2012. június 15., péntek

Foszlós perec (Simit)










Senki ne gondoljon a hagyományos sós perecre, amit a moziban filmnézés közben szokás jóízűen elrágcsálni. Ez egy nagyon finom se nem édes, se nem sós foszlós tészta, így sósan pl. krémsajttal, körözöttel, szalámival megrakva vagy édesen lekvárral, mézzel megkenve is fogyasztható. Frissen a legfinomabb.    

Elkészítési idő: 90 perc

Foszlós perec

Hozzávalók: 

  • 2,5 csésze liszt 
  • 3/4 csésze langyos tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 ek olaj
  • 3 ek olvasztott sertészsír
  • 1 tojás
  • 1 ek cukor
  • 1 tk só


a tészta megkenéséhez:


  • 1 felvert tojás


díszítéshez:


  • mák, szezámmag 


Elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóit a liszt kivételével egy nagy tálban fakanállal összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet is, sima tésztává gyúrjuk. (Az élesztőt nem kell felfuttatni, csak bele kell morzsolni)
  2. Az edényt letakarjuk, meleg helyen 40 percig kelesztjük.
  3. A tésztát 8 egyforma részre vágjuk, golyókat formálunk belőle. 
  4. A golyót megfelezzük és 2 db kb 40 cm hosszú rudat sodrunk belőle. 
  5. A rudakat egymás mellé tesszük, megsodorjuk és  perecet (vagy ízlés szerint más formát is lehet)  formálunk belőle.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejüket tojással megkenjük, mákkal vagy szezámaggal megszórjuk, 10 percet még kelni hagyjuk.
  7. Előmelegített sütőben 180°C-on 25 percig sütjük.     


Egy kis segítség a perec megformázásához:















8 megjegyzés:

  1. Kérek szépen egyet. Jaj annyira guszta. Nagyon fincsi lehet. Én padlizsánkrémmel enném. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! És tényleg szép foszlós! Mentettem máris. Megnéztem a videót is.

    VálaszTörlés
  3. Hát ez nagyon ott van! Eszembe sem jutott volna az a sós, fullasztó "mozi perec". (Ja, mire ivott volna az ember a film közben.)De ez olyan, de olyan...sóhajtozós..))

    VálaszTörlés
  4. Évi, akár kettőt is. A padlizsánkrém tényleg tuti lenne hozzá.

    Viki, Ani, időnként sajnálom, hogy itt a blogon az ételeket csak nézegetni lehet, úgy lenne az igazi, hogy lehetne belőle rögtön egy kis kóstolót is adni. Viki, milyen jól illett volna hozzá egy szeletke a te pácolt husidból.

    Kriszti, a jó házi zsírtól lett ilyen finom foszlós, imádtuk.

    VálaszTörlés
  5. Hát ez valami mennyei lehet,ki is próbálom hamarosan:))
    Gratulálok a blogodhoz,nekem nagyon tetszik,örülök hogy rád találtam!

    VálaszTörlés
  6. A mérce bögre 2 vagy 2,5 dl-es? Köszi előre is a választ, nagyon szépek, kipróbálom.

    VálaszTörlés
  7. Mónika, egy próbát mindenképp megér,én is örülök, hogy ide találtál.

    Andi, 2,5 dl-es volt a poharam.

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket