2011. szeptember 27., kedd

Szilvás-barackos cobbler






Gyorsan és rendkívül egyszerűen elkészíthető, mennyei finomság szezonális friss gyümölcsökből. Folytatás a Büfé-ben.


2011. szeptember 25., vasárnap

Sütőtökös-narancsos-mákos muffin




Mikor beköszönt az ősz és hidegebbre fordul az idő, pompásabb ételt el sem lehet képzelni, mint a sütőben sült, mézédes sütőtököt. Nemcsak kiváló konyhai alapanyag, de tele van vitaminokkal és rosttal, energiatartalma pedig rendkívül alacsony. A tök húsa akkor válik igazán édessé, mikor már megcsípi a dér. Nem csak tápláló leves, turmix vagy ízes köret készíthető belőle, de édességekhez is nagyon jól felhasználható.

Elkészítési idő: 45 perc

Sütőtökös-narancsos-mákos muffin 

Hozzávalók:

1 bögre = 2,5 dl


  • 2 bögre liszt
  • 4 tk sütőpor
  • 1/4 bögre barna cukor
  • 2 bögre nyersen lereszelt sütőtök
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3/4 bögre narancslé
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 2 ek mák


Elkészítése:


  1. Az átszitált liszthez hozzákeverjük a sütőport, cukrot, tököt, reszelt narancshéjat.
  2. A tojásokat felverjük, a narancslével és a felolvasztott vajjal együtt hozzáadjuk a liszthez, végül a mákot is óvatosan hozzákeverjük.
  3. A tésztát a kivajazott muffin formákba kanalazzuk, 190 C-on tűpróbáig sütjük.






2011. szeptember 24., szombat

A rizskirály



kép


G a b r i e l e    F e r r o n   mindenkinél többet tud a rizsről, ő ma a világ rizsnagykövete. Zöldséges rizs receptjét megtalálod a Büfé-ben.










2011. szeptember 18., vasárnap

Barbecue oldalas coleslaw salátával







A nyár utolsó meleg napsugarait kihasználva ma grilleztünk egy kicsit. Tegnap mindent előkészítettem, csak a bepácolt húst kellett megsütni, melyet egy éjszaka alatt jól átjárt a pikáns pác, nagyon finom omlósra sült. Persze a grillezett hús mellé saláta is dukál, a nagy kedvenc, az amerikai káposztasaláta tökéletesen illett hozzá.

Elkészítési idő: 60 perc
Pácolás 8 óra/ 480 perc


Barbecue oldalas coleslaw salátával 


BARBECUE OLDALAS

Hozzávalók:

  • 1 kg oldalas
  • 2 ek olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 dl ketchup
  • 2 ek  mustár
  • 4 ek  barnacukor
  • 2 ek  szójaszósz
  • 2 ek  worcestershire szósz
  • néhány csepp tabasco vagy cayenne bors
  • 2 ek  balzsamecet
  • frissen őrölt fekete bors

Elkészítése:

  1. Az oldalast feldaraboljuk, előző nap enyhén sós, egész borsos vízben puhára főzzük, hagyjuk kihűlni.
  2. Közben elkészítjük a pácot: az olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a barnacukrot, amikor elolvadt hozzáöntjük a ketchupot, mustárt, worcestershire szószt, szójaszószt, balzsamecetet, tabascot vagy cayenne borsot, frissen őrölt borsot. Kb 20-30 perc alatt lassú tűzön összefőzzük.
  3. A kihűlt pácba beletesszük az oldalast, jól átforgatjuk, hogy a szósz mindenhol egyformán bevonja, lefóliázva éjszakára a hűtőbe tesszük.
  4. Másnap grillrácsra téve, parázs felett szép pirosra sütjük.


COLESLAW SALÁTA

Hozzávalók:

saláta:

  • 1/2 fej fejes káposzta
  • 1/2 fej lilakáposzta
  • 2 sárgarépa
  • 1 vöröshagyma

mártás:

  • 8 ek  majonéz
  • 4 ek  tejszín
  • 4 ek  tejföl
  • 2 ek  méz
  • 2 ek  citromlé
  • frissen őrölt bors


Elkészítése:

  1. A káposztákat vékony laskára vágjuk vagy a reszelő durva fokán lereszeljük. 
  2. A sárgarépát is lereszeljük, a megtisztított hagymát vékony félkarikákra vágjuk.
  3. Káposztát, répát, hagymát összekeverjük, összeforgatjuk a mártással. 
  4. Legalább 1 órát, de még jobb, ha 1 éjszakát a hűtőben letakarva állni hagyjuk.






