2011. január 24., hétfő

Szalagos fánk





A farsangi időszak vízkereszttől (január 6-tól) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. A farsang szó hallatán szinte mindenkinek az álarcosbálok, táncos mulatságok hangulata, a jelmezes felvonulások színes kavalkádja elevenedik meg a képzeletében. Ha farsang, akkor móka, kacagás és persze bőséges evés, ivás. A farsangi időszak jellegzetes étele a fánk. ITT már egyszer írtam a fánk történetéről. Könnyű, foszlós tésztája semmihez sem hasonlítható finomság. Erdélyben pánkónak, a Felvidéken siskának, a palócok pedig pampuskának nevezik. Sokan azért nem készítenek otthon fánkot, mert félnek, hogy nem kel meg a tészta, vagy nem lesz szalagos a fánk, vagy a tészta túlságosan megszívja magát olajjal. Ezzel a sokszor próbált, bevált recepttel szeretném a félelmeket eloszlatni.

Elkészítési idő: 120 perc


Hozzávalók:

50 dkg liszt
2-3 dl tej (a liszt minőségétől függően)
4 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 tojássárgája
6 dkg olvasztott vaj
1/2 dl rum
1 citrom vagy narancs reszelt héja


Elkészítése:


1.  1 dl langyos tejben a porcukorral 10-15 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt.
2.  Egy nagy tálba átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a maradék tejet, csipet sót, 1 citrom vagy narancs reszelt héját, a felfuttatott élesztőt.
3.  Robotgép dagasztókarjaival addig dagasztjuk a tésztát, amíg lágy és hólyagos nem lesz és el nem válik az edény falától. Ekkor apránként beledolgozzuk az olvasztott (de már nem meleg) vajat és a rumot is.
4.  A tésztát letakarva meleg helyen kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
5. Ha megkelt lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, 6 cm-es fánk szaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk. A kimaradt széleket újra összegyúrjuk és azt is kiszaggatjuk. 10 percig pihenni hagyjuk.
6.  A megkelt fánkok közepébe mélyedést nyomunk. Közepesen meleg (160 C) olajban kezdjük a sütést. A fánknak az az oldala legyen alul, ahol a mélyedés van. Rögtön letakarjuk fedővel, ettől lesz majd szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk a másik oldalára, azt már fedő nélkül sütjük.
(Én azt szeretem, ha a fánkok szép világos színűek, nem sütöm túl barnára)
7.  A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, leitatjuk róla a felesleges zsiradékot.
8.  A mélyedésbe rummal elkevert baracklekvárt teszünk, tetejét porcukorral meghintve kínáljuk.



A jó szalagos fánk elkészítéséhez néhány fontos szabályt be kell tartani:



- A helység, ahol a fánkot készítjük meleg legyen, a hozzávalók pedig szoba hőmérsékletűek legyenek.

- A lisztet mindig szitáljuk át.

- A rum nem engedi, hogy a tészta magába szívja a zsiradékot.

- A fánktésztát ne nyújtsuk, csak éppen simítsuk rajta végig a nyújtófát.

- Fontos, hogy az olaj meleg legyen, de ne forró, mert a tészta kívülről megbarnul, megég, belül pedig nyers marad.

- Egyszerre csak annyi fánkot tegyünk az olajba, hogy kényelmesen elférjenek, mert sülés közben megnőnek.

- Nagyon fontos, hogy a tésztát mindig a lyukas felével lefelé tegyük az olajba, hiszen a felső része könnyebb, így majd ez úszik az olajban, míg a sűrűbb alsó rész tovább tud kelni.

- A sülő fánkokat azonnal takarjuk le fedővel és csupán 1,5 percig hagyjuk sülni, majd a fedőt levéve a fánkokat fordítsuk meg, és fedő nélkül süssük ismét 1,5 percig.

- A kész fánkokat ne rakjuk egymásra, mert a gőztől megereszkednek.

- Csak tálalás előtt, langyosan szórjuk rá a porcukrot, mert a megolvadt cukor eláztatja a tésztát.





AZ OTTHON ÍZEI





8 megjegyzés:

  1. Fánkot, fánkot... jaj, nagyon guszták ezek a fánkocskák!

    Nézz be hozzám kérlek:-) Van ott valami neked :-)
    http://eveskozben.blogspot.com/2011/01/liebster-blog-dij.html

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép szalagosak lettek!:-)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Nea! Gyönyörű lett a fánk! Nagyon örülnék, ha Te is eljönnél a blogomra!...:))))
    Üdv,
    Kutya és Konyha
    http://kutyaeskonyha.blogspot.com/
    Fogadd együttérzésemet Roxy miatt!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszták!
    Vár egy meglepetés nálam!:)
    http://iny-csiklandozo.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  5. Jajj,erossen szepek,nem is tudom,hogy tudtadigy elkesziteni,GRATULALOK!!! Es tovabbi sok sikert,a blogod nagyon szep es a fotok is...

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a receptet és a tippeket! a fánk sütése elejétől a végéig nagyon jó élmény volt. Sikert aratott a családom körében. Köszönöm!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails