2011. június 26., vasárnap

Rumos meggy




Az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége ennek a "befőtt"- nek. Igazából nem is nevezném befőttnek, mert még főzni sem kell. Mivel idén sok meggy termett nagy részét a fagyasztóba raktam és készült belőle néhány üveg rumos meggy is. Az eltevését illetően pontos mennyiségeket nem tudok írni, csak "gondolomformán" szoktam adagolni a hozzávalókat. Ha valaki édesebben szereti tegyen hozzá több cukrot, a rum mennyisége pedig az üveg nagyságától függ, célszerű kisebb üvegeket választani. Csak hibátlan, érett, nagyobb szemű meggyet tegyünk el. Nagyon sokrétűen felhasználható: krémekbe, sütikbe, fagyikhoz, gesztenyepüréhez, díszítéshez. Néhány üveggel el szoktam dugni, hogy megérje a téli időszakot is, néha megesik, hogy elfelejtkezem róla. Aztán karácsony tájékán, mikor előkerülnek van nagy örömködés. A meggy süteményekben végzi, az alkoholos finom nedűt pedig egy kis lélekvidító gyanánt elkortyolgatjuk.

Elkészítési idő: 20 perc

Rumos meggy

Hozzávalók:

  • érett meggy
  • kristálycukor
  • rum (nem sütőrum!)

Elkészítése:

  1. A befőttes üvegeket tisztára mossuk, kevés vizet téve az aljára betesszük a mikróba, néhány percig a legnagyobb fokozaton sterilizáljuk.
  2. Az tiszta üvegekbe lerétegezzük a leszárazott, tisztára mosott meggyet (kimagozni nem kell) és a cukrot, közben az üveg alját többször megütögetjük, hogy a meggyszemek minél szorosabban legyenek.
  3. Felöntünk annyi rummal, amennyi ellepi.
  4. Celofánt teszünk rá, rácsavarjuk az üvegek tetejét és a kamrapolcra tesszük. Leghamarabb 2-3 hét múlva fogyasztató, akkorra veszi át a gyümölcs a rum és a cukor ízét.





2011. június 25., szombat

Töltött paprika




Bár a paprikának őshazája Mexikóban van, azért mi magyarok is remek, csakis hazánkra jellemző ízvilágú ételeket készítünk belőle. Gondolok itt a páratlan lecsónkra és a felülmúlhatatlan töltött paprikánkra. Számomra minden évben eljön az az időszak, amikor teljesen rákattanok a töltött paprikára és hetekig ráállok a sorozatgyártásra. Nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna. Melegen és hidegen is megunhatatlan. Jó sok mártást készítek hozzá, szeretem, ha a dundi paprikák teljesen elmerülve jól megfürdőznek a fűszeres paradicsomszószban. Klasszikus nyári étel, de én télen is szoktam készíteni. A nyári zamatos, ropogós paprikákat kicsumázom, kimagozom, egymásba csúsztatva lefagyasztom, ha megkívánjuk csak előveszem és máris visszaidéződnek vele a nyár ízei.

Elkészítési idő: 90 perc

Töltött paprika

Hozzávalók:

  • 8 db TV (tölteni való) paprika
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg darált hús
  • 8 dkg rizs
  • 1 tojás
  • bors
  • pirospaprika
  • 1-2 zellerszár
  • 1 - 1,5 liter (lehetőleg házi készítésű) paradicsomlé
  • liszt
  • olaj
  • cukor

Elkészítése:

  1. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, ereket, magokat eltávolítjuk.
  2. A hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, kihűtjük.
  3. A darált húshoz adjuk a félig főtt rizst, hagymát, fokhagymát, tojást, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával.
  4. Alaposan összedolgozzuk és lazán megtöltjük vele a paprikákat, hogy a rizsnek legyen helye a növekedéshez. Ha marad ki a húsból gombócokat formázunk belőlük.
  5. Rántást készítünk: kevés olajon lisztet pirítunk, majd a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát, felöntjük a paradicsomlével és egészen kicsi vizet is teszünk hozzá.
  6. Beletesszük a töltött paprikákat, (gombócokat) zellerszárat, sóval, (kevés őrölt borssal) ízesítjük. A cukrot csak a vége felé rakjuk bele, hogy ne égjen le a mártás.
  7. Fedő alatt kb 30 perc alatt puhára pároljuk, sós vízben főtt (petrezselymes) burgonyával tálaljuk.