2011. szeptember 13., kedd

Pehelykönnyű túrós pite




Már régóta tervbe volt véve ennek az isteni sütinek az elkészítése, de mostanáig váratott magára. A hosszas elkészítési idő miatt kicsit nehezen veselkedtem neki, de így utólag mondhatom, érdemes volt kipróbálni. Túró rajongó lévén sokféle túrós készült nálunk eddig is, de azt hiszem ez az omlós, könnyű pite minden elképzelésemet felülmúlta. Hétvégén sütöm az újabb adagot.

Elkészítési idő: 240 perc
Pihentetési idő: 180 perc


Pehelykönnyű túrós pite

Hozzávalók:

tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 4 tojássárgája
  • 15 dkg margarin
  • 1/2 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 kk  cukor
  • csipet só

töltelék:

  • 75 dkg tehéntúró
  • 25 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 tojásfehérje
  • 1 ek  liszt


Elkészítése:

  1. Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben habosra keverjük a tojás sárgákat a puha margarinnal, hozzászitáljuk a lisztet és a felfuttatott élesztővel, csipet sóval alaposan kidolgozzuk a tésztát, rétes keménységűnek kell lennie.
  2. Két részre osztjuk, az egyiket kinyújtva kibélelünk vele egy kb 32 x 22 cm-es tepsit.
  3. A töltelékhez áttörjük a túrót, simára keverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a mazsolát, a citrom reszelt héját, végén a tojások kemény habbá vert fehérjét és a lisztet.
  4. A tölteléket a tésztával kibélelt - margarinnal kikent - tepsibe öntjük a másik tésztacipót kinyújtva befedjük a túrótölteléket.
  5. Kb 3 óra hosszat pihentetjük szobahőmérsékleten, villával megszurkáljuk a tetejét, majd forró sütőbe tesszük.
  6. Sütés közben mérsékeljük a hőfokot, 180 C-on kb 30-35 percet sütjük.
  7. A tetejét még melegen porcukorral meghintjük, kockára vágva tálaljuk.





2011. szeptember 11., vasárnap

Mézes szilvaleves fahéjas krumplinudlival




Gyümölcslevest általában meggyből, cseresznyéből, őszibarackból szoktam készíteni. Volt még itthon egy kilónyi nagyon szép nagy szemű magvaváló szilvám, mivel igen hamar romlik, gyorsan fel kellett használnom. Közkívánatra gyümölcsleves készült belőle. Fahéjas krumplinudlival tálalva igazán különleges fogás lett belőle. Jó hidegen behűtve fogyasztottuk.

Elkészítési idő: 45 perc

Mézes szilvaleves fahéjas krumplinudlival

Hozzávalók:

mézes szilvaleves:

  • 50 dkg szilva
  • 2 dl tejszín
  • 2 ek  liszt
  • 15 dkg méz
  • 1 citrom
  • őrölt fahéj
  • néhány szegfűszeg
  • csipet só

fahéjas krumplinudli:

  • 50 dkg burgonya
  • 5-6 ek liszt
  • 1 ek olaj vagy zsír
  • 1 tojás

hempergetéshez:

  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 1 ek  porcukor
  • 1 ek  őrölt fahéj

Elkészítése:

  1. A megmosott szilvát kimagozzuk, elnegyedeljük, fazékba tesszük, felöntjük 1 liter vízzel, hozzáadjuk a fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat, pici sót, felforraljuk.
  2. Amint forr beleöntjük a liszttel elkevert tejszínt, hozzáadjuk a mézet és kevergetve kiforraljuk, citromlével savanyítunk egy kicsit az ízén.
  3. A krumplinudlihoz a héjában megfőzött burgonyát meghámozzuk, még melegen áttörjük, ha langyosra hűlt hozzáadjuk a tojást, sót, zsiradékot és végül a lisztet.
  4. A tésztát eldolgozzuk, lisztezett deszkán félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.
  5. Három ujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd a csíkokat félujjnyi metéltre vagdaljuk.
  6. A nudlikat lisztben megforgatjuk, lobogó sós vízben megfőzzük, leszűrjük, az olvasztott vajba, majd a fahéjas porcukorban meghempergetjük. 
  7. A leves betétjeként tálaljuk.
Forrás: Vidék Íze 2009. október







2011. szeptember 6., kedd

Savanyú karfiol



Minden évben rakok el savanyú karfiolt. Nagyon szeretjük. Ez alapján a régi, jól bevált recept alapján készítem, mindig hófehér és finom ropogós marad. A savanyúságok közül ez fogy el a leghamarabb nálunk.

Elkészítési idő: 30 perc

Savanyú karfiol

Hozzávalók:

  • 1,5 - 2 kg karfiol
  • 2 sárgarépa
  • aprószemű vöröshagyma vagy gyöngyhagyma
  • üvegenként 1/2 friss chili (opcionális)

felöntőlé:

  • 2 liter víz
  • 25-30 dkg cukor
  • 2-2,5 dl ecet (10%-os)
  • 1 ek só
  • babérlevél
  • egész bors
  • koriandermag
  • 1 kk borkénpor

Elkészítése:

  1. A befőttes üvegeket tisztára mossuk, sterilizáljuk.
  2. A megtisztított, megmosott karfiolt kisebb darabokra szedjük, a hagymát megpucoljuk, félbevágjuk, a megtisztított répát felkarikázzuk.
  3. A felöntőlét felforraljuk, majd ha kihűlt elkeverjük benne a kénport.
  4. Közben az üvegek aljára szórunk a tetszőleges mennyiséget a fűszerekből, elrendezzük benne a karfiolt, répát, hagymát, amilyen szorosan csak tudjuk.Aki szereti a csípőset chili paprikát is tehet az üvegbe.
  5. Felöntjük az ecetes lével, celofánt teszünk a tetejére, hűvös helyre tesszük.
  6. 3-4 hét múlva fogyasztható.





2011. szeptember 4., vasárnap

Ecetes almapaprika




Itt az ideje, hogy elkezdjük elrakosgatni a nyári savanyúságokat télire. Aki már egyszer megismerte a nyár ízeit idéző, házilag tartósított finomságokat, az tudja, hogy megéri az időt és a fáradtságot rááldozni az elkészítésére. Sokáig én is piacokon vásároltam a savanyúságot, de előbb-utóbb jött a kiábrándító tapasztalat. Vagy túl sós volt, vagy nagyon édes, vagy szinte ehetetlen volt a túlzott ecettől és kéntől. Mivel nagyon szeretjük a savanyúságokat és nehezebb, zsírosabb ételek mellé - amiket általában télen eszünk - ajánlatos is fogyasztani, elkezdtem elrakosgatni a magunk ízlése szerint. Ugyan vannak még hiányosságaim ezen a téren, de van néhány jól bevált receptem ismerősöktől, nagymamáktól, szomszédoktól. Ez is egy ilyen. Drága Mariannka kolléganőmtől kaptam, évek óta az ő receptje szerint teszem el a paprikát és mindig gyönyörű "hófehér" és ropogós marad. Ezúton is köszönöm neki! A mennyiség egy 5 literes üveghez van megadva, de én inkább kisebb adagokban rakom el, mert az nekünk 2-3 étkezéshez elegendő és felbontás után könnyebb a hűtőben is tárolni.

Elkészítési idő: 30 perc

Ecetes almapaprika

Hozzávalók:
(1db 5 literes vagy 6 db 720 ml-es üveghez)


  • 2 kg almapaprika
fűszerek:
  • egész fekete bors
  • mustármag
  • koriandermag
  • babérlevél
felöntőlé:
  • 2 liter víz
  • 8 dkg só
  • 4 dl 10%-os ecet
  • 25-30 dkg cukor
  • 1 kávéskanál borkénpor

Elkészítése:

  1. Az almapaprikákat megmossuk, félbevágjuk. (így könnyebb betenni az üvegbe).
  2. Ha 5 literes üvegbe rakjuk, akkor egészben hagyjuk.
  3. A vízhez hozzáadjuk az ecetet, sót, cukrot és a borkénport.
  4. Nem forraljuk fel, csak sűrűn megkevergetve megvárjuk amíg a cukor és a só felolvad benne.
  5. Tisztára mosott, sterilizált üvegek aljára szórunk ízlés szerint a fűszerekből és rakunk bele 1-2 darab babérlevelet, minél szorosabban megpróbáljuk belerakosgatni a paprikákat, majd ráöntjük a felöntőlevet.
  6. Celofánnal befedjük, rácsavarjuk az üveg tetejét és a kamrapolcra állítjuk. 
  7. Kb 3-4 hét múlva fogyasztható.