2012. július 11., szerda

Pácolt camembert















A hétvégére vendégeket várok. Ilyenkor nem csak ebédet főzök, mert nálunk a vendégség egész napos, a kora reggeli óráktól késő estig szokott tartani. A hőségre való tekintettel indításnak olyan reggelire gondoltam, amit hidegen tudok tálalni és megalapozza majd a gyomrot a további étkezésekhez is. Kamrapolc oldalán találtam rá erre az igazán különleges és mutatós pácolt sajtra, ami a csehek sörkorcsolyája, nakladany hermelin néven ismeretes. Mivel jó előre elkészíthető, sőt legalább egy hetet pácolódnia kell, már itt csücsül néhány napja a hűtőmben, reményeim szerint mire érkeznek a vendégek pont jó is lesz. Egy másik fajta pácolt sajtot is tervezek, de ez biztosan a kínálat legbecsesebb darabja lesz.             

Elkészítési idő: 15 perc
Érlelés: 7-10 nap

Pácolt camembert

Hozzávalók:

  • 3 kör alakú camembert sajt
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • pár szem színes szemes bors
  • 2-3 babérlevél
  • 1 teáskanál mustármag


szárított fűszerek:

  • bazsalikom
  • majoránna
  • kakukkfű
  • 1 ágacska friss rozmaring
  • chili
  • olaj


Elkészítése:

  1. A hagymákat megtisztítjuk, minél vékonyabbra felkarikázzuk, a chilit is. 
  2. A sajtokat keresztben félbevágjuk, szétnyitjuk, az egyik felét megpakoljuk a hagymákkal, chilivel, ráborítjuk a másik felét, mintha szendvicset készítenénk.
  3. Egy széles szájú üveg aljára szórunk a fűszerekből keveset és a maradék hagymából is. 
  4. Erre óvatosan ráhelyezzük az első sajtkorongot, rá megint kevés fűszer és hagymakarika, következik a második sajtkorong, ismét kevés fűszer és hagymakarika, végül a harmadik sajtkorong következik, melynek a tetejére néhány karika hagymát, színes borsot és chilit teszünk, rárakjuk a friss rozmaring ágacskákat is.
  5. Felöntjük annyi olajjal, amennyi ellepi, az üveget lezárjuk, hűtőszekrényben 7-10 napig érleljük.
  6. Pirítóssal, friss kenyérrel vagy péksüteménnyel fogyasztjuk. 








5 megjegyzés:

  1. Ezt mennyire szeretem, de eddig mindig csak vendégségben ettem. Időszerű lenne nekem is elkészíteni:D

    VálaszTörlés
  2. Pácolt sajt?? Hú, a férjem pillanatok alatt el tudná tüntetni a kis üveged tartalmát, annyira odavan az ilyesmiért... Csodásan néz ki. :P

    VálaszTörlés
  3. Kíváncsivá tettél most! Nagyon megkóstolnám!Irtó guszta!

    VálaszTörlés
  4. remélem mindenkinek ízleni fog :) A másik pácolt sajtot is Te készíted? Kíváncsi lennék rá ;)

    VálaszTörlés
  5. DebiGabi, szerintem itt az alkalom, egy próbát biztosan megér.

    Gabriella, bízom benne, hogy nálunk is pillanatokig fog tartani.

    Krisz, küldjek egy kis kóstolót?

    Kamrapolc, szerintem a sajtrajongók imádni fogják. Szeretnék még mozzarellát is pácolni, van egy tuti receptem hozzá.

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket