2012. április 14., szombat

Gombával töltött dagadó











Még húsvétra készítettem, de egész évben gyakori fogás nálunk. Leginkább melegében fogyasztjuk, de szeretem az olyan húsételeket,  amelyek másnap, hidegen is ízletes fogásként tálalhatók. Főleg a nagy nyári kánikulában az egyik kedvenc fogásom, akkor jól kifagyasztva, édes paradicsommal, zamatos paprikával, zsenge zöldhagymával, ropogós friss kenyérre téve ....hmmm, mennyei.     

Elkészítési idő: 100 perc

Gombával töltött dagadó

Hozzávalók:

  • 80 dkg - 1 kg dagadó
  • 3 zsemle
  • 2 tojás
  • 25 dkg gomba
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1-2 ek zsemlemorzsa
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors
  • ételízesítő
  • zsír


Elkészítése:


  1. A dagadót felszúrjuk, vagy felszúratjuk a hentessel. 
  2. Kívül-belül megmossuk, leszárítjuk.
  3. Az apróra vágott vöröshagymát zsiradékon megfuttatjuk, rádobjuk az apróra szelt gombát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt, végül az apróra vágott petrezselymet is.
  4. Fedő alatt addig pároljuk míg a gomba megpuhul, majd fedő nélkül a zsírjára visszasütjük.
  5. Ha kihűlt hozzáadjuk a felvert tojásokat, a beáztatott kifacsart zsemléket, ha túl lágy lenne a massza akkor 1-2 ek zsemlemorzsát is adunk hozzá, jól összedolgozzuk.
  6. A tölteléket megkóstoljuk, jó ízesnek kell lennie, hisz ennek az ételnek ez a lényegi része, majd betöltjük a húsba. 
  7. A nyílást hústűvel összetűzzük. 
  8. A tenyerünk élével óvatosan eloszlatjuk a húsban a tölteléket.
  9. Zsírral kikent tepsibe tesszük a dagadót, kívülről sózzuk, borsozzuk, kevés vizet öntünk alá, befedjük alufóliával.
  10. Meleg sütőbe tesszük, saját levével többször meglocsolgatjuk, majd kb 1 óra sütés után a fóliát levéve és a tüzet mérsékelve szép pirosra sütjük. 
  11. Nem szabad kiszárítani! 
  12. Ha megsült kb. fél órát még fólia alatt pihentetjük, hogy a hús nedvei leülepedhessenek. 
  13. Csak ezután szeleteljük, krumplipürével, salátával szervírozzuk.







7 megjegyzés:

  1. Én is készítettem húsvétra, az egyik fogás ez volt. Mi is szeretjük, különösen én, és hidegen is. Nagyon guszta a Tiéd is.

    VálaszTörlés
  2. Júúúj, anya is töltött dagadót készített nagyszombatra:)) pont a napokban készülök én is megosztani. Nagyon tetszik ez a verzió is, hasonlít az anya által készítettre, és nagyon szépek lettek a képek!

    VálaszTörlés
  3. Lívia, nagyon ínycsiklandozó nálad is.
    Kata, feltétlenül meg fogom nézni, ha fennt lesz a poszt. Örülök, hogy ízlett a csoda diós.

    VálaszTörlés
  4. Soha nem készítettem még töltött dagadót, de a kép láttán ezen hamarosan változtatni fogok. Már többször megnéztem, és... akkorákat nyelek, hogy na! Isteni lehetett!

    VálaszTörlés
  5. María, küldenék belőle, de sajnos már elfogyott. Legközelebb, ha készítek, gondolok majd rád is. :))

    VálaszTörlés
  6. Ó, de guszta! Micsoda színek! Nagyon szép fotók, és a husi pedig pazar!:o) Anyukám sokszor sütött ilyet...

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket