukrászának a receptet és az elkészítés módját. A királyi cukrász kicsit finomított, módosított rajta és ettől kezdve a királyi lakomák kedvelt finomságává vált a fánk.
A másik forrás szerint a fánk bécsi eredetű édesség. A történet úgy szól, hogy egy bizonyos Krapfen nevű pék elhalálozott, így a műhelyét az özvegye vezette tovább. A város legtávolabbi részéről is elzarándokoltak ide az emberek, mert itt volt a legfehérebb és a legfinomabb a kenyér. Ám történt egyszer, hogy egy napon nem lett időben kész a kenyér és a dühös vásárlók vagy üres kézzel távoztak, vagy dühükben cifrákat mondtak. A pékné végképp kijött a sodrából és egy darabka kenyértésztát valakinek a fejéhez akart vágni, de rosszul célzott és a tészta belepottyant a kályhán lévő lábasba, amelyben zsír forrdogált éppen, és a tészta néhány perc alatt aranysárgára sült benne. Ennek a véletlennek köszönhetően született meg az első fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfen-nak neveznek.

(Forrás: Halász Zoltán: Mesélő szakácskönyvéből)


Elkészítési idő: 60 perc
Pihentetés: 30 perc

Csörögefánk

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek porcukor
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 ek rum
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot, tejfölt és a rumot. Jól összegyúrjuk, a tésztát folpackba csomagoljuk, fél órára a hűtőbe tesszük.
  2. Vékonyan lisztezett deszkán kb 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk és derelyemetszővel tenyérnyi rombuszokat vágunk belőle, középen hosszában két helyen bemetsszük, majd a csücsköket a nyílásokon keresztül áthúzzuk.
  3. Bő, kellően - de nem túl - forró olajban mindkét oldalát szép arany barnára sütjük. Hamar sül, vigyázni kell, nehogy megégjen.
  4. A kisült fánkokat papírtörlőre tesszük, leitatjuk róla a felesleges zsiradékot, majd még melegen megporcukrozzuk és rummal elkevert házi készítésű sárgabaracklekvárral kínáljuk.






2010. február 5., péntek

Paprikás sertésnyelv





Tegnap reggel munkába menet gyorsan beszaladtam a közeli piacra. A hentes pultok kínálatát nézegetve megláttam a friss sertésnyelveket. Rögtön eldöntöttem, hogy paprikás-fokhagymás főtt nyelv lesz belőle. Kicsit időigényes az elkészítése, de az íze megéri a fáradtságot. Kuktában előbb, kb. 1 óra alatt elkészül. Reggelire vagy vacsorára kiadós ínyencség. Egy pohárka forralt bor remekül illik hozzá.

Elkészítési idő: 120-180 perc
Dermesztés: 8 óra

Hozzávalók:

  • 2-3 sertésnyelv
  • 1 vöröshagyma
  • 6-8 g fokhagyma
  • néhány szem egész bors
  • pirospaprika

Elkészítése:

  1. A sertésnyelveket hideg vízben feltesszük főni, majd amikor felhabzott leöntjük róla a vizet és tiszta vízzel újra felengedve folytatjuk tovább a főzést, amelybe sót, megpucolt, egészben hagyott vöröshagymát, pár gerezd fokhagymát és néhány szem egész borsot teszünk.
  2. Lassú tűzön, a nyelv méretétől függően 1,5 - 2  óra hosszat is főzzük, állandóan pótolva az elfőtt vizet. Akkor jó, ha a kést beleszúrva a nyelv lecsúszik róla.
  3. Ha megfőtt, kivesszük és megvárjuk míg kicsit kihűl, majd a fehér bőrdarabkákat leszedjük róla, még langyosan beleforgatjuk a pirospaprikába, a maradék apróra vágott fokhagymát rászórjuk és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük kifagyni.
  4. Friss, ropogós kenyérrel, zöldségekkel körítve kínáljuk.





2010. február 1., hétfő

Omlós töpörtyűs pogácsa



A pogácsa régebben a paraszt konyhák egyik jellegzetes étele volt. Gyakran készítették disznóvágások idején, aratáskor, mulatságok alkalmával, de vidéki kiskocsmák is szívesen felszolgálták a finom borok, sörök mellé. Rengetegféle változata van, tartalmas levesek után második fogásként is kínálható.

Elkészítési idő: 100-110 perc

Omlós töpörtyűs pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg töpörtyű
  • 10 dkg zsír
  • 1 egész tojás
  • 2 dkg élesztő
  • kevés tej
  • pici cukor
  • 1 dl fehérbor
  • 1 ek rum
  • só, bors - ízlés szerint
  • 1-2 ek tejföl, ha szükséges
kenéshez:
  • 1 tojássárgája 

Elkészítése:

  1. Kevés langyos tejbe csipet cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk kevés liszttel a tetejét és kovászt készítünk belőle.
  2. A liszthez hozzáadjuk a darált töpörtyűt, zsírt, egész tojást, megkelt kovászt, sót, borsot és végül a fehérbort meg a rumot is.
  3. Jól összegyúrjuk, ha nagyon kemény lenne 1- 2 evőkanál tejföllel lazíthatjuk.
  4. Kicsit pihentetjük a tésztát, majd kinyújtjuk, kétszer-háromszor hajtogatjuk 20 perces időközönként, közben tiszta konyharuhával letakarjuk.
  5. A tésztát 2 cm vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét késsel bevagdaljuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, tetejét a felvert tojássárgájával megkenjük, még kb 10 percet pihentetjük.
  7. A töpörtyűs pogácsát forró, 200°C-os sütőben megsütjük, a pogácsák méretétől függően 10-15 percig, de nem tovább, mert különben kiszárad!


TIPP:  ha a töpörtyűkrémet nem a liszthez keverjük, hanem a tésztát kinyújtjuk és rákenjük, akkor a pogácsa levelesebb lesz.