2011. február 3., csütörtök

Rozsdás hús krumplis puliszkával




Elkészítési idő: 60 perc

Rozsdás hús krumplis puliszkával

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéskaraj
  • 2 ek sertészsír
  • 10 dkg liszt
  • 1 kk őrölt bors
  • 2 kk őrölt pirospaprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fehér paprika

puliszka:

  • 1 kg krumpli
  • 2 púpozott ek liszt
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 ek zsír
  • 2 gerezd fokhagyma


Elkészítése:


  1. A sertéskarajt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A széleit kicsit bevagdossuk, a hús mindkét oldalát sózzuk. Nem klopfoljuk, mert akkor száraz lesz.
  2. Egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt és lisztbe mártott hússzeletek mindkét oldalát átsütjük rajta.
  3. Amikor mind kisült, lehúzzuk a zsírt a tűzről, belekeverjük az őrölt borsot és a pirospaprikát, felöntjük 2 dl vízzel.
  4. Visszapakoljuk a paprikás lébe a hússzeleteket, mellédobjuk a fokhagymát és a felkarikázott fehér paprikát. Fedő alatt kb fél órát pároljuk, amíg a hús megpuhul.
  5. A puliszkához héjában megfőzzük a burgonyát, megtisztítjuk, majd krumplinyomón áttörjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a lisztet. Annyi liszt kell, hogy a massza jól formázható legyen és sütés közben a puliszka ne essen szét.
  6. Serpenyőben zsírt hevítünk, megpirítunk benne a 2 tisztított fokhagymagerezdet, majd kiszedjük.
  7. Vizes kézzel lapos puliszkákat formázunk a krumplis masszából és a forró zsírban mindkét oldalukat színesre sütjük.
  8. Mikor az összes puliszka elkészült, a hús is megpuhult, tányérra rendezzük és a húst a szaftjával leöntve tálaljuk.




5 megjegyzés:

  1. A hús is isteni, de most a krumplis puliszkából nagyon ennék

    VálaszTörlés
  2. a puliszka nem kukoricadarából van?

    VálaszTörlés
  3. bocsi a kotnyeleskedesert de a puliszkat kukoricadarabol fozik(viz+kukoricadara=pollentanak is hivjak), ez tocsni, vagy lapcsanka....de ettol fuggetlenul nagyon jol hangzik a recepted

    VálaszTörlés
  4. A puliszka valóban kukoricadarából vagy kukoricalisztből készül, de ez egy zebegényi tájétel, ahol a megszokottól eltérően ezen a vidéken krumpliból készítik a puliszkát, ezért is nevezik krumplis puliszkának. Tócsni vagy lapcsánka azért nem lehet, mert az nyersen lereszelt krumpliból készül, ehhez meg főtt krumplit használnak és tojás sincs benne.
    Köszönöm az észrevételt, remélem tisztáztam a félreértést.

    VálaszTörlés
  5. Ezt drága jó sváb nagyanyám flencsninek hívta, gyerekkorom imádott étele, én is szoktam ilyet készíteni.
    http://fakanal.freeblog.hu/archives/2008/11/05/Flencsni_-_gyermekkorom_egy_darabja/

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket