2010. május 29., szombat

Bazsalikomos paradicsomleves mozzarella golyócskákkal










Lassan újra itt a nagy nyári befőzések ideje. Ilyenkor a gondos háziasszonyok megtöltik a kamrapolcokat, üvegekbe zárják a nyári zöldségek, gyümölcsök friss zamatát, illatát. Milyen jó is előszedni télen a nap érlelte paradicsomot, savanyúságot, befőtteket. Ma mustrát tartottam a spájzban, mert lassan el kell használni a tavaly eltett finomságokat, hogy legyen hely az ideinek. Találtam még néhány üveg házilag eltett jó sűrű paradicsomlét. A paradicsomlevest szeretjük télen is, nyáron is, hidegen is, melegen is. Most ez a mediterrán ízvilágú változat készült.

Elkészítési idő: 50 perc

Bazsalikomos paradicsomleves mozzarella golyócskákkal

Hozzávalók:

  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 liter paradicsomlé
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 1 liter víz vagy zöldségleves
  • frissen őrölt bors
  • cukor
  • 1 maréknyi friss bazsalikomlevél
  • 1 csomag mini mozzarella
  • kevés olaj

Elkészítése:

  1. A vöröshagymát kevés olajon puhára dinszteljük, a vége felé hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, hozzátesszük a sűrített paradicsomot, kicsit lepirítjuk. Felöntjük a paradicsomlével és a vízzel.
  2. Fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal és ízlés szerint cukrot adunk hozzá.
  3. (Mi inkább savanykásabban szeretjük, mert szerintem agyon cukrozva nem érvényesül a paradicsom friss íze).
  4. Lassú tűzön kb 20 percig főzzük, közben beledobáljuk a felaprított friss bazsalikomleveleket és hagyjuk, hogy az illóolajai kioldódjanak a levesben.
  5. Melegen, mozzarella golyócskákkal tálaljuk.







2010. május 23., vasárnap

Epres pohárkrém




Javában tart az eperszezon és én még az idén nem készítettem semmilyen epres finomságot. Tegnap adódott az alkalom, hogy pótoljam ezt a mulasztást, mert igazán finom, szép, érett epret sikerült vásárolni. Mivel jó néhány napja ledöntött a lábamról az influenza és szinte jártányi erőm sincs, nem akartam időigényes és bonyolult süticsodákkal bíbelődni, ezért csak egy ilyen egyszerű és gyors kis pohárkrém lett belőle.

Elkészítési idő: 10 perc
Pihentetés: 60-120 perc

Epres pohárkrém

Hozzávalók:

  • 50 dkg eper
  • 5 dkg cukor
  • 5 dl tejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • kevés citromlé
  • triple-sec vagy más illatos likőr (elhagyható)

Elkészítése:

  1. A jól megmosott és megtisztított eper felét nagyobb darabokra vágjuk és félretesszük.
  2. (Én most meglottyintottam egy kevés triple-sec-kel is hogy fokozzam az élvezeti értékét, de ez a mozzanat ki is hagyható, főként, ha gyerekek is fogyasztják).
  3. Az eper másik felét a turmixba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet, simára turmixoljuk.
  4. A tejszínt felverjük jó kemény habnak, óvatosan hozzáforgatjuk a mascarponet és jó habosra kikeverjük, majd a leturmixolt epret is beledolgozzuk.
  5. Pohárba rétegesen lerakjuk a habot és az eperdarabokat, 1-2 órára a hűtőbe tesszük.




2010. május 22., szombat

Tejfölös-gombás szelet





Ez egy igazi magyaros ízvilágot képviselő húsétel. Receptje életem első recept füzetében került feljegyzésre. Már egészen pici gyerekként is sokat sürgölődtem a konyhában és figyeltem hogyan fortyognak, rotyognak, sülnek az ételek a tűzhelyen, imádtam a frissen sült sütik illatát, a tűzhely melegét, a fedők koccanását és a jó öreg kuktánk rekedtes fütyülését. Később mikor nagyobb lettem és már tudtam írni, kaptam egy jó vaskos füzetet, amelyben girbe-gurba betűkkel, de elkezdtem felírogatni az Édesanyám által készített finomságok receptjeit. Ma is ez a legféltettebb kincsem, mert ma már nem tudom megkérdezni tőle, hogy annak idején hogyan csinálta ezt vagy azt...
De visszakanyarodva a recepthez. Ha nem tudok túl sok időt tölteni a konyhában, de mégiscsak valami igazán ízes, szaftos, laktató ebédet szeretnénk enni, akkor legelőször mindig ez jut eszembe. Olyan ázós-fázós napon, mint amilyen a mai is volt remek választásnak bizonyult.

Elkészítési idő: 60 perc

Tejfölös-gombás szelet

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéscomb vagy karaj
  • 50 dkg gomba
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 nagy pohár tejföl
  • frissen őrölt bors
  • pirospaprika
  • liszt
  • kevés olaj

Elkészítése:


1.  A felszeletelt húst enyhén kiklopfoljuk, mindkét oldalát meghintjük sóval és frissen őrölt borssal, lisztbe forgatva forró zsiradékon mindkét oldalát pirosas színűre sütjük.
2.  Kiszedjük és melegen tartjuk.
3.  A visszamaradt zsiradékon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd a húsokat visszatesszük, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, picit megsózzuk, vízzel felöntjük, lefedve puhára pároljuk.
4.  A tejfölbe belekeverünk 2 ek lisztet, kevés pirospaprikát és vizet, behabarjuk vele az ételt, jól összeforraljuk.
5.  Spagettivel tálaljuk.









