2012. május 1., kedd

Hortobágyi húsos palacsinta



Ha palacsinta, akkor általában az édes töltelékkel készülteket szeretjük. De ha marad a hétvégéről pörkölt, az vagy húsos szendvicskrémként vagy hortobágyi palacsintaként kerül újrahasznosításra. Gondolnánk-e, hogy a palacsintát már a római korban is ismerték, lepényszerű tésztaként kerek kövön sütötték? Akkoriban nem édes töltelékkel, hanem húsfélékkel fogyasztották. A palacsinta azóta meghódította az egész világot. Magyarországon Gundel Károly volt az, aki világhíres hungarikumot alkotott az egyszerű tésztából. A legnagyobb palacsintát 1994-ben az angliai Rochdalé-ban sütötték, amely 15 méter átmérőjű volt, 3 tonnányit nyomott és 2 millió kalóriát tartalmazott.     

Elkészítési idő: 45 perc

Hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók: 

  • 50 dkg kicsontozott csirkecomb vagy csirkemellfilé vagy sovány sertéshús 
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • pirospaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • bors
  • 1 nagy doboz tejföl
  • kávéskanálnyi liszt

palacsinta:

  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 2 dl szódavíz vagy buborékos ásványvíz
  • 2 ek étolaj
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A felsorolt hozzávalókból elkészítjük a palacsintatésztát, fél órát hűtőben pihentetjük, majd kisütjük a palacsintákat.
  2. A szalonnát zsírjára sütjük, a pörcöket kiszedjük, a zsiradékon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Tűzről levéve meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a felkockázott húst, sózzuk, borsozzuk, kevés vizet öntünk alá, visszatesszük a tűzre hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, pörköltet készítünk belőle.  
  3. Ha a pörkölt megfőtt, a húst kiszedjük és húsdarálón ledaráljuk. 
  4. A levéhez hozzáadjuk a liszttel elkevert tejfölt, összeforraljuk.
  5. A húshoz keverünk annyi pörköltszaftot, hogy kenhető masszát kapjunk, megtöltjük vele a palacsintákat, két szélét felhajtjuk, batyuszerűen feltekerjük és tűzálló tálba rakjuk őket.
  6. A palacsintákat megöntözzük a paprikás mártással és 10 perc alatt átforrósítjuk a sütőben.
  7. Tejföllel meglocsoljuk a tetejüket, paradicsommal, paprikával, petrezselyemmel díszítve tálaljuk
  









4 megjegyzés:

  1. Szeretek barangolni nálad, de van egy kis problémám a címkékkkel. Most pl. a kencéidbe akartam belenézni, de nem tudok. Azt hiszem a tortákba sem lehet. Nálam is így volt mikor felhőbe tettem. Megnéznéd kérlek, hogy nálad működik-e? Köszi!))

    VálaszTörlés
  2. Wooow, de gyönyörű színes! Olyan szívesen megenném most ebédre... :P

    VálaszTörlés
  3. Már a látvány is evésre ingerel. Nagyon jól néznek ki azok a palacsinták!:)

    VálaszTörlés
  4. Gabriella, tücsi, köszönöm!
    Ani, belenéztem, nálam működik.

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket