2011. december 12., hétfő

Sárgarépás burgonyafasírt



Akármilyen hangzatos neve is van ennek az ételnek, igazából a tócsninak vagy lapcsánkának egy felturbózott változata. Elnevezése országrészenként változó. Hogy tetszik például a bramborák, cicedli, lapotya vagy esetleg a recsege elnevezés? Akárhogy nevezzük, a lényeg, hogy igazán közkedvelt népi étel nemzetközi vonatkozásban is. Zimankós téli estéken sokszor szoktam ilyet készíteni, gyors, olcsó és mi nagyon szeretjük. Meleg teával vagy forralt borral isteni!

Elkészítési idő: 30 perc

Sárgarépás burgonyafasírt

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 30 dkg sárgarépa
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • 1 ek liszt
  • őrölt bors
  • 1,5 dl tejföl
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 1 kis citrom
  • cayenne-bors
  • 3 dkg tökmag
  • olaj

Elkészítése: 

  1. A serpenyőben szárazon megpirítjuk a tökmagot, kivesszük, kihűtjük.
  2. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.
  3. A tökmagból 1 evőkanálnyit félreteszünk, a többit durvára aprítjuk, összekeverjük a tejföllel, joghurttal, citromhéjjal és citromlével, sóval, cayenne-borssal ízesítjük.
  4. A meghámozott burgonyát és sárgarépát durvára reszeljük, hozzáadjuk a finomra aprított petrezselymet, zúzott fokhagymát, lisztet és a felvert tojásokat.
  5. A burgonyás masszát összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk.
  6. Olajat hevítünk egy teflon serpenyőben és a masszából közepes méretű burgonyafasírtokat sütünk alacsony hőfokon, közben többször megforgatjuk, hogy minkét oldala át tudjon sülni.
  7. Papírtörlőn leitatjuk róla a zsiradékot, kevés mártással tányérra rendezzük, a félretett tökmaggal megszórjuk.
  8. A maradék mártást külön tálkában kínáljuk hozzá.
   



4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett. Pont van maradék krumplim, amit ma fel szeretnék turbózni kicsit, azt hiszem, így fogom elkészíteni:))

    VálaszTörlés
  2. Finom, s guszta a tálalása is. Én egyébként cicege néven ismerem.

    VálaszTörlés
  3. Istenien néz ki és nagyon kívánatos. Van egy sejtésem, hogy hamarosan nálam is elkészül...:)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket