2011. december 31., szombat

Boldog Új Évet Kívánok!





Borongós napok tűnjetek tova,
Okkal szomorú ne legyél soha!
Lépteid kísérje töretlen szerencse,
Derűs percek rajzoljanak mosolyt a szemedre!
Oszoljanak el az óévnek sötét árnyai,
Gúzsból szabaduljanak a képzelet szárnyai!

Új évet hozzon a nesztelen iramló idő,
Jöjjön már a rég várt, csodálatos jövő!

Évek ha múltok, ha elszálltok napok,
Vidámságot, örömet számolatlan adjatok!
Elfusson most az óévnek malaca,
Többé ne legyen senkinek se panasza!

Kerüljön betegség, bánat messzire,
Írmagjuk is vesszen mind a semmibe!
Vágyaid sorra valóra váljanak,
Álnok szavak többé ne bántsanak!
Növekedjen az igaz barátok tábora,
Okosan élj, ne legyél ostoba!
Kívánom neked, legyen 365 szép ünneped!



                                    

2011. december 27., kedd

Blogszülinap ünnepi gesztenyés tortával




Ma 2 éves lett a blogom. Számvetést az elmúlt két évről - mint ahogy tavaly - idén sem készítettem. Bár a statisztikák megmutatják, hogy a kezdetektől hány országból, hány látogatóm volt, úgy hiszem nem ez a fontos. Az igazi örömöt számomra  az a sok visszajelzés jelenti, amikor az olvasóim örömmel újságolják,  hogy  a  receptjeim  alapján elkészített étel vagy sütemény mennyire jól sikerült és milyen nagyon ízlett a családnak, vendégeknek. Külföldön élő honfitársainktól is gyakran kapok nagyon kedves e-mail-eket. Sokan írják, örömmel tölti el őket, hogy rátaláltak a blogomra és azon belül olyan elfeledett ízekre,
receptekre, melyet még nagymamájuk, édesanyjuk készített nekik gyermekkorukban. Sokszor sírva kóstolják újra a régi ízeket.

 Különösen örülök, mikor gasztroblogger kolleginák főznek a recepttáramból és olyan elismeréssel szólnak egy-egy általam megalkotott ízvilágról, mint ahogy Gizi, akit igen nagyra becsülök, mert kifogyhatatlan az ötletekből és azok megvalósításán naponta fáradozik. Aztán még nem is beszéltem arról a sok felkérésről, amiket  különböző gasztro témájú újságoktól, női lapoktól vagy portáloktól, fűszeráruházaktól vagy a gasztrobloggerek közt közismert "nagy nevek"-től kapok. Azt hiszem, ha ezek után már semmi más nem történik velem és a bloggal, akkor is elégedettnek érezhetem magam.

Ezúton is mindenkinek szeretném megköszönni, aki naponta látogat, vagy csak néha-néha jön, vagy talán csak egyetlen egyszer hagy egy kommentet, egy hozzászólást, hogy jelen van az én és a blogom életében.

Születésnapra pedig egy valódi torta is dukál. Bár csak képzeletben tudok mindenkit egy szelettel megkínálni belőle, aki erre jár, azért fogadja sok szeretettel tőlem. 

A torta receptje Gesztenyé-től származik, az alkalomhoz illően én átkereszteltem ünnepi tortának, de mindegy hogy is nevezzük, mert így is - úgy is eszméletlenül finom.   

Elkészítési idő:  30 perc

Ünnepi gesztenyés torta

Hozzávalók: 

  • 2 csomag babapiskóta
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 dl folyós tejszín
  • tej
  • rum 

mázhoz:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 ek olaj 

díszítéshez:

  • marcipán

Elkészítése: 

  1. Először elkészítjük a krémet:  a gesztenyemasszát kikeverjük a mascarponéval, tejszínnel és az ízlés szerinti, de legalább 1 ek-nyi  rummal.
  2. Egy kisebb tálat keresztben kibélelünk folpackkal.
  3. A tejbe beleöntünk ízlés szerint egy kis rumot és a babapiskótákat épphogy csak belemártva (ne ázzon el!) sorba kirakjuk vele a tál oldalát, majd az alját is.
  4. Rásimítjuk a krém felét, megint rumos tejbe áztatott piskóta, majd a maradék krém. Tetejére piskóta kerüljön.
  5. Ráhajtjuk a fóliát, kis tányérral lefedve betesszük a hűtőbe másnapig.
  6. Egy tányért teszünk a tál tetejére, megfordítjuk, óvatosan kiborítjuk rá a süteményt, lehúzzuk róla a folpackot.
  7. Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, hozzákeverjük az olajat, majd ha kissé kihűlt, rákenjük a tortára, hűtőben kis ideig dermedni hagyjuk.
  8. Tálalás előtt marcipán csillagocskákkal díszítjük, tortaként szeleteljük, tejszínhabbal kínáljuk.


2011. december 25., vasárnap

Tojáslikőr házilag








Tojáslikőr nem csak húsvétkor készül nálunk, hanem a karácsonyi időszakban is bizony a kedvelt welcome-drinkjeink egyike. A nagy hidegben egy kis lélekmelengetés sosem árt. Mindig házilag készítem - legalább 20 éve ezen recept alapján - mert sokkal finomabb és gazdaságosabb is, mint a bolti.  Díszes üvegekbe töltve, feldíszítve, egyedi és finomságos ajándék lehet a szeretteink számára is.   

Elkészítési idő: 30 perc

Tojáslikőr házilag

Hozzávalók:
kb 1-1,2 liter lesz belőle

  • 5 tojássárgája
  • 25 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd
  • 5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • 2,5 dl alkohol (ez lehet:  tiszta szesz, (fehér)rum, vagy vodka)

Elkészítése:

  1. A tejet és a tejszínt összeöntjük, felforraljuk a vaníliás cukorral  - vagy a félbevágott vaníliarúddal -  és 10 dkg porcukorral. 
  2. Kihűtjük!
  3. A tojások sárgáját kikeverjük a maradék porcukorral, néhány kanállal teszünk hozzá a kihűlt tejből és addig habosítjuk, míg a cukor elolvad.
  4. Ekkor hozzáöntjük a kihűlt tejszínes tejet, az egészet egyneművé keverjük, majd az alkoholt is hozzáöntjük. 
  5. Steril üvegekbe töltjük.
  6. Hűtőbe rakjuk legalább 1 napra, de egy hét múlva lesz igazán finom. 
  7. Ilyenkor 1-2 naponta megrázogatjuk az üveget.








2011. december 23., péntek

2011. december 22., csütörtök

Az új családtag





Aki személyesen ismer vagy csak rendszeresen követi a blogomat, tudja milyen nagy állatbarát vagyok. Mindig nagyon elszomorít, ha állatokkal mi emberek, méltatlanul bánunk.

Az  egész történet 2 héttel ezelőtt kezdődött. Reggel bevásárolni indultam. Az utam a kerületi szakrendelő előtt vezetett, ahol a sűrű bokrokkal benőtt terület felől keserves nyivákolást hallottam. Közelebb léptem és megláttam a fenyőfa tövében ücsörgő pár hetes kiscicát. Néhány méterrel arrébb pedig a kartondobozt, amelyben odahozták és a sorsára hagyták...

Egy fél másodpercig sem volt kérdéses, hogy akkor én őt most hazaviszem. De amint megneszelte a szándékomat befutott a bozótosba. Én pedig beugrottam utána és próbáltam előcsalogatni. Közben a rendelő felől érkezett két hölgy, kérdésükre, hogy mit is csinálok én a bokorban, elmeséltem a történetet. A hölgyek szatyraikat hátrahagyva utánam ugrottak és segíteni próbáltak. Negyed órán keresztül kergettük, de mindig beljebb és beljebb ment a sűrű bokorban.

 Ekkor érkezett egy csupa szív fiatalember, aki  felajánlotta  segítségét a cicuska elfogásában. Azt mondta, hogy önkéntesként egy  állatvédő szervezetnél dolgozik  és volt már dolga ilyen pici állatokkal, majd ő tudja hogyan kell becserkészni. Én addig elszaladtam a közeli boltba, vettem neki darált húst, gondoltam az éhség  ráviszi arra, hogy előbújjon. Mire visszaértem, a fiatalembernek sikerült elfognia. Békésen pihent a kabátja alatt.

Itthon aztán megetettem, megitattam, puha cica párnára fektettem. Az első hivatalos fotóján még meg van szeppenve, de minden nappal egyre jobban a bizalmába fogad minket. Imádja a hasát, rengeteget játszik a zörgős egérkéjével vagy bármivel, amit talál magának, pld.: hajgumi, papírguriga, kardigán ujja, kötény kötője, ha elfárad a kedvenc mackóját átölelve alszik el.

 Nem sír és nem keresi a mamáját, de a mackóhoz bújva biztonságban érzi magát. A szobát már elkezdte kicsomagolni és időnként a függönyön lóg, de nem tudunk haragudni rá , mert mindezt olyan rá jellemző huncut bűbájsággal teszi. Már megkapta a fertőző betegségek elleni védőoltásokat is. A doktor úr azt mondta, hogy nagyon stramm kis legényke  - kb 8 hetes - és néhány hónap múlva ő lesz a környék legvagányabb kandúrja.

Nagyon örülünk neki, hogy hozzánk került, hisz pont egy évvel ezelőtt veszítettük el Roxy-t, akit nagyon-nagyon szerettünk. Sajnos nevet még nem találtunk neki, figyeljük a tulajdonságait. Ha valaki tud segíteni ez ügyben, megköszönném, ha írna javaslatot. Olyan nevet szeretnénk találni neki, ami nem tucatnév, szép hangzású és könnyen becézhető is. Ha  lesznek  használható képek róla, fogok még feltenni.      





                        

2011. december 18., vasárnap

Lekváros linzer (Spitzbuben)





A legfinomabb karácsonyi sütemények egyike. A jó linzer titka a megfelelő arányokban - 1 rész porcukor, 2 rész vaj, 3 rész liszt - és a hideg vajban rejlik, mert attól lesz igazán omlós a tészta. Ha darált dióval, mandulával vagy mogyoróval dúsítjuk a tésztát, azt a liszt mennyiségéből vegyük el. Én a vaj egy részét is zsírral szoktam helyettesíteni, mert attól még omlósabb, finomabb lesz a linzer tésztája. Kezdő háziasszonyoknak is ajánlom kipróbálásra, mert nem lehet elrontani.      

Elkészítési idő: 105 perc

Lekváros linzer

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt (nálam 25 dkg liszt + 5 dkg darált, héj nélküli mandula) 
  • 20 dkg (hideg!) vaj (nálam 17 dkg vaj + 3 dkg zsír)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • csipet só
  • lekvár az összeragasztáshoz
  • vaníliás porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

  1. A lisztet és az őrölt mandulát egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a porcukrot, csipet sót, a kis kockákra vágott hideg vajat, zsírt és az egészet amilyen gyorsan csak lehet összemorzsoljuk, hogy a vaj ne melegedjen fel a kéz melegétől, végül a tojássárgáját is hozzáadjuk, gyorsan egyneművé gyúrjuk a tésztát.
  2. Folpackba csomagolva 1 óra hosszára a hűtőbe tesszük.
  3. A deszkát belisztezzük, 3 mm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, linzerszaggatóval virágformát szaggatunk belőle, a tészta felét csillag és szív alakú formával kiszúrjuk a közepén. (A leeső tésztadarabokat újra összegyúrjuk és kiszaggatjuk).
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, előmelegített sütőben, 160°C-on 10 perc alatt világosra sütjük őket.
  5. Ha kihűltek, lekvárral összeragasztjuk a korongokat. A lyukas közepűeket megporcukrozzuk, a sima korongok közepére egy kevés lekvárt teszünk ( lehet: barack, ribizli, málna, meggy) óvatosan ráillesztjük a lyukas közepűeket.
  6. Fémdobozba tesszük, jó ha áll 1-2 napot, mert addigra lesz omlós és puha a tésztája. 








2011. december 12., hétfő

Sárgarépás burgonyafasírt



Akármilyen hangzatos neve is van ennek az ételnek, igazából a tócsninak vagy lapcsánkának egy felturbózott változata. Elnevezése országrészenként változó. Hogy tetszik például a bramborák, cicedli, lapotya vagy esetleg a recsege elnevezés? Akárhogy nevezzük, a lényeg, hogy igazán közkedvelt népi étel nemzetközi vonatkozásban is. Zimankós téli estéken sokszor szoktam ilyet készíteni, gyors, olcsó és mi nagyon szeretjük. Meleg teával vagy forralt borral isteni!

Elkészítési idő: 30 perc

Sárgarépás burgonyafasírt

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 30 dkg sárgarépa
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • 1 ek liszt
  • őrölt bors
  • 1,5 dl tejföl
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 1 kis citrom
  • cayenne-bors
  • 3 dkg tökmag
  • olaj

Elkészítése: 

  1. A serpenyőben szárazon megpirítjuk a tökmagot, kivesszük, kihűtjük.
  2. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.
  3. A tökmagból 1 evőkanálnyit félreteszünk, a többit durvára aprítjuk, összekeverjük a tejföllel, joghurttal, citromhéjjal és citromlével, sóval, cayenne-borssal ízesítjük.
  4. A meghámozott burgonyát és sárgarépát durvára reszeljük, hozzáadjuk a finomra aprított petrezselymet, zúzott fokhagymát, lisztet és a felvert tojásokat.
  5. A burgonyás masszát összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk.
  6. Olajat hevítünk egy teflon serpenyőben és a masszából közepes méretű burgonyafasírtokat sütünk alacsony hőfokon, közben többször megforgatjuk, hogy minkét oldala át tudjon sülni.
  7. Papírtörlőn leitatjuk róla a zsiradékot, kevés mártással tányérra rendezzük, a félretett tökmaggal megszórjuk.
  8. A maradék mártást külön tálkában kínáljuk hozzá.
   



2011. december 11., vasárnap

Mascarponés mákos guba kandírozott naranccsal






Bár egy igen egyszerű, de mégis nagyon ízletes, tipikusan magyar édesség a mákos guba. Régen  azért készítették, mert azt tartották, hogy a sok apró mákszem szerencsét és pénzt hoz az új esztendőben. Mint nagyon sok családnál, nálunk is terítékre kerül így az  ünnepek táján. Hogy ne legyen  mindig a megszokott, hagyományos változat, az utóbbi években mindig eltérő módon készítem. Van amikor meggyel bolondítom meg, van amikor csak egy finom vaníliapudingot főzök hozzá, vagy aszalt szilva-kompóttal tálalom. Idén ez a finom krémsajtos-mézes-narancsos változat lesz majd a karácsonyi asztalon.
  
Elkészítési idő: 45 perc

Mascarponés mákos guba kandírozott naranccsal

Hozzávalók:

  • 6 kifli
  • 1/2 liter tej
  • 1 vaníliáscukor
  • 2 ek méz
  • 10 dkg mascarpone
  • 10 dkg mák
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 citrom és 1 narancs reszelt héja
  • 5 dkg kandírozott narancshéj

Elkészítése:

  1. A vaj felét felolvasztjuk. A kifliket karikára vágjuk, tepsibe rakjuk, meglocsoljuk az olvasztott vajjal, átforgatjuk és néhány percre a sütőbe rakjuk.
  2. Közben a tejet felforraljuk a vaníliás cukorral és a mézzel, a darált mákhoz hozzáreszeljük a citrom és a narancs héját, összeforgatjuk a porcukorral.
  3. A megszikkadt kiflikarikákat egy mélyebb tálba szedjük, a meleg tejet ráöntjük úgy, hogy a kifliket mindenhol érje, letakarva kicsit állni hagyjuk, míg az összes tejet magába nem szívta.  
  4. Meghintjük a cukros mákkal, óvatosan összeforgatjuk, tűzálló tálba rakjuk.
  5. A tetejére rámorzsoljuk a maradék vajat, 10 percre forró sütőbe toljuk, így belül szaftos, kívül ropogós lesz.
  6. Kivesszük, a mascarponét kanállal rápötyögtetjük és még néhány percre visszatoljuk, hogy a mascarpone kicsit megolvadjon. 
  7. A sütőből kivéve rászórjuk a kandírozott narancshéjat, azon melegében tálaljuk.     

  






2011. december 7., szerda

Karácsonyi puncs



A beigli mellé jól esne egy finom, fűszeres karácsonyi puncs?  Recept a Büfében.


Mivel aBüfé honlap jó ideje nem üzemel és így karácsony közeledtével nagyon sokan írtatok, hogy szeretnétek elkészíteni,  így begépelem a receptjét. Garantáltan ízleni fog, sok sikert hozzá!


Karácsonyi puncs

Hozzávalók:

  • 5 dl vörösbor
  • 2,5 dl rum
  • 2 dl almalé
  • 5 dl gyümölcstea  (pirosbogyós gyümölcsökből a legfinomabb)
  • 2 narancs
  • 1 citrom
  • 5 evőkanál méz
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • cukor ízlés szerint (kb. 30-40 dkg)
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • néhány szegfűszeg

Elkészítése: 

  1. A teafiltert leforrázuk, 8-10 percig állni hagyjuk, majd a cukrot felfőzzük benne.
  2. Hozzákeverjük a mézet, fűszereket, vaníliás cukrot, kicsit hűlni hagyjuk.
  3. Hozzáöntjük az almalevet, a rumot és a borokat, belefacsarjuk a citrom és a narancsok levét, újra felmelegítjük, leszűrjük, forrón kínáljuk.
  4. Narancs és citromkarikákkal, egész fahéjrúddal díszítjük.