2011. június 24., péntek

Antipasti Gordon Ramsay-től



Egy remek nyers és vegán étel. Bizton állíthatom, hogy nem csak vegáknak fog ízleni ez az igazán üde ízeket magába foglaló nyári előétel. Gyorsan elkészül és még egészséges is. Jó ötlet vendégeknek készíteni, hisz nagyon mutatós is, bár ebben az esetben én a cukkinit kicsit meggrillezném, mert nyersen nem biztos, hogy mindenki szereti. Volt itthon sárga cukkinim, azt is felhasználtam hozzá, ettől az egész olyan vidám lett. Mennyei ízkompozíció. Köszönet érte Gordon Ramseynek!

Elkészítési idő: 15 perc
Pácolódás: 30 perc

Antipasti Gordon Ramsey-től

Hozzávalók:

  • 1 zöld cukkini
  • 1 sárga cukkini
  • 3-4 ek  olívaolaj
  • 3-4 ek  balzsamecet
  • 25 dkg krémsajt (pld: Philadelphia, az eredeti receptben ricotta szerepel)
  • maréknyi friss bazsalikom
  • citromlé
  • 5 gr pirított fenyőmag
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

  1. A fenyőmagot szárazon megpirítjuk egy teflonserpenyőben, felhasználásig félretesszük.
  2. A cukkiniket megmossuk, végeit levágjuk, zöldség hámozóval hosszában vékony szalagokra szeleteljük.
  3. Tálcára rakjuk, meghintjük sóval, frissen őrölt borssal, kevés olívaolajat locsolunk rá, majd a hűtőbe tesszük fél órára pácolódni.
  4. Közben a krémsajtot kikeverjük a citromlével, sóval, borssal, hozzáadjuk az apróra tépkedett bazsalikomlevelet és a fenyőmag 2/3-át, elkeverjük.
  5. A cukkinit konyhai papírtörlővel leitatjuk, rákenjük a krémsajtot és roládnak felgöngyöljük.
  6. A roládokat függőlegesen egy tálra állítjuk, tetejüket a maradék fenyőmaggal megszórjuk. Hűtőbe tesszük, jól behűtjük.
  7. Közvetlen tálalás előtt locsoljuk meg kevés olívaolajjal és balzsamecettel.





2011. június 20., hétfő

Gyömbéres meggyleves



Kicsi meggyfánk roskadásig tele van gyümölccsel. Tavaly alig néhány szem termett rajta, valamilyen betegség folytán sorban száradtak el az ágai. Idén azonban meghálálta a gondoskodást. Gondoltam, hogy a forróságban hűsítő felfrissülésként jól fog esni a jéghideg meggyleves. Fogtam hát a csinos kis kosárkámat és felmásztam vele a fára. Bátor tett volt a részemről, mert már a létra második fokánál enyhe szédülést éreztem, mire pedig felértem a tetejére már az egész létra ingott alattam. Sebaj, bevetettem magamat a lombok közé és leszedtem a legpirosabb, legédesebb meggyszemeket a mai ebédhez. Az elkészítése már könnyebb volt. Csodálatos ízű és színű kanalazni való lett belőle.

Elkészítési idő: 30 perc

Gyömbéres meggyleves

Hozzávalók:

  • 40-50 dkg meggy
  • fahéj vagy fahéjrúd
  • cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • diónyi friss gyömbér reszelve
  • sok szegfűszeg
  • 2 dl tejszín
  • 1 púpozott ek keményítő
  • 1 nagy poharas meggyes joghurt (Zott - Jogobella)
  • 1 nagy poharas natúr görög joghurt (Bakoma)
  • 1 citrom
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A teatojásba beletesszük a szegfűszeget és a reszelt gyömbért.
  2. Egy lábasba 1 liter vizet teszünk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a citrom egyben lehámozott sárga héját, fahéjat, (aki őrölve nem szereti, tegyen a levesbe fahéjrudat) csipet sót, belelógatjuk a teatojást és lassú forralással az egészet 10 percig főzzük.
  3. A teatojást kivesszük a citromhéjat kidobjuk, a levesbe tesszük a meggyet és ízlés szerinti mennyiségű cukrot.
  4. A keményítőt csomómentesre kikeverjük egy kis vízzel, hozzáöntjük a tejszínt és a joghurtokat, a forró levesből néhány merőkanállal teszünk hozzá, (hőkiegyenlítés) alaposan elkeverjük és a leveshez öntjük.
  5. A levest kiforraljuk és a végén citromlével pikánsra savanyítjuk.
  6. Hidegen behűtve tálaljuk.




  

2011. június 18., szombat

Kovászos uborka



Nem telhet el nyár kovászos uborka nélkül. Mihelyst szezonja van az uborkának folyamatosan kerül belőle a hűtőbe. A kovászos uborka eltevésénél az alaprecept adott, mégis mindenki egy kicsit másképp csinálja. Van aki az öregebb kaporra esküszik, van aki csak friss kaporral szereti. Van aki babérlevelet, borsot, tormát tesz bele, de nem szereti benne a fokhagymát. Van aki kenyérrel kovászolja, van akinek burgonyával lesz az igazi. Így ahány ház, annyi szokás, annyi bevált családi recept. Én is az Anyukám receptje szerint készítem évek óta. Mi így jó kaprosan, fokhagymásan szeretjük a nyár legfinomabb csemegéjét.

Elkészítési idő: 30 perc

Kovászos uborka

Hozzávalók:
5 literes üveghez:

  • 2, 5 kg uborka
  • 3 csokor kapor
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • száraz kenyér

Elkészítése:

  1. Az uborkát negyed órára hideg vízbe áztatjuk, majd a csak erre a célra használt körömkefével lesikáljuk, hogy ne maradjon rajta föld, vagy homokszemcse.
  2. Közben 3 liter vizet felteszünk forrni, ha felforrt beleteszünk literenként egy púpozott evőkanál sót. A só mennyisége ízlés dolga, de a sótlan kovászos uborkánál nincs rosszabb. (Az evőkanál mérete is mindenkinél más és más, literenként 3 dkg só ajánlott.)
  3. Az uborkák végeit levágjuk, hosszában behasítjuk úgy, hogy a végét nem vágjuk át, majd ugyanezt merőlegesen is megismételjük
  4. Az üveg aljára teszünk 2 csomag kaprot, majd az uborkákat ügyesen elrendezgetjük az üvegben, közéjük szórjuk a fokhagymagerezdeket, a tetejére tesszük a maradék 1 csomag kaprot.
  5. A szikkadt kenyérből egy nagyobb szeletet vágunk, mindkét oldalát megpirítjuk. Így nem mállik szét, mikor majd ki kell venni az üvegből.
  6. Az uborkát felöntjük a még meleg sós vízzel. (Anyukámtól tanultam, hogy az üveg alá csúsztatom a kés pengéjét, így biztosan nem reped el az üveg a hőtől).
  7. A tetejére rátesszük a kenyeret, - azt is lepje el a víz - kistányérral letakarjuk, egy peremes tányért, edényt teszünk alá, ahová a felforrt lé majd ki tud folyni és kitesszük meleg helyre.
  8. (Én nem szoktam tűző napra tenni, mert tapasztalatom szerint akkor megpuhul az uborka, és nem lesz olyan finom ropogós. Inkább csak félárnyékba teszem, időjárástól függően 3-4 nap alatt beérik.)
  9. A megmaradt felöntőlevet eltesszük, amikor az uborkalé felforr és kifolyik az üvegből, akkor ezzel tudjuk után tölteni.
  10. Ha az uborka beérett, kiszedjük az üvegből, hideg vízzel leöblítjük, majd rászűrjük a levét és fogyasztásig a hűtőbe tesszük.








2011. június 15., szerda

Bosszantó!




Mikor néhány hete híre ment a gasztro-blogokon, hogy júniustól végre Magyarországon is kapható lesz az Erdélyi Konyha, nagyon örültem neki, mert nagy rajongója vagyok az erdélyi ételeknek, ízeknek, konyhának. Mivel a Magyar Posta csak előfizetésben terjeszti az újságot, így rögtön elmentem a helyi Postára, de azt a felvilágosítást kaptam, hogy még nincs ára, majd jöjjek vissza júniusban.

Június első napján újra elmentem és akkor ért a meglepetés. Kiderült, hogy már csak a júliusi számtól fizethetek elő, mert a megrendelést előző hónapban kellett volna leadni. Na de hogyan, ha egyszer akkor meg még nem volt meg az újság ára? Ha valakinek módjában áll megküldeni nekem a júniusi számot, nagyon hálás lennék érte. Természetesen az ezzel járó összes költséget vállalom. Naaaagyon szeretnéééém!




2011. június 12., vasárnap

Meggyzselés túrókrém



Egy imádni való, hűsítő desszert meleg napokra a citrusok savanykás ízével ötvözve.


Elkészítési idő: 45 perc

Meggyzselés túrókrém

Hozzávalók:

túrókrém:

  • 50 dkg túró
  • 12 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja és ízlés szerint leve
  • 2 dl habbá vert tejszín

meggyzselé:

  • 30 dkg magozott meggy
  • 5-10 dkg cukor (a gyümölcs savanyúságától függően)
  • 1 evőkanál keményítő vagy vaníliás pudingpor
  • 1 dl víz
  • 1 narancs reszelt héja

díszítés:

  • tejszínhab
  • pisztácia

Elkészítése:

  1. A meggyet a cukorral egy edényben összefőzzük, a keményítőt a vízzel simára elkeverjük, besűrítjük vele a meggyes ragut.
  2. A tűzről levéve belereszeljük a narancshéjat, elkeverjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A túrót simára keverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal, ízlés szerinti citromlével.
  4. A túrókrémhez keverjük a felvert tejszínhabot.
  5. A túrókrémet és a meggyzselét egymásra rétegezzük egy kehelyben.
  6. Tetejét tejszínhabbal és apróra vágott pisztáciával díszítjük.


Forrás: Nők Lapja Konyha






2011. június 11., szombat

100.000 !!!





Nem tudom a statisztikám mennyire pontos, de ha hinni lehet neki, akkor ma délután nálam járt a 100.000. látogatóm. Győrből érkezett 13.45 perckor. Nem tudom, hogy ez a becses szám másfél év alatt soknak vagy kevésnek számít, de számomra hihetetlen és nagyon örülök neki. Néhány napja észrevettem, hogy a számláló vészesen közelít eme bűvös szám felé, reméltem, hogy el tudom kapni a pillanatot, mikor a 100.000. látogatóm megérkezik. Szombat lévén szerencsére itthon voltam és sikerült. Igazából nekem nem a statisztika számít, - ezért most senki ne is várjon tőlem ilyesfajta beszámolót - hisz minden egyes látogatómnak örülök, de mégiscsak a látogatószám alapján tudom lemérni, hogy érdekel-e benneteket, amit csinálok.

Ennek a szép kerek számnak az elérése alkalmából szeretnék hatalmas köszönetet mondani minden rendszeres olvasómnak, időközönként visszatérő vagy akár csak egyszer idelátogató vendégemnek is. Külön köszönöm a kommenteket, visszajelzéseket, e-maileket, amiket nap mint nap tőletek kapok.

Kérlek benneteket, továbbra is gyertek, olvassatok, írjatok, vigyétek a recepteket, tartsátok bennem azt a lelkesedést, amit az első bejegyzésnél éreztem és azóta is folyamatosan érzek a blogírás iránt.
                                                         
                                                                          









Színes zöldséges csirkenyárs




Színkavalkád, remek ízek, sok zöldség, egészséges alapanyagok. Ez jellemzi leginkább ezt a fogást. Mióta beköszöntött a rekkenő hőségek időszaka, bizony nem sok kedvem van begyújtani a sütőt vagy a tűzhelyet. Leginkább hűsítő levesek és könnyű zöldséges fogások, desszertek vannak terítéken. Ezt a csirkenyársat azért szeretem, mert előző este is el tudom készíteni, amikor már nincs olyan nagy meleg, másnap pedig már csak rá kell dobni a grillre és néhány perc alatt kész az ebéd vagy a vacsora. A hozzávalók tetszőlegesen variálhatók és akinek van ideje - nekem most nem volt - előtte a húst is bepácolhatja, még jobb lesz tőle a végeredmény. A recepthez mennyiségeket most nem írok, a családtagok étvágyától függően alakul. Nekem 1 nagyobb csirkemellből 6 darab nyársam lett.

Elkészítési  idő: 45 perc

Színes zöldséges csirkenyárs

Hozzávalók:

  • csirkemellfilé
  • cukkini (sárga és zöld)
  • piros kaliforniai paprika
  • lilahagyma
  • füstölt szalonna
  • grill fűszersó

Elkészítése:

  1. A csirkemellet nagyobb kockákra vágjuk.
  2. A cukkinit karikákra, a paprikát szintén kockára, a lilahagymát negyedekbe vágjuk, a füstölt szalonnát vékonyra szeleteljük.
  3. Az alapanyagokat a következő sorrendben a nyársra húzzuk: lilahagyma - cukkini - csirkehús - szalonna - paprika.
  4. Addig ismételjük, míg megtelik a nyárs, a végét hagymával zárjuk.
  5. A kész nyársakat grill fűszersóval meghintjük és állandóan forgatva, parázs fölött vagy a gáztűzhelyen forró teflon serpenyőben kevés olajon készre sütjük.









2011. június 10., péntek

Olívás-balzsamecetes paradicsomsaláta




A nyári kedvenc salátáim egyike. Végtelenül egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Fontos, hogy édes, zamatos, nap érlelte paradicsomból készüljön. Grillezett húsok mellé színében és ízében is remekül illik.

Elkészítési idő: 10 perc

Olívás-balzsamecetes paradicsomsaláta

Hozzávalók:


  • 6 nagy, kemény paradicsom
  • 1 nagy lilahagyma
  • 2 ek  olívaolaj
  • 1 ek balzsamecet
  • 2 kk cukor (ízlés szerint lehet több is)
  • frissen őrölt bors
  • néhány szem magozott fekete olajbogyó
  • feta sajt


Elkészítése:


  • A paradicsomokat megmossuk, leszárítjuk, karikákra szeleteljük és egy mély tálba tesszük.
  • A lilahagymát fél karikákra vágjuk, a paradicsomhoz adjuk.
  • Az olívaolajban elkeverjük a balzsamecetet és a cukrot.
  • Sózzuk, borsozzuk, ráöntjük az ecetes-olajos keveréket, lazán összeforgatjuk a salátával.
  • Behűtjük egy fél órára, tálalás előtt olajbogyót és fetát teszünk a tetejére.





2011. június 6., hétfő

AJÁNDÉK LATSIÁTÓL





A hétvégén megérkezett Latsia ajándéka, amit a 3. blogszülinapos sorsoláson nyertem nála. Ezek a kis színes tálkák már akkor megtetszettek, mikor meghirdette a játékot, de nem reméltem, hogy mellém szegődik a szerencse, hisz még soha sem nyertem semmit blog-játékokon. Ezúton is köszönöm Latsiának, nagy örömöt okozott vele.








2011. június 5., vasárnap

Cseresznyés pite



Érik a ropogós cseresznye... így nem maradhat ki a repertoárból egy finom házi sütemény. Szerencsére már elég piros és jó ízű ahhoz, hogy egy jó kis pite készüljön belőle. Leginkább nyersen szeretem, a nyári rekkenő hőségben nincs is jobb, mint egy tál jól behűtött ropogós cseresznyével leülni egy árnyékos fa alá. Üde, könnyed íze miatt már az ókorban is az istenek eledelének tartották. Langyosan, vaníliafagyival tálalva nagyon finom. Még másnapra is puha marad a tésztája, feltéve ha megéri a másnapot.

Elkészítési idő: 45 perc

Cseresznyés pite

Hozzávalók:

  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1,5 dl tej
  • csipet só
  • 50 dkg cseresznye

Elkészítése:

  1. A cukrot kikeverjük a tojásokkal, majd a margarinnal.
  2. A lisztet összekeverjük a sütőporral, csipet sóval és a tejjel felváltva a masszához adagoljuk, jó habosra kikeverjük.
  3. A tésztát kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, rászórjuk a kimagozott cseresznyét, előmelegített 180 C-os sütőben kb 30 perc alatt megsütjük.
  4. A sütő ajtaját tilos nyitogatni!
  5. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e?
  6. Tetejét porcukorral megszórva tálaljuk.





2011. június 4., szombat

Epres panna cotta



A panna cotta (panna = tejszín, cotta = főtt) egy csábító olasz édesség. Észak-Olaszországból, Piemontéból származik. Ideális édesség nyári sütögetések desszertjeként. Annyiféleképpen variálható, ahány gyümölcsnek éppen szezonja van, ezért aztán sohasem lehet megúnni. Ez az első panna cotta kísérletem. Valami ördöngős dolognak gondoltam, pedig egyáltalán nem az, nagyon könnyű elkészíteni. Lesz még néhány próbálkozásom vele.

Elkészítési idő: 15 perc
Dermesztés: 8 óra / 480 perc

Epres panna cotta

Hozzávalók:

tejpuding:


  • 2,5 dl habtejszín (30%-os)
  • 2,5 dl zsíros tej ( lehetőleg 3,5%-os)
  • 5 dkg cukor
  • 1 rúd vanília
  • 1 csomag zselatin fix


eperszósz:


  • 35 dkg eper
  • 2 -3 ek porcukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 csomag zselatin fix


Elkészítése:


  1. A tejet és a tejszín összeöntjük egy edénybe, a cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével lassú tűzön 5 percig forraljuk.
  2. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadjuk a zselatin fixet, teljesen csomómentesre keverjük.
  3. A poharakat hideg vízzel kiöblítjük és ferdén egy tojástartóba állítjuk, beleöntjük a tejpudingot és betesszük a hűtőbe.
  4. (Legalább 6 óra kell a teljes dermedéshez, célszerű előző este elkészíteni.)
  5. Ha a panna cotta megdermedt, nekiállunk az eperszósz elkészítésének. Az eperhez hozzáadjuk a porcukrot és a citromlevet, összeturmixoljuk, hozzáöntjük a zselatin fixet.
  6. A poharakat egyenesbe állítjuk és az eperszószt a pohár üres felébe öntjük.
  7. Újra visszatesszük dermedni legalább 2 órára.