2012. január 1., vasárnap

Káposztás hajtóka




Karácsonykor nálunk az édes aprósütemények, krémes torták vannak előtérben, de az év utolsó napján, szilveszterkor inkább a sós finomságoké a főszerep. Minden évben erre az alkalomra sütök pogácsát és sajtos rudat, idén pedig bővült a kínálat ezzel a káposztás változattal is. Nagyon jól csúszik rá a pezsgő és a bor. Ha maradna belőle, másnap mikróban átmelegítve pont olyan, mintha akkor frissen sült volna ki.         

Elkészítési idő:  90 perc

Káposztás hajtóka 

Hozzávalók:

  • 2 kg fejes káposzta
  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tejföl
  • 15 dkg margarin
  • 1 cs sütőpor
  • 1 egész tojás
  • kevés olaj
  • bors

teteje lekenéséhez:

  • 1 tojássárgája
  • tejföl

Elkészítése:

  1. Először elkészítjük a tölteléket: a káposztát megreszeljük, lesózzuk, 1 óra hosszat állni hagyjuk.
  2. Kifacsarjuk a levétől, majd kevés olajon megdinszteljük, borssal ízesítjük.
  3. Hagyjuk kihűlni. A lisztbe belekeverjük a sót és a sütőport, a margarint elmorzsoljuk benne, a tojást és tejfölt hozzáadva tésztává gyúrjuk. Ha szükséges kevés vizet öntünk hozzá.
  4. A tésztát folpackba csomagoljuk, fél órát állni hagyjuk, majd lisztezett deszkán 3 mm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle. 5x10 cm-es darabokra vágjuk.
  5. Mindegyik tésztalapocskát megkenjük a kihűlt dinsztelt káposztával. 
  6. A tésztalapok két szélét felhajtjuk úgy, hogy egymást fedjék, a ráhajtás alulra kerüljön. 
  7. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, tetejüket a tejfölös-tojássárgájával megkenjük, előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.  



4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Szívesen megkóstolnám! Valahol van egy hasonló receptem, talán még a Nők Lapja Cafe-ról származik...Majd összehasonlítom, de ez már jobban tetszik!

    VálaszTörlés
  2. Békés, boldog, Új Esztendőt kívánok !
    Tetszik a recepted, mentettem.

    VálaszTörlés
  3. Sikeres, boldog 2012-es esztendőt kívánok, terveid valóra válásával!

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket