2011. november 17., csütörtök

Pacalpörkölt



A piacon, ahol vásárolni szoktam rendszeresen kapható friss, tisztított, hófehér pacal. Hát a hétvégén elcsábultam, annyira gusztusos volt a bolt kirakatában. Túl gyakran nem készítem, pedig nálunk mindenki nagyon szereti. Igaz általában vita van azon, hogy a "frottír törölköző" vagy a "méhkaptár" részéből készüljön. A pörkölt tipikus magyar étel, sehol sem készítik úgy a világon, mint nálunk. A pörköltek között különleges helyet foglal el a pacalpörkölt, mert tudvalevőleg a marha redős gyomrából készül. Sokak számára már ennek a tudata is felér egy cserbenhagyásos gázolással, nemhogy még megkóstolja vagy el is készítse. Aki viszont egyszer megszereti, az örök életére függővé válik. Én most a klasszikus változatot készítettem, de mindenki másképp szereti: csülökkel, körömmel, netán velővel vagy vörösborosan. Az elkészítése jóval egyszerűbb annál, mint ahogy gondolnánk. Igaz a 3-4 óra főzési idő kicsit elrettentőnek tűnik, de szerencsére nem szükséges mellette állni amíg fő, így bármilyen más tevékenységet végezhetünk közben.

Elkészítési idő: 220-280 perc

Pacalpörkölt

Hozzávalók:

  • 2 kg friss pacal
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 ek zsír
  • 3 dkg paradicsompüré
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • pirospaprika
  • majoránna
  • őrölt kömény

Elkészítése:

  1. A friss pacalt a sima részén megtisztítjuk a faggyútól, többször átmossuk, bő vízben feltesszük főni.
  2. Főzés közben a habját leszedjük, majd félórai főzés után kiszedjük a vízből, átöblítjük, kicsit hűlni hagyjuk.
  3. Közben a zsíron megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát, tűzről levéve hozzáadjuk a fűszereket: pirospaprikát, őrölt köményt, majorannát és a paradicsompürét, tűzre visszatéve összefőzzük.
  4. Hozzáadjuk a felcsíkozott pacalt, sózzuk, beletesszük a paprikát, paradicsomot, felöntjük annyi vízzel, hogy a pacalt ellepje, lefedve 3-4 órán keresztül, puhulásig főzzük. (Kuktában felére csökkenthető a főzési idő). 
  5. Aki szereti, a főzés vége felé csöves csípős paprikát is tehet bele.
  6. Időnként megkevergetjük, ha közben a levét elfőné, apránként pótoljuk.
  7. Köretnek sós vízben főtt burgonyát vagy hagymás tört burgonyát adhatunk, de friss puha fehér kenyérrel és savanyúsággal is tálalhatjuk.







7 megjegyzés:

  1. ezt a feltálalt adagot kérem szépen. nekem elég, de ha egész családom enné, akkor szűkösen érnénk be az egész adaggal.

    VálaszTörlés
  2. Csodásan néz ki! Biztosan ízre is rendben van! Nagy kedvencem ...:)

    VálaszTörlés
  3. Teljesen felcsigáztál! Imádom, pedig nem egy női étel...Csodás, guszta a színe!

    VálaszTörlés
  4. Csodálatosan szépen elkészített étel és fotó! :)

    VálaszTörlés
  5. Éppen tegnap főztem én is és pontosan ilyen ízesítéssel + egy kevés majoránna.
    nyáron bográcsban csülköspacalt főztünk, az is nagyon finom.
    Szerintem gyerek korban kell hozzászokni, akkor nincs undor.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon ígycsiklandó!:) Igaz, mi szeretjük is. (Én is majorannásan készítem, mint Daisy írta.) Már elég régen volt, azt hiszem én is főzök:))

    VálaszTörlés
  7. http://www.nlcafe.hu/gasztro/20140226/magyar-etelek-recept-buzzfeed/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_content=nlcafe&utm_campaign=20140226

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket