2011. február 23., szerda

Borsos tokány










Nem tudom mennyire autentikus ez a recept, mert én a tokányt másokkal ellentétben nem marha, hanem sertéshúsból készítem. Talán nem szokványos, de sertésdagadót használok hozzá, mert ez a húsféle kellően szaftos és gyorsan is puhul. Ez egy régi családi recept, már a Nagymamám is így készítette. És iiigeeen....., ennél a receptnél bármennyire egészségtelen is, bőven használok zsírt és fűszereket, hiszen ennek az ételnek pont ebben áll a lényege. Szóval aki fitness menüre vágyik, az most mellőzze az elkészítését, de aki szeretne egy tartalmas, finom ebédet, az nyugodtan lásson neki.

Elkészítési idő: 60 perc

Borsos tokány

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg sertésdagadó (esetleg tarja vagy comb)
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • mustár
  • bors
  • majoránna
  • zsír
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika


Elkészítése:

  1. A húst lehártyázzuk, a zsiradékot eltávolítjuk róla, majd vékony, hosszú csíkokra vágjuk.
  2. A szalonnát felkockázzuk, kisütjük a zsírját, a pörcöt félretesszük.
  3. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a szálasra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a felcsíkozott húst és többször átforgatva a zsíron fehéredésig sütjük, visszatesszük a szalonnapörcöt, jócskán megfűszerezzük és kevés mustárt adunk hozzá.
  4. Felöntjük vízzel, és még egy kis zsírt is hozzáteszünk. A paradicsomot és paprikát félbevágva belerakjuk. A húst fedő alatt puhára pároljuk, majd a fedőt levéve a felesleges vizet elfőzzük róla, zsírjára visszasütjük. Rizzsel, tarhonyával tálalhatjuk, savanyúságot feltétlenül adjunk hozzá.









7 megjegyzés:

  1. Én egyébként zsírral főzök,nemcsak a tokányt készítem zsírral,és én is sertésből készítem,és bármennyire is hihetetlen de én is vagy dagadóból vagy lapockából készítem...

    VálaszTörlés
  2. Hű mesésen néz ki, nagyon ínycsiklandozó a kép

    VálaszTörlés
  3. Szép a blog új ruhája! Az étel is finom lehetett!:)

    VálaszTörlés
  4. Jaj de szép lettél!! azt hittem eltévedtem, de nem !
    Úgy is kell azt, egyenesen disznóhúsból. Én sem szeretem marhából, s bizony kapja a szaft a jó kis disznózsírt is, aztán meg megyek vezekelni :) --- vagy nem !

    VálaszTörlés
  5. Én amihez kell, ahhoz mindig zsírt használok, pl. a magyaros ételek zöméhez, esetleg keverem kicsit olajjal,a tejszínesekhez pedig vajat, szerintem, ha nem visszük túlzásba, semmi nem egészségtelen:-))))

    VálaszTörlés
  6. 1-2 deci száraz fehérbor sokat dob rajta, de egyébként tökéletes recept, mindig eszerint csinálom.

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!