2010. május 16., vasárnap

Joghurtos körteleves



Mindenféle gyümölcsből szeretjük az illatos-bársonyos gyümölcsleveseket. Gyakran kerül terítékre nyáron a tikkasztó hőségben, amikor különösen fontos a szervezet vitamin és ásványi anyag pótlása. Első számú kedvenc a gyömbéres meggyleves, ami mindig a kis meggyfánkról szedett friss gyümölcsből készül, de a hideg eper,- vagy szederkrémleves is abszolút befutó. Csak körtéből még sosem készítettem, de nagyon finomra sikeredett, az utolsó cseppig elfogyott.

Elkészítési idő: 20 perc

Joghurtos körteleves

Hozzávalók:

  • 4 Vilmos körte
  • 1 citrom
  • 6-8 szem szegfűszeg
  • 2-3 darabka egész fahéj
  • 3-4 ek cukor
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 ek liszt vagy 1 ek keményítő
  • csipet só

Elkészítése:

  1. Egy edénybe felteszünk főni 1 liter vizet. 
  2. Beletesszük a szegfűszeget, fahéjdarabkákat, a citrom vékonyan levágott héját és kifacsart levét, csipetnyi sót.
  3. Az egészet kb 8-10 percig forraljuk, majd kidobjuk belőle a szegfűszeget és a fahéjdarabkákat.
  4. A meghámozott, magházától megszabadított körtéket felkockázzuk és óvatosan a levesbe tesszük, kb 5 percig főzzük.
  5. Közben elkészítjük a habarást: a lisztet vagy a keményítőt (ettől bársonyosabb lesz a leves) elkeverjük kevés hideg vízzel, majd hozzáadjuk a joghurtot és a tejszínt, csomómentesre kikeverjük. 
  6. A forró levesből hozzámerünk egy keveset, elkeverjük és a leveshez öntjük.
  7. Újra felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és a citromlével pikánsra savanyítjuk.
  8. Jó hidegre hűtve tálaljuk.








2010. május 9., vasárnap

Fetás-lilahagymás-paradicsomos lepény




Pillekönnyű tészta, finom feltét, néhány percnyi időráfordítás. Ilyen receptet kerestem, mert ma nem sok időm maradt a főzésre. Dolce Vita oldalán talált recept pontosan beleillett az elképzeléseimbe. Mindent összevetve fél óra elég volt az elkészítéséhez, de az eltüntetéséhez még annyi sem kellett. Igazán csak frissen jó, de készüljünk fel rá, hogy közkívánatra rövidesen meg kell ismételni. Mennyei!

Elkészítési idő: 30 perc

Fetás-lilahagymás-paradicsomos lepény

Hozzávalók:


  • 400 gr Tante Fanny élesztős leveles tészta 
  • 6 paradicsom
  • 1-2 lila hagyma
  • 20-30 dkg feta sajt
  • olívaolaj
  • friss kakukkfű

Elkészítése:

  1. A leveles tésztát kihajtogatjuk, a széleit megsodorjuk, hogy pereme legyen, majd szép sorban rápakolgatjuk a felkarikázott paradicsomokat, és a félkarikákra vágott lila hagymát, rámorzsoljuk a fetát.
  2. Enyhén megsózzuk, olívaolajjal meglocsoljuk, majd rászórjuk a friss kakukkfüvet is. 
  3. 200 C-ra előmelegített sütőben kb 15-25 perc alatt megsütjük. (sütőfüggő!)
  4. Vigyázzunk, a leveles tészta ilyen nagy hőfokon könnyen megég!



2010. május 8., szombat

Ízes sajtkrémleves pirított fenyőmaggal




A levesekkel sokáig nem voltam jó barátságban. Már pici gyerekként is mindent kitaláltam, hogy ne kelljen megenni. Mára azonban megváltozott a helyzet és el sem tudom képzelni, hogy ne legyen hetente többször leves az asztalon. Persze csakis a jó házi levesek jöhetnek számításba. Tudom, hogy a mai rohanó világban egyszerűbb és gyorsabb egy instant levest elkészíteni, de annak szinte semmi élvezeti értéke nincs, az E-betűs alkotó anyagokról már nem is beszélve. Ez a leves maradék sajt darabok hasznosítására és a hó végi "kopp"- napok túlélésére remek ötlet. Azon túl, hogy pillanatok alatt elkészül, még rendkívül finom is.

Elkészítési idő: 50 perc

Ízes sajtkrémleves pirított fenyőmaggal

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 2 dkg liszt
  • 20 dkg sajt vegyesen ( pl.: edami, emmentali, gouda, pannónia, trappista, füstölt, camambert, brie)
  • húsleves vagy 1 húsleveskocka
  • 2 dl habtejszín
  • pici só
  • őrölt fehér bors
  • őrölt szerecsendió (elhagyható)
  • 5 dkg fenyőmag

Elkészítése:

  1. Egy teflon serpenyőben szárazon megpirítjuk a fenyőmagot, tányérra öntjük, tálalásig félretesszük.
  2. A vajat felolvasztjuk, majd a lisztet hozzáadva világos rántást készítünk. 
  3. Felöntjük kb 1 liter húslevessel és állandó kevergetés mellett felforraljuk.
  4. Ha felforrt beletesszük a lereszelt sajtokat, lehetőleg több félét mert ettől lesz igazán jó ízű.
  5. Folytonos kevergetés mellett megvárjuk, míg a sajtok elolvadnak, kb 15-20 perc, ekkor fűszerezzük kevés sóval, fehérborssal, szerecsendióval és hozzáöntjük a tejszínt. 
  6. Jól kiforraljuk.
  7. Forrón tálaljuk, a tetejét bőven megszórjuk a pirított fenyőmaggal.
  8. Ha még turbózni akarjuk fokhagymával jócskán megkent pirítóst adunk mellé.