2011. szeptember 4., vasárnap

Ecetes almapaprika




Itt az ideje, hogy elkezdjük elrakosgatni a nyári savanyúságokat télire. Aki már egyszer megismerte a nyár ízeit idéző, házilag tartósított finomságokat, az tudja, hogy megéri az időt és a fáradtságot rááldozni az elkészítésére. Sokáig én is piacokon vásároltam a savanyúságot, de előbb-utóbb jött a kiábrándító tapasztalat. Vagy túl sós volt, vagy nagyon édes, vagy szinte ehetetlen volt a túlzott ecettől és kéntől. Mivel nagyon szeretjük a savanyúságokat és nehezebb, zsírosabb ételek mellé - amiket általában télen eszünk - ajánlatos is fogyasztani, elkezdtem elrakosgatni a magunk ízlése szerint. Ugyan vannak még hiányosságaim ezen a téren, de van néhány jól bevált receptem ismerősöktől, nagymamáktól, szomszédoktól. Ez is egy ilyen. Drága Mariannka kolléganőmtől kaptam, évek óta az ő receptje szerint teszem el a paprikát és mindig gyönyörű "hófehér" és ropogós marad. Ezúton is köszönöm neki! A mennyiség egy 5 literes üveghez van megadva, de én inkább kisebb adagokban rakom el, mert az nekünk 2-3 étkezéshez elegendő és felbontás után könnyebb a hűtőben is tárolni.

Elkészítési idő: 30 perc

Ecetes almapaprika

Hozzávalók:
(1db 5 literes vagy 6 db 720 ml-es üveghez)


  • 2 kg almapaprika

fűszerek:

  • egész fekete bors
  • mustármag
  • koriandermag
  • babérlevél

felöntőlé:

  • 2 liter víz
  • 8 dkg só
  • 4 dl 10%-os ecet
  • 25-30 dkg cukor
  • 1 kávéskanál borkénpor

Elkészítése:

  1. Az almapaprikákat megmossuk, félbevágjuk. (így könnyebb betenni az üvegbe).
  2. Ha 5 literes üvegbe rakjuk, akkor egészben hagyjuk.
  3. A vízhez hozzáadjuk az ecetet, sót, cukrot és a borkénport.
  4. Nem forraljuk fel, csak sűrűn megkevergetve megvárjuk amíg a cukor és a só felolvad benne.
  5. Tisztára mosott, sterilizált üvegek aljára szórunk ízlés szerint a fűszerekből és rakunk bele 1-2 darab babérlevelet, minél szorosabban megpróbáljuk belerakosgatni a paprikákat, majd ráöntjük a felöntőlevet.
  6. Celofánnal befedjük, rácsavarjuk az üveg tetejét és a kamrapolcra állítjuk. 
  7. Kb 3-4 hét múlva fogyasztható.







35 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, mi is nagyon szeretjük. Igaz még ezt nem tettem télire el, de ha veszünk mindíg káposztával töltött csipős almapaprikát veszek. Lehet hogy kipróbálom én is csak így eltenni !

    VálaszTörlés
  2. Ha csak pikánsan csípős imádom :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon látványos és finom savanyúság! És az, hogy szép fehér és ropogós marad, még inkább kiváló! Kipróbálom én is! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, mi is szeretjük. :)

    VálaszTörlés
  5. Szia !!
    Kipróbáltam, megkóstoltam ...... Valami isteni lett !!
    Köszönöm !!

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok. Tetszik a recept. Én is kipróbáltam ma, de nekem a paprika nem merült el a lében. Ez miért lehet? És mit csináljak vele? Mennyi ideig áll ez így el?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ketrin!

      Hogy nem merült el a lében, annak az az oka,hogy nem raktad elég szorosan az üvegbe a paprikákat vagy keveset raktál bele. Vedd le róla a celofánt, öntsd le róla óvatosan a levet és tegyél még hozzá paprikát. Félbe, negyedbe is vághatod, hogy jól kitöltse az üvegben a réseket. Öntsd vissza rá a levet, újból celofánozd le. Nekem a következő elrakásig, tehát 1 évig eláll, hacsak közben el nem fogy.

      Törlés
  7. Köszönöm a gyors választ. Megpróbálom.

    VálaszTörlés
  8. Én is ennek a receptnek az alapján szoktam elkészíteni és mindig nagyon finom ropogós, nem lágyul el!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy másnál is bevált. Tényleg isteni így.

      Törlés
  9. Válaszok
    1. Én nem szeretem a tömény ecet ízt, de ízlés dolga.

      Törlés
  10. Üdvözlöm! Elraktam a recept alapján a paprikát, és nagyon jól néz ki, semmi romlás nem történt benne! Biztos vagyok benne, hogy finom lesz, amikor felbontjuk. Szeretném megkérdezni, hogy vegyes savanyúságnál, ahol szintén almapaprika, egész ubi, zöldparadicsom van az üvegben, ott is felhasználható-e ez a lé, és hidegen szintén? Köszi szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Adrienne!

      Igen, vegyes savanyúsághoz is használható a felöntőlé, és szintén hidegen, mert a meleg létől a paprika megpuhul.
      Remélem ízleni fog a végeredmény, én is a napokban raktam el a télire valót.
      Köszönöm, hogy benézett hozzám és örülök, hogy elkészítette a receptet.
      További jó sütést, (be)főzést kívánok!

      Törlés
    2. Köszönom kedves Nea, tovãbbi sok sikert kîvánok!

      Törlés
  11. Szia!Én is tettem el,és mert a paprika súlya azonos volt az enyémmel, ezt a receptet valasztottam ki. De pont nem volt otthon mustarmag, és így mindent megcsináltam, ráöntöttem a levet, és másnapig úgy volt. Gondolod, hogy meg fog romlani?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nem lesz semmi baja, de lehetőleg hűvös helyre tedd, nehogy felforrjon, iszonyatos hőség van ezen a nyáron.

      Törlés
  12. Mennyi kell a mustármagból és a korrianderből? nem akarom elrontani

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ízlés szerint. Én 1-1 kávéskanálnyit szoktam.

      Törlés
  13. Nagyon jó a recept, köszönöm! Nyár végén találtam meg, rögtön ki is próbáltam, sőt, uborkát is így tettem el, és eddig minden nagyon szépen elállt. Most aziránt érdeklődöm, hogy, ha a főtt, szeletelt, kihűlt céklát is ezzel az eljárással raknám el, az is jó lenne? Úgy gondolom, hogy igen, de azért jól jönne a megerősítés :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ircsi!

      Örülök, hogy tetszik a recept. Én a céklához a hagyományos salátalevet, vagyis a sós-cukros-ecetes lét szoktam használni, melybe őrölt köményt teszek. Üvegekbe rakom a felszeletelt céklát, friss tormát dugok közé, felöntöm a lével, majd felhasználásig hűtőben tárolom. Legalább 3-4 nap kell, hogy a cékla átvegye az ízeket, utána fogyasztható. Néhány hetet eláll a hűtőben.

      Köszönöm, hogy benéztél hozzám!

      Törlés
    2. Kedves Nea!
      Köszönöm a választ, és megfogadom, de elmondom, hogy azon a napon, amikor írtam Neked, tettem üvegbe az előző napról megmaradt céklát a saját levében - ahogy Te is készíted - és lezárva betettem a kamrapolcra próbaképpen. Hát kíváncsi vagyok :-), naponta ellenőrzöm. Eddig semmi gond.
      Jók a receptjeid, azóta már benéztem néhányszor, és még fogok is :-).
      További sikeres sütögetést, fözöcskézést kívánok, és ha nem bánt nem egészen önzetlenül :-)

      Törlés
    3. Kedves Ircsi!

      Remélem jól sikerült a cékla és finom lesz. Szeretettel várlak máskor is az oldalon, örülök, ha segíthetek, tanácsot adhatok. Ha bármikor lenne kérdésed csak írj nyugodtan. Nálam csak jól bevált, kipróbált ételek kerülnek fel a blogra, olyanok, amik remélhetőleg másoknak is ízlenek.

      Törlés
  14. Kedves Nea! A cékla a napokban került fogyasztásra, és elmondhatom, hogy ugyanolyan volt, mint amikor üvegbe tettem kb. egy hónappal ezelőtt. Az ecetes almapaprikából a mai napon bontottam fel egy kisebb üveget, és fantasztikusan finom! Nagyon örülök, hogy rátaláltam nálad erre a receptre. Jók a receptjeid, vissza-visszajárok ötletekért :-) Köszönet minden finomságért!

    VálaszTörlés
  15. Kedves Ircsi!
    Nagyon boldog vagyok, hogy minden jól sikerült és ízlik a családnak. Sok szeretettel várlak vissza, köszönöm a visszajelzést!

    VálaszTörlés
  16. Szia, en szeretnem tudni, az ecetes lilakaposztat hogyan kell eltenni, mintha paprikaba toltenem, de paprika nelkul. Nem szeretnem hagymasan, csak siman a kaposztat, de ugy, hogy elalljon hutoszekreny nelkul is amig nincs elbontva. Az uvegeket es tetot csiratlanitani kell, azt tudom, mert pl paradicsomot tudok befozni, amiben tenyleg nincs semmi, meg so sem, megis elall evekig a spajzban. De savanyut meg soha nem tettem el. Kerlek segits egy olyan jo recepttel mint ez a paprikad. Nincs borkenporom, nem tudom hol lehet okyat venni, de nem is szivesen tennem bele. Varom valaszod, koszonom. Agi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem tudok ilyen recepttel szolgálni, én nem szoktam lilakáposztát télire elrakni, mi csak a párolt változatát szeretjük sültek mellé.

      Törlés
  17. Nagyon jó ez a recept, és igazán egyszerű. Azért is ajánlott a paprikát félbe vágni, mert lehetnek a magházában rejtett hibák, amiket ha egészben tesszük el nem veszünk észre, s esetleg az egész üveg megromlik tőle. Sőt, találtam az erős paprika felvágásakor kukacot is benne.

    VálaszTörlés
  18. Sziasztok azt szeretném megkérdezni ,hogy szalicil nem kell bele?Köszi Detti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nem kell bele, a borkén tartósítja és ropogósan is tartja a savanyúságot.

      Törlés
  19. Kedves Nea!
    A borkősav is jó a tartósításhoz?
    Ha igen abbol mennyi kell egy üveghez?
    Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen jó az is, de én ehhez a recepthez eddig csak borként használtam. 2 liter felöntőléhez 1 kávéskanálnyi borkősavat ajánlok.
      Sok sikert kívánok a befőzéshez!

      Törlés
  20. Most fogok eltenni remélem sikerülni fog

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!