2012. január 29., vasárnap

Padlizsán dip aszalt paradicsommal és mentával



Az angolok a dip szóval a különféle mártogatósokat illetik. Nálunk nem múlik el olyan hét, hogy ne készülne valamilyen  mártogatós-féle. A padlizsánt különösen szeretjük, nyáron grillen szoktam megsütni, mert  imádom az enyhén füstös ízét és jó néhány dobozzal teszek el  belőle a fagyasztóba, ilyenkor pedig csak előveszem és kedvemre ízesítem, variálom az összetevőit. Az aszalt paradicsom és a friss menta nagyon jól illik egymáshoz, különleges ízhatást kölcsönöz a padlizsánnak. Egészséges és kalóriaszegény, ideális egy kis délutáni csemegézéshez.               

Elkészítési idő: 90 perc 

Padlizsán dip aszalt paradicsommal és mentával

Hozzávalók:  

  • 2 közepes padlizsán
  • 5-6 szem olívaolajban pácolt aszalt paradicsom + az olajából egy kevés
  • 1 ek tahini vagy tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 friss mentalevél
  • chili pehely
  • színes bors 


Elkészítése:

  1. A padlizsánokat tepsibe tesszük, kb 1 óra alatt forró sütőben megsütjük. 
  2. Hagyjuk kicsit hűlni, majd a húsát turmixgépbe kanalazzuk. 
  3. Hozzátesszük a felaprított  aszalt paradicsomokat és az olajából is öntünk keveset a padlizsánhoz, sózzuk. 
  4. A tahinit vagy tejfölt  is belerakjuk, a mentaleveleket apróra tépkedve, a fokhagymát felkarikázva  adjuk hozzá. 
  5. Az egészet összeturmixoljuk.
  6. Tálkába öntjük, tetejét őrölt színes borssal és chili pehellyel megszórjuk.
  7. Pirítóssal, pitával, vagy tortilla chips-szel fogyasztjuk.     










2 megjegyzés:

  1. Nagy kedvencem a padlizsán, biztos vagyok benne, hogy nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
  2. Guszta nagyon:) Én nem sokszor készítek padlizsánt, de ha legközelebb rászánom magamat, ezt fogom kipróbálni.

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket