2011. június 4., szombat

Epres panna cotta



A panna cotta (panna = tejszín, cotta = főtt) egy csábító olasz édesség. Észak-Olaszországból, Piemontéból származik. Ideális édesség nyári sütögetések desszertjeként. Annyiféleképpen variálható, ahány gyümölcsnek éppen szezonja van, ezért aztán sohasem lehet megúnni. Ez az első panna cotta kísérletem. Valami ördöngős dolognak gondoltam, pedig egyáltalán nem az, nagyon könnyű elkészíteni. Lesz még néhány próbálkozásom vele.

Elkészítési idő: 15 perc
Dermesztés: 8 óra / 480 perc

Epres panna cotta

Hozzávalók:

tejpuding:


  • 2,5 dl habtejszín (30%-os)
  • 2,5 dl zsíros tej ( lehetőleg 3,5%-os)
  • 5 dkg cukor
  • 1 rúd vanília
  • 1 csomag zselatin fix


eperszósz:


  • 35 dkg eper
  • 2 -3 ek porcukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 csomag zselatin fix


Elkészítése:


  1. A tejet és a tejszín összeöntjük egy edénybe, a cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével lassú tűzön 5 percig forraljuk.
  2. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadjuk a zselatin fixet, teljesen csomómentesre keverjük.
  3. A poharakat hideg vízzel kiöblítjük és ferdén egy tojástartóba állítjuk, beleöntjük a tejpudingot és betesszük a hűtőbe.
  4. (Legalább 6 óra kell a teljes dermedéshez, célszerű előző este elkészíteni.)
  5. Ha a panna cotta megdermedt, nekiállunk az eperszósz elkészítésének. Az eperhez hozzáadjuk a porcukrot és a citromlevet, összeturmixoljuk, hozzáöntjük a zselatin fixet.
  6. A poharakat egyenesbe állítjuk és az eperszószt a pohár üres felébe öntjük.
  7. Újra visszatesszük dermedni legalább 2 órára.






12 megjegyzés:

  1. Ebből akkor én kérnék! :) Imádom a panna cottát.

    VálaszTörlés
  2. ÁÁÁÁÁÁ ez nagyon jó, gyönyörű

    VálaszTörlés
  3. Egyszerűen gyönyörű, és biztos finom is.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, még nem kóstoltam ilyet, de szívesen megtenném!

    VálaszTörlés
  5. Szia! Nagyon szép lett nálad is...
    Ne haragudj, ha megkérdezlek, de honnan a recept? Elég speciális a külalakja, valljuk be, az ember lánya nem mindig csak úgy, egyszerűen megálmodja ezeket: valahol látjuk, kimásoljuk, jó esetben a linkkel együtt, aztán elkészítjük. Nincs is ezzel semmi gond, de a blogetika úgy kívánja, hogy biggyesszük mellé azt a linket is.
    A tojástartós ötlet is egyezik, ahogy írtam....
    Nálam is fent van itt:
    http://zamatesillat.blogspot.com/2009/06/panna-cotta-eperzselevel.html - épp a napokban egy epres összefoglalóba is felkerült az oldalamra ismét.
    De én linkeltem az eredetit, nem szégyen az, én Dalittól hoztam, innen:
    http://dalit.blog.hu/2009/05/25/epres_pannacotta
    Üdv és további szép napot!

    VálaszTörlés
  6. Kedves trinity!

    Kérdésedre válaszolva, a receptet egy kolléganőmtől kaptam. Hogy megnyugtató választ tudjak adni neked a recept származását illetően, megkérdeztem őt is, hogy honnan is való a leírás? Elmondása szerint egy áruházi szórólapról való. A tojástartós módszert én már évek óta ismerem, pohárkrémeknél és pudingoknál szoktam alkalmazni, tehát nem mostani találmány. Így mivel a recept forrása nem mások blogjáról való, nem is volt mit belinkelnem. A kolléganőm és az áruház, ahonnan a szórólap való sem vezet blogot, tehát rájuk sem tudtam linkkel hivatkozni. A blogom másféléves fennállása óta egyetlen egyszer sem sértettem meg a blogetikát. Mindig, minden forrást megjelölök, azt is, ha újságból "ollózom" a receptet. Ha rendszeresen olvasol azért ennek fel kellett volna tűnnie, ha meg nem, akkor miért ez a gyanusítgatás?

    Üdv: Nea

    VálaszTörlés
  7. Semmi gyanusítgatásról szó sincs. Csak egyre többen blogolnak link nélkül, mostanában valahogy ez divatba jött....Bosszantó, te is így lennél vele, ha naponta találkoznál hasonlókkal.
    Persze tényleg vannak kivételek és véletlen egyezések, csak kíváncsi voltam.
    Ha mondod, elhiszem, Dalit-tól tudom, hogy ez valóban egy Lidl-es recept, igaza van a kolléganődnek.
    Fent is van a neten egyébként, itt, de ezt én is csak ma találtam meg:
    http://www.lidl-receptek.hu/hu/recipes.nsf/pages/Content.r.desszertek.content.Ket_szinu_Panna_cotta_epres_carpaccio
    Részemről lezárva a téma, maradjunk annyiban, hogy én tévedtem, és elnézést!
    Amennyiben zavaró a kommentem, nyugodtan törölheted, nem sértődöm meg, nem akarom elrontani a napodat sem, a pozitív kommenteket sem tényleg.
    Üdv: Trinity

    VálaszTörlés
  8. Kedves Trinity!

    Abban azt hiszem egyetérthetünk, hogy a bloggerezők többsége becsületesen blogol. Persze, ahogy te is írod vannak kivételek, de ezek nagyjából kiszűrhetők. A negatív kritikát is elfogadom, feltéve, ha jogos. Fátylat az egészre, én továbbra is szívesen megyek hozzád, mert tetszik, amit csinálsz.

    Üdv: Nea

    VálaszTörlés
  9. Kedves Nea!

    Valószínű, túl sok ilyesmi történt mostanában körülöttem, túlreagáltam a dolgot. Bocs újra.
    Én is azt kérem, felejtsük el az előzőeket! Jövök továbbra is, mert én is kedvelem a blogod.
    Köszi szépen, jó éjt!
    Trinity

    VálaszTörlés
  10. Szia!
    Nagyon jól néz ki! Annyi kérdésem lenne, hogy ez az adag hány és milyen méretű pohárra jön ki?
    Köszi,
    Andi

    VálaszTörlés
  11. Kedves Andi!

    Nekem 2 db 3 dl-es űrtartalmú pohárra volt elég.

    Nea

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket