2011. szeptember 11., vasárnap

Mézes szilvaleves fahéjas krumplinudlival




Gyümölcslevest általában meggyből, cseresznyéből, őszibarackból szoktam készíteni. Volt még itthon egy kilónyi nagyon szép nagy szemű magvaváló szilvám, mivel igen hamar romlik, gyorsan fel kellett használnom. Közkívánatra gyümölcsleves készült belőle. Fahéjas krumplinudlival tálalva igazán különleges fogás lett belőle. Jó hidegen behűtve fogyasztottuk.

Elkészítési idő: 45 perc

Mézes szilvaleves fahéjas krumplinudlival

Hozzávalók:

mézes szilvaleves:

  • 50 dkg szilva
  • 2 dl tejszín
  • 2 ek  liszt
  • 15 dkg méz
  • 1 citrom
  • őrölt fahéj
  • néhány szegfűszeg
  • csipet só

fahéjas krumplinudli:

  • 50 dkg burgonya
  • 5-6 ek liszt
  • 1 ek olaj vagy zsír
  • 1 tojás

hempergetéshez:

  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 1 ek  porcukor
  • 1 ek  őrölt fahéj

Elkészítése:

  1. A megmosott szilvát kimagozzuk, elnegyedeljük, fazékba tesszük, felöntjük 1 liter vízzel, hozzáadjuk a fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat, pici sót, felforraljuk.
  2. Amint forr beleöntjük a liszttel elkevert tejszínt, hozzáadjuk a mézet és kevergetve kiforraljuk, citromlével savanyítunk egy kicsit az ízén.
  3. A krumplinudlihoz a héjában megfőzött burgonyát meghámozzuk, még melegen áttörjük, ha langyosra hűlt hozzáadjuk a tojást, sót, zsiradékot és végül a lisztet.
  4. A tésztát eldolgozzuk, lisztezett deszkán félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.
  5. Három ujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd a csíkokat félujjnyi metéltre vagdaljuk.
  6. A nudlikat lisztben megforgatjuk, lobogó sós vízben megfőzzük, leszűrjük, az olvasztott vajba, majd a fahéjas porcukorban meghempergetjük. 
  7. A leves betétjeként tálaljuk.
Forrás: Vidék Íze 2009. október







3 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom és különleges a nudlival, el is mentettem magamnak a receptet ;-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom ebédetek volt! Igen szép még látványnak is !

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket