2011. december 11., vasárnap

Mascarponés mákos guba kandírozott naranccsal






Bár egy igen egyszerű, de mégis nagyon ízletes, tipikusan magyar édesség a mákos guba. Régen  azért készítették, mert azt tartották, hogy a sok apró mákszem szerencsét és pénzt hoz az új esztendőben. Mint nagyon sok családnál, nálunk is terítékre kerül így az  ünnepek táján. Hogy ne legyen  mindig a megszokott, hagyományos változat, az utóbbi években mindig eltérő módon készítem. Van amikor meggyel bolondítom meg, van amikor csak egy finom vaníliapudingot főzök hozzá, vagy aszalt szilva-kompóttal tálalom. Idén ez a finom krémsajtos-mézes-narancsos változat lesz majd a karácsonyi asztalon.
  
Elkészítési idő: 45 perc

Mascarponés mákos guba kandírozott naranccsal

Hozzávalók:

  • 6 kifli
  • 1/2 liter tej
  • 1 vaníliáscukor
  • 2 ek méz
  • 10 dkg mascarpone
  • 10 dkg mák
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 citrom és 1 narancs reszelt héja
  • 5 dkg kandírozott narancshéj

Elkészítése:

  1. A vaj felét felolvasztjuk. A kifliket karikára vágjuk, tepsibe rakjuk, meglocsoljuk az olvasztott vajjal, átforgatjuk és néhány percre a sütőbe rakjuk.
  2. Közben a tejet felforraljuk a vaníliás cukorral és a mézzel, a darált mákhoz hozzáreszeljük a citrom és a narancs héját, összeforgatjuk a porcukorral.
  3. A megszikkadt kiflikarikákat egy mélyebb tálba szedjük, a meleg tejet ráöntjük úgy, hogy a kifliket mindenhol érje, letakarva kicsit állni hagyjuk, míg az összes tejet magába nem szívta.  
  4. Meghintjük a cukros mákkal, óvatosan összeforgatjuk, tűzálló tálba rakjuk.
  5. A tetejére rámorzsoljuk a maradék vajat, 10 percre forró sütőbe toljuk, így belül szaftos, kívül ropogós lesz.
  6. Kivesszük, a mascarponét kanállal rápötyögtetjük és még néhány percre visszatoljuk, hogy a mascarpone kicsit megolvadjon. 
  7. A sütőből kivéve rászórjuk a kandírozott narancshéjat, azon melegében tálaljuk.     

  






2 megjegyzés:

  1. Wow Nea, ez nagyon durván jól hangzik és néz ki! Szuper recept! :)

    VálaszTörlés
  2. Zseniális! A mák és a narancs együtt fantasztikus, amit csak megkoronázhatott a mascarpone... Ezt elmentettetem! :)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket