2010. szeptember 30., csütörtök

Tüzes kerék






Gyors esti vacsorának készült egy kimerítő, fárasztó nap után. Kevés hozzávalóból, kevés munkával, ízletes éhségcsillapító. Sütés előtt a tetejére is szórhatunk még sajtot. Fűszeres, csípős ízeket kedvelők ajánlom, hideg tejföllel és sok friss zöld salátával!


Elkészítési idő: 50 perc

Tüzes kerék

Hozzávalók:


  • 1 csomag leveles tészta
  • 30 dkg darált sertéscomb
  • 1 tojás
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg reszelt sajt
  • 2 ek olaj
  • frissen őrölt bors
  • pirospaprika
  • chili por
  • tejföl
  • petrezselyem

Elkészítése:

  1. Az olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát, meghintjük a fűszerpaprikával és a darált húst megpirítjuk rajta, közben fűszerezzük sóval, borssal, kevés chili porral, a legvégén belekeverjük a reszelt sajtot is.
  2. A leveles tésztát kiterítjük, egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket, hosszában felgöngyöljük, éles késsel ujjnyi szeletekre vágjuk, tetejüket felvert tojássárgájával megkenegetjük.
  3. Sütőpapírral kibélelt tepsibe, egymáshoz nem túl közel fektetve a csigákat 200 C-on kb 10 perc alatt megsütjük.
  4. A forró fűszeres-húsos csigákat az apróra vágott petrezselyemmel összekevert hideg tejföllel kínáljuk.






2010. szeptember 25., szombat

Palócleves



Az ősz beköszöntével itt vannak az esős napok is. Kint ilyenkor nem lehet tevékenykedni, így inkább a konyhába vonulok "alkotni". Ma egy mennyei étek jutott eszembe, ami belülről jól átmelegíti az embert, de mégsem terheli a gyomrot. Könnyű, tartalmas, mutatós és aki megkóstolja könnyen a rabjává válik. Az első palóclevest 1892-ben a "legnagyobb palóc"-nak, Mikszáth Kálmánnak szolgálták fel a pesti István Főherceg Szállodában. Gundel János Mikszáth tiszteletére és kérésére alkotta meg ezt a ma már klasszikusnak számító magyar levest. Nem csak Mikszáthnak ízlett annyira, hogy kétszer is szedett belőle, mi is repetáztunk. Eredetileg bárányhúsból készült, de mivel nehéz beszerezni, így én marhahúsból készítettem.

Elkészítési idő: 120 perc

Palóc leves

Hozzávalók:

  • 5 dkg kolozsvári szalonna
  • 5 dkg sertészsír
  • 60 dkg marhalábszár
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes burgonya
  • 25 dkg zöldbab (mirelit)
  • 2 dl tejföl
  • 2 babérlevél
  • 1 paradicsom
  • darabka csípős zöldpaprika
  • őrölt bors
  • pirospaprika
  • őrölt kömény
  • 1 púpozott ek. liszt
  • 1 citrom
  • friss kapor

Elkészítése:

  1. Először minden hozzávalót előkészítünk: a szalonnát, a húst és a krumplit felkockázzuk, a hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A paradicsomot meghámozzuk.
  2. Egy edényben zsírjára olvasztjuk a szalonnát, hozzáadjuk a zsírt, megfonnyasztjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a fűszerpaprikát, hozzáadjuk a húst, fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a fűszereket: sót, borsot, őrölt köményt és a babérlevelet. Belerakjuk a paradicsomot és a zöldpaprikát is. (csak keveset, mert a levesnek nem szabad nagyon csípősnek lennie, de aki nem szereti az enyhén csípőset sem, az rakjon bele sárga paprikát.) Saját levében a húst majdnem puhára főzzük.
  3. Felengedjük kb 1,5 liter vízzel, hozzáadjuk a krumplit és a zöldbabot.
  4. A lisztet simára keverjük a tejföllel és ha a zöldségek megpuhultak, behabarjuk vele a levest.
  5. Készre főzzük, tálalás előtt néhány csepp citromlével még pikánsabbá tesszük az ízét.
  6. Aki szereti apróra vágott friss kaporral megszórhatja még.










2010. szeptember 19., vasárnap

Elment...




Elment... az én drága 85 éves Nagymamám. Mindörökre. Szinte az összes gyerekkori emlékem hozzá kötődik. Mindig biztos pont volt az életemben. Velem örült a boldogságban és vigaszt nyújtott a bánatomban. Vannak dolgok, amit senki más nem adhat az embernek csak a Nagymamája: az élettapasztalata által rengeteg bölcsességet, feledhetetlen emlékeket, sok-sok szeretetet, hitet és küzdeni akarást. Sok mindenre megtanított, ami az életben nélkülözhetetlen. Örökké hálás leszek neki érte. Egy ideje már készültünk a végső búcsúra, de most mégis felfoghatatlan ... és rettenetesen fáj.




Ő tanított meg a főzés alapjaira. Mindig végtelen türelemmel magyarázta és mutatta meg nekem az ételek elkészítésének a módját, az apró trükköket, titkokat. Feledhetetlenek azok az ízek, amiket csak ő tudott megalkotni. A felülmúlhatatlan rétesei, a pillekönnyű buktái, az utánozhatatlan csirkepörköltje, a karácsonyi beiglijei.      



**********


Örök szép altató


Még hallom hangodat, s látom mosolyodat,

Ahogy száz ránc közé csókolom arcodat,

Ezüst ősz hajadat, kicsi kontyba fonva,

S fekete fejkendőd, gyászodat hordozva.


Hatalmas szőtt kendőt terített az élet,

Fájó vállaidra, melengetve téged…

S ropogós friss kötényt fogott derekadra,

Százránc szoknyád köré, patyolat illata.


S egyszer csak vége lett, elrejtett az élet,

S a jó szagú konyha őrizte emléked,

Meg a mély fateknő, ahogy állt száradva,

Dolgos kezed nyomát, örökre ott tartva.


Miért mentél el Nagymama! Még el sem köszöntem!

S nincs aki azóta térdére ültessen,

S úgy karoljon engem, annyi szeretettel,

Ahogyan te tetted, dédelgetve engem.


S most én dédelgetlek, ahogy rég te tetted,

Gyere vissza Nagyikám! – hiszen én szeretlek,

Ülj a térdeimre, s most én énekelek,

Örök szép altatót, hogy pihenjen szemed...











2010. szeptember 12., vasárnap

Darázsfészek




A diós, kelt tésztás sütemények közül ez a legnagyobb kedvenc. Olyan igazi nagymama- sütötte, karamelles-vaníliás illatú, foszlós sütemény. Hideg napokon egy bögre langyos tejjel vagy forró teával igazi gondűző finomság.

Elkészítési idő: 120 perc

Darázsfészek

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 4 + 5 dkg kristálycukor
  • 2 tojás
  • 15 dkg margarin
  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 dl tejszín
  • 1 vaníliás cukor
  • csipet só



Elkészítése:


  1. Először elkészítjük a kovászt: 2,5 dl langyos tejbe beleteszünk 4 dkg cukrot és belemorzsolunk 2 dkg élesztőt. 10 percig állni hagyjuk.
  2. Egy mély tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a margarint, csipet sót és a felfutott élesztőt. Az egészet jó kidolgozzuk, letakarva langyos helyen 45 perc alatt megkelesztjük.
  3. A tésztának lágynak kell lennie, de dolgozhatónak. Ha túl lágy lenne, egy kis lisztet adjunk még hozzá.
  4. Kelés után jól kilisztezett nyújtódeszkára borítjuk és 1 cm vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk. A töltelékhez a puha vajat a porcukorral és a darált dióval  összekeverjük. Megkenjük vele a tésztát és feltekerjük, mint a beiglit szokás. (Készíthető csokis, mogyorós vagy fahéjas változatban is)
  5. Kivajazunk egy tepsit vagy tortaformát, majd a tésztából 3 cm-es darabokat vágunk és 2 cm távolságra rakjuk őket egymástól. Még 30 percig kelesztjük.
  6. Közepesen meleg, 170-180 C-os sütőben 35-40 percig sütjük. Közben a tejszínben feloldjuk az 5 dkg kristálycukrot és a vaníliás cukrot. Félidőben meglocsoljuk vele a csigákat, nagyon finom ízük és színük lesz tőle. Tálaláskor megszórhatjuk vaníliás porcukorral  is.
  7. Langymelegen a legfinomabb, de ha marad belőle, sütőben vagy mikróban újra melegítve 2-3 napig is fogyasztható.     






2010. szeptember 6., hétfő

Ördögborda



Elkészítési idő: 60 perc
Pácolás: 8 óra

Ördögborda

Hozzávalók:

  • 4 szelet sertéskaraj
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 ek mustár
  • 0,5 dl ketchup
  • 1 ek porcukor
  • 1 ek ételízesítő
  • 1 / 2 citrom leve
  • késhegynyi chili por
  • darabka vaj


Elkészítése:

  1. A karajszeleteket vékonyra kiklopfoljuk, enyhén megsózzuk.
  2. Az újhagymát zöldje nélkül finomra vágjuk, összekeverjük a mustárral, ketchuppal, cukorral, ételízesítővel, chili porral és a citrom levével.
  3. A hús mindkét oldalát alaposan bekenjük a mártással, egy edénybe téve lefóliázzuk és éjszakára a hűtőbe tesszük érlelődni.
  4. Másnap a páclevet lecsepegtetjük a húsról és a vajon mindkét oldalát ropogósra sütjük.
  5. Ráöntjük a maradék páclevet és aláöntünk egy kis vizet, puhára pároljuk.
  6. Főtt rizzsel tálaljuk.