2011. március 7., hétfő

Kínai csípős-savanyú leves



Az elmúlt hetek magyaros ételei után úgy döntöttem, hogy egy kicsit a nemzetközi konyha vizeire evezek. Kínai menüsort terveztem a hétvégére és mivel ez a kedvenc kínai levesem, így ebből egy jó nagy adagot főztem, nehogy még később hiányérzetem legyen. Egyáltalán nem olyan bonyolult az elkészítése, mint azt az ember elsőre gondolná. Tele van csupa egészséges dologgal és még tápláló is. Ízében sem marad el a kínai büfék, éttermek kínálatától. Holnap az édes-savanyú csirkével folytatom.

Elkészítési idő: 30 perc

Kínai csípős-savanyú leves

Hozzávalók:

  • 1,5 liter csirkehúsleves (kockából is jó)
  • 20 dkg csirkemellfilé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg bambuszrügy (konzerv)
  • 2 dkg szárított gomba (fafül vagy shiitake)
  • 2 sárgarépa
  • arasznyi póréhagyma
  • 1,5 ek. szójaszósz
  • chiliszósz
  • 1-2 ek fehérborecet (vagy rizsecet)
  • 1 ek étkezési keményítő
  • pici cukor
  • 2 tojás


Elkészítése:


  1. A szárított gombát 1-2 órára meleg (de nem forró) vízbe áztatjuk.
  2. A zúzott fokhagymát 1 evőkanál olajon a chili szósszal (Erős Pista is jó) rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük a húslevessel, beletesszük a felcsíkozott gombát (nekem most fafül volt itthon) és félpuhára főzzük, majd a csirkehúst is megfőzzük a levesben.
  3. A répát és a póréhagymát gyufaszál méretűre (julienre) vágjuk, beletesszük a levesbe. 
  4. Kis lángon főzzük és vigyázunk, hogy a zöldségek ne főjenek túl, hanem ropogósak maradjanak.
  5. A bambuszrügyet is hozzáadjuk, pár percet ezzel is főzzük.
  6. Közben a keményítőt csomómentesre keverjük a szójaszósszal, chili szósszal, borecettel és egy kevés vízzel, a leveshez adjuk.
  7. A tojásokat felverjük és vékony sugárban öntjük a levesbe, közben állandóan kevergetjük, hogy a tojás szép szálas legyen.
  8. Ha kész megkóstoljuk, pici cukorral szelídítünk az ízén, ha kell még sózzuk vagy savanyítjuk. Forrón tálaljuk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A komment nem tartalmazhat linket