2012. április 19., csütörtök

Magyaros krumpligombóc leves




A krumpli a régi időkben is alapvető és közkedvelt alapanyaga volt a magyar konyhának. Bár akkoriban a szegények eledelének számított, a mai árakat tekintve nem mondhatnám el ugyanezt. A tradicionális ételek iránt mindig is volt valamilyen megmagyarázhatatlan vonzódásom, szeretem őrizni és időnként  feleleveníteni a hagyományokat. Néha egy egyszerű, forró, ízletes leves sokkal jobban tud esni bármilyen más ételnél, noha gyermekkoromban nem nagyon kedveltem a leveseket, most annál inkább oda vagyok értük. Ez a leves mindig visszavisz kicsit az időben, amikor még a Nagymamám és az Anyukám készítették...         

Elkészítési idő: 45 perc

Magyaros krumpligombóc leves

Hozzávalók:

gombóchoz:

  • 3 közepes burgonya (kb 40-50 dkg)
  • kb 10-15 dkg liszt
  • 1 tojás

leveshez:

  • 1 vöröshagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 cs petrezselyem
  • őrölt bors
  • pirospaprika
  • pirosarany
  • vegeta
  • kevés zsiradék

Elkészítése:

  1. A krumplikat meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, enyhén sós, kb 2 liternyi vízben feltesszük főni. 
  2. Ha megfőtt a levét felfogjuk, a krumplikat krumplinyomóval áttörjük, hagyjuk kihűlni.
  3. Az apróra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon megdinszteljük, tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük a krumpli főzővizével. 
  4. Ízlés szerint sót, borsot, vegetát, pirosaranyat teszünk hozzá, majd a felkarikázott répákat is hozzárakjuk. Kb 20-25 percig főzzük. 
  5. Ha megfőtt apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
  6. Közben a kihűlt krumplihoz hozzáadunk annyi lisztet, amennyit felvesz, sóval, tojással összegyúrjuk és cseresznye méretű (vagyis elég apró) gombóckákat formázunk belőle, főzés során úgyis kicsit még nőnek. 
  7. A gombócokat belerakjuk a levesbe és addig főzzük, míg feljönnek a leves tetejére. (Én a gombócokat nem a levesbe szoktam belefőzni, hanem enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobom, addig főzöm, míg feljönnek a víz tetejére, ekkor egyet kettévágok, és ha már nem lisztes a belseje, akkor megfőtt. Azért főzöm őket külön, mert nálunk a levesből és a gombócokból is szokott maradni még másnapra, így a gombócok nem tudják "felszívni" a leves levét.) 
  8. Tálaláskor a tányérra rakunk néhányat a gombócból, rámerjük a forró levest, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
  9. Aki szereti, tejfölt is kínálhat hozzá.




2 megjegyzés:

  1. Csodás a leveskéd! Én is szoktam ilyen gombóckákat csinálni, csak én tárkonyos levesbe. Nagyon guszta, gyönyörű színe van. Máris összefutott a nyál a számban... :o)

    VálaszTörlés
  2. Megláttam az isteni levesedet és ezáltal eszembe juttattad a gyerekkorom kedvencét, a nagymamám egy picit több zöldséggel készítette, és petrezselymet gyúrt a tésztájába, imádtam, azonnal megyek is és elkészítem úgy ahogy ő, mert csorog a nyálam. Mindig olyankor főzte amikor szilvás/barackos/szilvalekváros gombócot vagy/és nudlit ettünk utána, mert hogy ugyanaz a tészta:-))))))

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!