2011. július 2., szombat

Sajttal töltött cukkini




Az idei nyár nagy slágere nálam zöldségfronton most a cukkini. Kalóriaszegény, mégis laktató, igazi "vitaminbomba". Nálunk a grillpartikon elengedhetetlen kísérője az ízes, fűszeres grillhúsoknak. Szeretem rántva - csak a panírozást vállalná át valaki - és megtölteni is mindenféle finomsággal. Egy hússal-gombával töltött változat már szerepel a blogon, de most egy húsmentes variációt szerettem volna kipróbálni. Sok-sok sajttal és a fűszerekkel sikerült az egyébként nem túl karakteres ízvilágú cukkiniből egy igazán finom és gyors hús nélküli fogást elkészíteni.

Elkészítési idő: 45 perc

Sajttal töltött cukkini

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dkg vaj
  • 9 fűszersó
  • frissen őrölt bors
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 10 + 5 dkg reszelt sajt (trappista + füstölt vegyesen)

besamel mártáshoz:

  • 2 dkg vaj
  • 2 ek liszt
  • 2 dl tej

Elkészítése:

  1. A cukkinik végeit levágjuk, szélesebb darabokra felszeleteljük.
  2. Karalábévájóval kikapargatjuk a belsejüket úgy, hogy az alján egy kis talpacska maradjon, így nem tud a töltelék kifolyni belőle.
  3. Enyhén sós vízben megfőzzük a cukkiniket, lecsepegtetjük, hagyjuk kicsit hűlni. A belsejüket meghintjük a 9 fűszersóval.
  4. A vajat felolvasztjuk, megfuttatjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, hozzárakjuk a cukkinik apróra vágott, kikapart belsejét, sózzuk, borsozzuk, puhára főzzük, majd a zsemlemorzsát hozzákeverjük.
  5. Közben elkészítjük a besamel mártást: felolvasztjuk a vajat, megpirítjuk rajta a lisztet, hideg tejjel lassanként felöntve sűrű mártássá főzzük.
  6. Hozzákeverjük a reszelt sajtot és a megpárolt hagymás cukkinit, majd a sajtos masszát beletöltjük a cukkini hasábokba.
  7. A maradék sajtot ráreszeljük a tetejükre, forró sütőben ráolvasztjuk





7 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki, guszták! Cukkinit kevésbé szoktak inkább patiszont használok többet.Elkébzelhető mivel igen jól mutat ez amit készítettél, lehet hogy csak kipróbálom !

    VálaszTörlés
  2. Hát ez mennyei lehetett! Nagyon guszta az étel és a fotó is!

    VálaszTörlés
  3. Imádom a cukkini bármilyen fajta formáját :)Csodás

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néznek ki el is készítem köszi a receptet.

    VálaszTörlés
  5. Isteni finom,csak keveset csináltam.Én vagyok a vega,de a férjem is megkostolta,és bizony alapossan belakott belőle. Köszi a receptet,

    VálaszTörlés
  6. imádom nagyon a cukkinit ki is probálom nagyon guszta le a kalapal

    VálaszTörlés
  7. Ez isteni finom lehet! Én most készítem fagyasztott cukkinival...:))

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket