2011. február 8., kedd

Aszalt barackos farsangi fánk



Hazánkban a fánk a Dunántúlról terjedt el és vált egyre több helyen szokássá. Mára már rengeteg változata van, a hagyományos farsangi fánkon túl népszerű a csöröge, a rózsafánk, a csehek tarkedlije, a bécsi fánk vagy az amerikai donut. Készíthetjük töltve vagy töltetlenül, vagy akár mindenféle mázzal megcsorgatva a tetejét, ilyenkor farsang idején mégis kevésbé érzünk lelkiismeret furdalást ha jól befalatozunk ebből a gömbölyű hagyományőrző finomságból. Ebben az időszakban országszerte népszerűek a fánksütő versenyek, de hallottam már fánk-lövő íjászbajnokságról is. Jócskán benne vagyunk még a farsangi szezonban, íme egy újabb variáció fánkra, kicsit keleties ízvilággal.

Elkészítési idő: 90 perc

Aszalt barackos farsangi fánk

Hozzávalók:

  • 10 dkg cukrozott citromhéj
  • 15 dkg aszalt sárgabarack
  • 8 dkg hámozott mandula
  • 1 dl rum
  • 1,2 dl tej
  • 1 ek cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 25 dkg liszt
  • 7,5 dkg lágy vaj vagy margarin
  • csipet só
  • olaj a sütéshez
  • fahéjas porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

  1. Az apróra vágott aszalt barackot és kandírozott citromhéjat megöntözzük a rummal és fél óráig áztatjuk benne.
  2. A meglangyosított tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk kb 10 perc alatt.
  3. A lisztet tálba szitáljuk, beleöntjük a kovászt, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a margarint vagy vajat és a sót, fakanállal jól összekeverjük, konyharuhával letakarva fél óráig kelesztjük.
  4. Beledolgozzuk a durvára vágott mandulát, és az aszalványokat rummal együtt.
  5. Diónyi adagokat formázunk belőle és egy tálcára sorakoztatjuk őket.
  6. Az olajat felforrósítjuk, majd a tüzet mérsékelve kisütjük benne a golyóbisokat. Az olajat nem szabad túlhevíteni, mert a tészta külseje megég, a belseje pedig nyers marad.
  7. Papírtörlőre szedjük, felitatjuk a zsiradékot róla.
  8. Még melegen megszórjuk fahéjas porcukorral. Frissen, langymelegen az igazi.






1 megjegyzés:

A komment nem tartalmazhat linket