2011. augusztus 31., szerda

Napon szárított paradicsom



Mások sikerein felbuzdulva idén először nálam is elkészült a szárított paradicsom. Minden adott volt hozzá, mert hét ágra sütött a nap a hétvégén és a piacon 98(!)-Ft-ért sikerült vennem gyönyörű lucullus paradicsomot. Most próba képen csak 3 kg-ot vettem, de ebből a mennyiségből alig maradt két maroknyi a végére. Egyáltalán nem gazdaságos az eltevése, viszont büszkeséggel tölti el az embert, hogy egy ilyen mediterrán ínyencséget saját maga is el tud készíteni, ráadásul az otthoni előállítása a bolti ár töredékéből kijön. Felhasználása sokoldalú, salátákhoz, tésztákhoz, rusztikus kenyerekbe, sütve vagy csak mozzarella mellé fogyasztva is nagyon finom, de különleges piros pesto is készíthető belőle.

Elkészítési idő: 30 - 40 perc
Aszalás: 3-4 nap

Napon szárított paradicsom


Hozzávalók:


  • paradicsom (lucullus vagy koktél a legjobb hozzá)
  • só (tengeri)
  • olaj (ét + olíva, 2:1 arányban)
  • zöldfűszerek ( bazsalikom, oregano, rozmaring)
  • fokhagyma

Elkészítése:


  1. A paradicsomokat megmossuk, leszárítjuk, kettévágjuk. A csumáját kimetsszük, magjait eltávolítjuk.
  2. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük őket szorosan egymás mellé, alaposan megsózzuk.
  3. Letakartjuk tüllel az apró bogarak, rovarok ellen, kitesszük a tűző napra.
  4. Másnap a keletkező nedvességet kiöntögetjük a paradicsomokból, úgy szárítjuk tovább. Éjszakára mindig behozzuk, hogy az éjszakai nedvességet ne szívja magába. Időnként megforgatjuk.
  5. 2-3 nap után, mikor a paradicsomok megaszalódtak, fokhagymával és zöld fűszerekkel rétegezve sterilizált üvegekbe rakjuk, felöntjük az olajjal.
  6. Hűtőben tároljuk.

















2011. augusztus 27., szombat

Expressz almás




Mindig tartok itthon néhány csomag leveles tésztát. Hálás alapanyag, mert pillanatok alatt csodás, ropogós sütikölteményeket tudok készíteni belőle, így még a váratlanul érkező vendégek esetén sem jövök zavarba. A hőség ellenére ezért a sütiért érdemes volt begyújtani a sütőt. Legközelebb azonban dupla adagot készítek, mert az is elfogyott volna.

Elkészítési idő: 35 perc

Expressz almás

Hozzávalók:

  • 1 Tante Fanny leveles tészta (270 gr)
  • 2 nagy alma
  • 1 tojás
  • barna cukor
  • fahéj
  • vaj

Elkészítése:

  1. A leveles tésztát kihajtogatjuk, széltében megfelezzük.
  2. Az almákat megpucoljuk, magházát kiszedjük, nagyobb darabokra vágjuk és a tészta felső részébe rakjuk úgy, hogy a széleken kimaradjon 2-3 cm a tésztából. 
  3. A tészta alsó részét kb 2 centiméterenként bevagdaljuk.
  4. Az almát megszórjuk barna cukorral és fahéjjal, vajdarabkákat morzsolunk rá.
  5. Az alsó részt óvatosan ráborítjuk felső, almás részre, a széleket villával összenyomkodjuk, a tészta tetejét a felvert tojással megkenjük.
  6. A tésztát a sütőpapírral együtt tepsire csúsztatjuk, 180 C-on sütjük 20 percig. 
  7. Langymelegen a legfinomabb.












2011. augusztus 26., péntek

Töltött patisszon sajtmártással



Mikor a rántott patisszonból már degeszre ettük magunkat, de még mindig kilószámra terem a kertben, akkor szoktam ezt az üdítő változatot elkészíteni. Húsimádók biztosan kedvelni fogják.

Elkészítési ideje: 50 perc

Töltött patisszon

Hozzávalók:


  • 2-3 kisebb zsenge patisszon
  • 25 dkg darált hús
  • 1 vöröshagyma
  • 10 dkg rizs
  • 1 tojás
  • bors
  • pirospaprika


sajtmártás:


  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 15 dk reszelt trappista sajt


Elkészítése:


  1. A patisszonok tetejét levágjuk, magos belsejüket kikapargatjuk úgy, hogy a falvastagága kb 1 cm maradjon. Enyhén sós vízben puhára főzzük, lecsöpögtetjük, felhasználásig félretesszük.
  2. A rizst enyhén sós vízben megfőzzük.
  3. Apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpuhítjuk, tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, belerakjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, kevés vizet aláöntve puhára pároljuk.
  4. A kihűlt rizst és darált húst összekeverjük, hozzáadunk egy tojást, és a tölteléket a patisszonok kivájt belsejébe töltjük úgy, hogy kicsit megpúpozzuk a töltelékkel.
  5. Elkészítjük a sajtmártást: a vajat megolvasztjuk, megpirítjuk rajta a lisztet és hideg tejjel felengedve mártás sűrűségűre beforraljuk. Tűzről levéve hozzákeverjük a reszelt sajtot.
  6. A megtöltött patisszonokat sütőedénybe tesszük, tetejüket leöntjük a forró sajtmártással, sütőben átforrósítjuk.
  7. Tálaláskor a megtöltött patisszont a lecsorgó, sütőedény alján összegyűlt és megsült sajtmártással tálaljuk.






2011. augusztus 23., kedd

Kókusztejes tápióka puding mangóval





A tápiókával először kb egy évvel ezelőtt, baráti összejövetelen kerültem közelebbi ismeretségbe és azonnal szerelem volt az első kóstolásra. Ezek a hungarocellre emlékeztető golyócskák önmagukban ízetlenek és szagtalanok, látszatra nincs bennük semmi izgalmas vagy különleges. De amikor elkezdjük főzni, a textúrájuk teljesen megváltozik, zselés állagúvá és átlátszóvá válnak, teljes átlényegülésen mennek át. Ez a puding a keleti konyha egészen egyedi gyöngyszeme. Az eredeti recept nem volt a birtokomban, de azért emlékezetből is sikerült reprodukálnom.

Elkészítési idő: 60 perc

Kókusztejes tápióka puding mangóval

Hozzávalók:


  • 1 bögre (2, 5 dl) apró szemű tápiókagyöngy
  • 5 dl víz
  • 1 doboz (400 ml) kókusztej
  • 3-4 ek. cukor vagy méz (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb is)
  • 1 lime
  • csipet só
  • 1 érett mangó


Elkészítése:

  1. A tápióka gyöngyöt fél órára kétszeres mennyiségű hideg vízbe áztatjuk.
  2. Leszűrjük és 5 dl vízben feltesszük főni. 
  3. Gyakori kevergetés mellett kb 15 percig főzzük, míg a gyöngyök átlátszóvá, zselatinossá kezdenek válni.
  4. Hozzáöntjük a kókusztejet, belereszeljük a lime héját és belefacsarjuk a levét, ízesítjük cukorral vagy mézzel, csipet sóval.
  5. Tovább főzzük, amíg az egész kicsit besűrűsödik, hűlni hagyjuk.
  6. Ha már langyos, elosztjuk poharakba és friss mangó kockákkal díszítve tálaljuk








2011. augusztus 17., szerda

Ropogós gofri






A gofri kicsik és nagyok kedvence, ha kíváncsi vagy az elkészítésére, a receptet elolvashatod a Büfé-ben.






2011. augusztus 16., kedd

Áfonyás muffin fehér csokoládéval




Jó néhány éve már annak, mikor az első muffin sütők és a hozzájuk tartozó színes, harmonika-szerűen hajtogatott kis papírkapszlik feltűntek háziasszonyaink konyháiban. Kitört a muffin-őrület és mindenki csakis ebben az ötletes sütőformában akart olyan édes kis pufók, falatnyi süteményeket sütni. Ez az amerikai édesség azóta is töretlenül jelen van a mindennapjainkban. A titka talán az, hogy hihetetlenül egyszerűen és változatosan készíthető el, remek reggeliző - uzsonnázó - vendégváró - zsúrozó sütemény. A tésztáját dúsíthatjuk gyümölcsökkel, csokoládéval, sajttal, zöldségekkel, baconnal, sonkával, sőt különféle magvakkal és fűszerekkel is, attól függően, hogy édes vagy sós változatra vágyunk. Nálam nyáron az áfonyás, málnás vagy a barackos elmaradhatatlan, de a fetás-olívást is azonnal bevállalom.

Elkészítési idő: 45 percű

Áfonyás muffin fehér csokoládéval

Hozzávalók:
12 darabhoz


  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg áfonya
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg fehércsokoládé
  • 4 tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 cs sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja


Elkészítése:


  1. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, a tojásokat egyenként hozzáadjuk úgy, hogy mindegyiket alaposan eldolgozzuk benne.
  2. Elvegyítjük a lisztben a sütőport, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és adagonként hozzákeverjük a masszához.
  3. A tésztába belereszeljük a csokoládét, a megmosott, leszárított, lisztben meghempergetett áfonyaszemeket és lazán összekeverjük.
  4. A muffin forma mélyedéseit kibéleljük a papír kapszlival és kb 3/4 részig megtöltjük a tésztával.
  5. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük 180 fokon.



Forrás: Bors Menü Gasztronómiai Magazin





2011. augusztus 14., vasárnap

Tokajis őszibarackleves főzés nélkül



A gyümölcslevesek a nyár nagy kedvencei. Igyekszem is kihasználni azt a rövidke időt, míg teremnek a szezonális gyümölcsök és minél többször levest, süteményt, gyümölcssalátát készíteni belőlük. Ez a leves különösen a kedvencem, mert még csak főzni sem kell, maximum 10 percet vesz igénybe az elkészítése, ami egyáltalán nem válik a hátrányára. És ha még egy kis finom Tokaj-hegy érlelte nemes nedű is gazdagítja, telíti az ízét, az már csakis jolly-joker lehet.

Elkészítési idő: 10 perc

Tokajis őszibarackleves főzés nélkül

Hozzávalók:

  • 4 őszibarack
  • 6 dl rostos őszilé
  • 2 dl tejszín
  • 1/2 dl tokaji aszú
  • 1/2 citrom leve
  • cukor
  • őrölt fahéj
  • csipet só

Elkészítése:

  1. Az őszibarackból 2 darabot meghámozunk, kimagozunk és apróra vágva a turmixgép poharába tesszük.
  2. Hozzáöntjük a rostos őszilét, bort és tejszínt, hozzáfacsarjuk a citromlevet.
  3. Ízesítjük a cukorral, kevés fahéjjal és csipetnyi sóval.
  4. Az egészet jó habosra összeturmixoljuk.
  5. Hűtőbe tesszük néhány órára, hogy jó hidegre hűljön.
  6. Tálaláskor a maradék 2 őszibarackot felkockázva tesszük a levesbe.






2011. augusztus 9., kedd

Szilvás gombóc




Engedtem a csábításnak és a barackos gombóc után elkészült a szilvás változat is. A szilvaérés ideje alatt legalább egyszer kötelező elkészíteni, de akkor rögtön dupla adagot, hogy a fagyasztóba is jusson belőle. Téli estéken aztán olyan jó beleharapni a porcukortakaró alatt rejtőző, nap érlelte gyümölcsbe, visszaidézve a nyár ízeit és illatát. Mi mindkettőt egyformán szeretjük. A tésztája és az elkészítése ugyanaz, mint a barackosé, de itt a szilvát fahéjas barna cukorral töltöm meg.





... és még egy kis kedvcsináló a szilvás gombóc elkészítéséhez: