2011. május 23., hétfő

Mediterrán zöldségtál



Volt néhány zöldségem itthon, de egyik fajtából sem volt annyi hogy komplett ebédet tudjak belőlük készíteni. A fellelhető alapanyagokból végül egy jó kis tavaszi zöldségköret kerekedett. Mivel burgonyát is tettem bele, mi egytálételként fogyasztottuk. Annyira üde íze volt, hogy a hús nem is hiányzott mellé.

Elkészítési idő: 90 perc

Mediterrán zöldségtál

Hozzávalók:

  • 2 padlizsán
  • 2 cukkini
  • 50 dkg újkrumpli
  • 3 zsenge újrépa
  • 4 nagy paradicsom
  • 25 dkg zöldspárga
  • 1 nagy piros kápia paprika (vagy kaliforniai)
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • provance-i fűszerkeverék
  • olívaolaj

Elkészítése:

  1. A padlizsánokat nagyobb kockákra vágjuk, besózzuk, állni hagyjuk, hogy a keserű levét kieressze.
  2. A zöldspárgákat enyhén sós vízben roppanósra pároljuk.
  3. A cukkinit, újkrumplit is nagyobb kockákra vágjuk, a répát, vöröshagymát és paprikát vastagabb karikákra szeleteljük, a paradicsomokat felnegyedeljük.
  4. A padlizsánt leöblítjük, egy tűzálló tepsibe szórjuk, hozzáadjuk a cukkinit, burgonyát, hagymakarikákat, répát, spárgát, paprikát. 
  5. Sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a fokhagymát, megszórjuk provence-i fűszerrel, kevés olívaolajjal meglocsoljuk és az egészet jól összeforgatjuk, hogy a fűszerből mindenhová jusson.
  6. A tetejére ültetjük a paradicsomokat és rátesszük a feldarabolt spárgát is.
  7. 200 C-os sütőben kb. 1 órát sütjük.








2011. május 22., vasárnap

Fokhagymás, lime-os pácolt karaj



A grillszezon még kicsit várat magára, a grillsütő is még a pincében várja a jobb időt, de a kísérletező kedvemet már elővettem a húsok pácolását illetően. Ennek a szeletnek a lime reszelt héja adja az extra spirituszt. A lime savassága hamar felpuhítja a hús rostjait, így nem kell órákat várni az elkészítésére. A fűszerezést bátran variálhatjuk kedvünkre.

Elkészítési idő: 60 perc

Fokhagymás, lime-os pácolt karaj 

Hozzávalók:

  • 4 szelet sovány, kicsontozott karaj
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 tk chilipor
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 lime héja
  • 1/2 lime kifacsart leve
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

  1. Összekeverjük a fűszereket, hozzáreszeljük a lime héját és hozzáfacsarjuk a levét, jól összekeverjük.
  2. A pácot rákenjük a karajszeletekre és fél órát állni hagyjuk.
  3. Egy teflonserpenyőbe kevés olajat öntünk, beletesszük a hússzeleteket és mindig csak kevés vizet öntve alá, fedő alatt puhára pároljuk.
  4. A húst zsírjára sütjük. Párolt rizzsel tálaljuk, a húst saját szaftjával meglocsoljuk.



   

2011. május 21., szombat

Epres túrógombóc mogyorómorzsával




A túrógombóc mindenki nagy kedvence. Főleg, ha az egyik legzamatosabb gyümölccsel, az eperrel van összepárosítva. Nagyon egyszerű elkészíteni, de nem könnyű jó, igazán könnyű, rezgős gombócokat gyártani. Fóton van egy étterem a Fáy présház, amelynek messze földön híres a túrógombóca, sokan kimondott csak ezért járnak oda. Az alapreceptet tőlük vettem, ami tényleg nagyon jó, annyi változtatással, hogy én kevés cukrot is tettem a túróhoz. Hogy még pazarabb íze legyen mogyoróval elkevert morzsába forgattam. Frissen az igazi, de még hidegen is finom volt.

Elkészítési idő: 20 perc
Pihentetés:  60 perc

Epres túrógombóc mogyorómorzsával

Hozzávalók:

túrógombóc:


  • 50 dkg túró
  • 15 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 20 dkg búzadara
  • 2 ek porcukor
  • 1 cs vaníliáscukor
  • csipet só
  • eper

morzsa:

  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg darált mogyoró
  • vaj

tetejére:

  • tejföl
  • porcukor

Elkészítése:

  1. A túrót elkeverjük a puha vajjal, búzadarával, tojássárgájával, a cukrokkal és a csipet sóval.
  2. A kemény habbá felvert tojásfehérjét lazán hozzákeverjük és 1 órát hűtőben pihentetjük.
  3. A túrómasszából gombócokat formálunk, közepébe tesszük az epret és enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük.
  4. Ha a gombócok feljöttek a víz felszínére még 2-3 percig főzzük, szűrőkanállal kiszedjük és a mogyorós morzsába forgatjuk. Ehhez a vajat felolvasztjuk, a zsemlemorzsát és a darált mogyorót világosra pirítjuk rajta.
  5. Tálalásnál porcukorral elkevert édes tejföllel meglocsoljuk.








2011. május 9., hétfő

Kuszkusz saláta




A kuszkusz észak-afrikai specialitás. Kemény búzából készült dara, amely az afrikai és arab országok mindennapi étkezésének egyik fő fogása. Marokkóban sáfránnyal, Algériában paradicsommal, Tunéziában pedig jó csípősen készítik. Végtelenségig variálható: sült hússal, hallal, szárított gyümölcsökkel vagy friss fűszerekkel. Az egészségesebb táplálkozásra való átállás jegyében még csak most ismerkedem vele, remélem idővel észrevétlenül be fog épülni az étrendembe. Első kísérletre ez a zöldséges saláta készült belőle. A neten kerestem ötletet az elkészítéséhez, több receptből válogatva állítottam össze a saját változatomat. Egy egészséges, könnyű, tápláló saláta, ajánlom kipróbálásra.

Elkészítési idő: 30 perc

Kuszkusz saláta

Hozzávalók:

  • 20 dkg kuszkusz
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 kígyóuborka
  • 1 lilahagyma
  • koktélparadicsom (vagy 3 nagyobb paradicsom)
  • 1 csomag mini mozzarella
  • 5 dl húsleves
  • friss bazsalikom
  • olívaolaj
  • 1 tk balzsamecet
  • 1/2 citrom leve

Elkészítése:

  1. A kuszkuszt szárazon enyhén sózzuk, hozzáadunk 1 evőkanál olívaolajat, hozzáöntjük a forró húslevest és lefedve hagyjuk állni 6-8 percig, míg megdagad.
  2. Az uborkát és a kaliforniai paprikát apró kockákra vágjuk, a koktélparadicsomokat és a mozzarella golyókat félbe, a lilahagymát pedig fél karikákra szeleteljük. (Ha valaki nem kedveli a hagyma erőteljes ízét, néhány percig áztassa olaj-ecet-só keverékében, lágyabb lesz az íze.)
  3. A kuszkuszt villával fellazítjuk, hozzákeverjük a felaprított uborkát és paprikát, az apróra tépkedett bazsalikomleveleket, hozzáfacsarjuk a citrom levét és a balzsamecetet is rálocsoljuk, jól összeforgatjuk.
  4. A tetejére rakjuk a paradicsomot, sajtot és a lilahagymát, 15 percig állni hagyjuk, hogy az ízei összebarátkozhassanak.






2011. május 8., vasárnap

Tejszínes spárgakrémleves




Lassan vége a medvehagyma szezonnak, de szerencsére már itt az újabb kedvenc, a tavaszi zöldségek királya: a spárga. A spárgát már az egyiptomiak és a görögök is fogyasztották, XIV. Lajos pedig annyira szerette, hogy megkövetelte, mindig legyen friss spárga az asztalán. Eleinte csak a vagyonosok engedhették meg maguknak, hisz annyira drága zöldség volt. A spárgából legszívesebben spárgalevest szeretek készíteni. Személy szerint levesnek én a fehér spárgát jobban kedvelem. A zsenge zöld spárgát inkább vajon párolva, hollandi mártással leöntve vagy salátába keverve szoktam elkészíteni. Levesbetétnek adhatunk hozzá krutont, pirított mandulát vagy fenyőmagot, sült sonkát vagy bacont.

Elkészítési idő: 30 perc

Tejszínes spárgakrémleves

Hozzávalók:

leves:

  • 50 dkg fehér spárga
  • 5 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 2,5 dl tejszín
  • fehérbors
  • cukor
  • citromlé
  • 7,5 dl víz (még jobb, ha van csirke-alaplé)

levesbetét:

  • 50 dkg zöld spárga

Elkészítése:

  1. A fehér spárgák fás részét levágjuk, a spárgasípokat a zöldségpucolóval meghámozzuk.
  2. A zöld spárgát nem kell megpucolni, csak a spárgaszálat meghajlítani és ahol eltörik odáig nem fás, a többi, alsó részét ki kell dobni.
  3. A fehér spárgákat feldaraboljuk és 7,5 dl enyhén sós-cukros-citromos vízben 15 perc alatt megfőzzük, majd botmixer segítségével pürésítjük.
  4. Szűrőn átpasszírozzuk a levest, mert előfordulhat, hogy némi fás rész maradt benne, és élvezhetetlen lesz tőle a leves.
  5. Felhevítjük a vajat és világosra pirítjuk benne a lisztet, fokozatosan felengedjük a levessel, néhány percig forraljuk.
  6. A tüzet mérsékeljük és hozzáöntjük a tejszínt, sóval, őrölt fehérborssal, kevés cukorral és citromlével ízesítjük, összeforraljuk.
  7. A zöld spárgákat 5 perc alatt ress-roppanósra főzzük a levesben.






2011. május 7., szombat

Mézes-mázas oldalas sütőzacskóban sütve




Szeretem azokat a húsételeket, amiket valamilyen mázzal kell megkenni és érvényesül az ízükben az édes-savanyú ízhatás. Megkívántuk az oldalast, de most nem akartam a hagyományos fokhagymás változatot készíteni, annál sokkal intenzívebb ízek után sóvárogtunk. A pácot a saját ízlésünkre formáltam, szinte minden összetevője külön érződött a megsült húson. Este bepácoltam, másnap csak betoltam a sütőbe, így sem különösebb ügyködést, sem hosszadalmas konyhai jelenlétet nem igényelt az elkészítése, a végeredmény azonban mindenkit meggyőzött.

Elkészítési idő:  90 perc
Pácolás: 8 óra / 480 perc

Mézes-mázas oldalas sütőzacskóban sütve

Hozzávalók:

  • 1 kg sertésoldalas
  • sült oldalas fűszersó
  • sütőzacskó

pác:

  • 3 ek ketchup
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek olaj
  • 1 ek méz
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 kk cayenne bors vagy Erős Pista paprikakrém
  • 3 gerezd reszelt fokhagyma

Elkészítése:

  1. Az oldalast feldaraboljuk - minden második csontnál vágjuk el - fűszersóval megszórjuk, egy üvegtálba rakjuk.
  2. A pác hozzávalóit összekeverjük, jól összeforgatjuk a hússal, hogy mindenütt befedje a máz. Lefóliázzuk és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
  3. Másnap a bepácolt húsokat sütőzacskóba tesszük, beleöntjük a páclevet is. A zacskó végére csomót kötünk, több helyen megszurkáljuk egy tűvel, hogy a keletkező gőz majd távozni tudjon.
  4. Sütés közben a zacskó felfúvódik és a benne kerengő gőz omlósan puhára varázsolja a húst.
  5. Kb 1 óra sütés után már puha a hús. Ekkor egy ollóval óvatosan szétvágjuk a zacskót, az alján lévő páccal meglocsolgatjuk a húst, visszatesszük a sütőbe, szép pirosra sütjük.








  



2011. május 6., péntek

Mediterrán krumplisaláta



Megérkeztek a tavaszi zsengék. Egyik nagy favoritom közülük az újburgonya. Libazsíron párolt petrezselymes újburgonyán például napokig el tudnék lenni. Ez is egy gyors és egyszerű recept, nem igényel sok alapanyagot, csak néhány mediterrán hozzávalót és máris különleges kulináris élményben lehet részünk. Így önmagában is nagyon finom, de nyári grillpartikon grillezett húsok köreteként kihagyhatatlan.

Elkészítési idő: 30 perc

Mediterrán krumplisaláta

Hozzávalók:


  • 30 dkg apró szemű burgonya (újkrumpli vagy kifliburgonya)
  • 5 dkg fekete, magozott olajbogyó
  • 5-6 szem aszalt paradicsom
  • 3 ek olaj az aszalt paradicsom olajából
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • citromlé
  • friss bazsalikomlevél
  • őrölt bors


Elkészítése:


  1. A burgonyát enyhén sós vízben héjában megfőzzük, meghámozzuk, mikor kihűlt kisebb darabokra vágjuk.
  2. Közben felkarikázzuk az olajbogyót, felcsíkozzuk az aszalt paradicsomot, apróra összetépkedjük a bazsalikomleveleket.
  3. Az öntethez összekeverjük az olajat a reszelt fokhagymával és citromlével, sózzuk, borsozzuk.
  4. A burgonyához hozzákeverjük az olajbogyót, aszalt paradicsomot és bazsalikomleveleket, az öntettel leöntjük, összeforgatjuk, frissen tálaljuk.






2011. május 4., szerda

Partikenyér




Az történt, hogy egyik este elfogyott az összes zsemlénk, kenyerünk. És ahogy az ilyenkor lenni szokott a környékbeli közértek is mind zárva voltak már. Így arra az elhatározásra jutottam, hogy másnap nekiállok és reggelre, mire a többiek felébrednek sütök valami ehetőt. Kenyeret még életemben nem sütöttem így annak nem is nagyon mertem nekiállni, hisz kenyérsütő gépem sincs, de arra emlékeztem, hogy több blogon láttam ezeket a kis apró magvas zsömléket, gondoltam ezt talán nem tudom nagyon elrontani. Így Katakonyha útmutatása alapján végül nagyon csinos kis zsömléket sikerült készítenem. Ahogy ígérte, belül tényleg puhák, kívül pedig ropogósak voltak. Egyetlenegy dolgot módosítottam a recepten, én kicsit kevésnek találtam a só mennyiségét, ezért többet raktam hozzá. Ettől az apróságtól eltekintve a végeredmény tényleg tökéletes lett. Langymelegen friss házi fűszeres krémsajttal, napon szárított sonkával és sok friss zöldséggel ettük. Mennyei volt. Köszönet érte Katának!

Elkészítési idő: 180 perc

Partikemyér

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tk cukor
  • 0,5 dl tej
  • 1 tk só
  • 3 ek olaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • 2 púpozott ek burgonyapehely

tetejére:

  • mák, lenmag, szezámmag, zabpehely
  •  felvert tojás kevés vízzel elkeverve

Elkészítése:

  1. Az élesztőt a tejjel a cukorral a langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztet, a burgonyapelyhet és a sót összekeverjük egy tálban, hozzátesszük az élesztőt, vizet, olajat és a robotgép dagasztókarajaival megdagasztjuk a tésztát.
  3. Letakarjuk és 1 órát hagyjuk meleg helyen pihenni.
  4. A megkelt tésztából kb 5-6 dkg-os golyókat formázunk, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket egymás mellé és langyos helyen még 20 percet kelesztjük.
  5. Vizezett, egész felvert tojással megkenegetjük a golyócskák tetejét, megszórjuk a magvakkal és 180 fokos sütőben 45-50 percig sütjük.











2011. május 1., vasárnap

Tejszínes, tarjás, gombás spagetti




A húsvét elmúlt és nálunk a korábban megszokottnál több sonka maradt. Egy vírusfertőzés miatt az egész család az ágyat nyomta, alig fogyott valami a sonkából, kalácsból és a süteményekből is. Azokból, amit lehetett lefagyasztottam. De a sonka nagy része ott lapult a hűtő alsó polcán, gondoltam ma már hasznosítani kellene, mert megromlik. Így improvizáltam ezt az egyszerű tészta ételt.

Elkészítési idő: 30 perc

Tejszínes, tarjás, gombás spagetti

Hozzávalók:

  • 20 dkg füstölt főtt tarja vagy főtt sonka
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg gomba
  • 3 dl tejszín
  • reszelt sajt
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • kevés liszt
  • őrölt bors
  • oreganó

Elkészítése:

  1. A spagettit, enyhén sós vízben kifőzzük.
  2. Kevés olajon megdinszteljük a vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, rádobjuk a vékonyra felszeletelt gombát, fedő alatt puhára pároljuk.
  3. A tarját vagy a sonkát kisebb kockákra vágjuk, hozzáadjuk a gombához, a sűrített paradicsomot hozzákeverjük és picit lepirítjuk, sóval, borssal, oreganóval fűszerezzük, kevés vizet adva hozzá az egészet jól összerotyogtatjuk.
  4. Kevés liszttel megszórjuk, ráöntjük a tejszínt és még egyszer összefőzzük.
  5. A forró spagettire rámerjük a mártás, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.