2012. január 8., vasárnap

Svéd gombasaláta













Még az  Ó-év búcsúztatóra készült. Nálunk szinte kötelező eleme a szilveszteri svédasztalos bulinak. Minden évben elkészítem, időnként a fűszerezést variálom egy kicsit. Én egy kiló gomba alatt neki sem állok, még akkor sem, ha épp nem bulira készül, mert nálunk nagyon kelendő. Sikerült szép fehér, apró gombát kapnom, ezért most csak félbe vágtam azokat, nem szeleteltem, így kicsit rusztikusabban nagyon jól mutatott az üveg tálban. Jól behűtve, friss, meleg pirítóssal az igazi.

Elkészítési idő:  45 perc


Svéd gombasaláta

Hozzávalók:

  • 1 kg csiperke gomba
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2 kis doboz sűrített paradicsom
  • 3-4 babérlevél
  • 1 mk kakukkfű
  • 1 citrom vékonyan levágott héja
  • citromlé
  • 2 ek száraz fehérbor
  • pici cukor
  • 3 ek olívaolaj
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

  1. A felhevített olajon üvegesre futtatjuk az apróra felkockázott vöröshagymát, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, megsózzuk, fedő alatt kis lángon addig pároljuk, míg zsírjára visszasül.
  2. Hozzátesszük a paradicsompürét, sót, frissen őrölt borsot, kakukkfüvet, citrom spirálban levágott héját és ízlés szerinti levét, babérlevelet, cukrot, kevés fehérbort és kicsi vizet hozzáöntve kb negyed órát főzzük, amíg besűrűsödik.
  3. Megvárjuk, míg kihűl, kidobjuk belőle a babérleveleket, citromhéjat.
  4. Lefedve hűtőszekrénybe tesszük 2-3 óra hosszára, míg összeérnek az ízei. 




2 megjegyzés:

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!