2012. szeptember 23., vasárnap

Csirke gyros, ahogy mi szeretjük







Mindenki tudja, hogy a görög konyha világhódító remekműve a gyros. (Gyro jelentése: forgás). Függőleges nyársakra húzzák a hússzeleteket, melyek a gyros sütőben forogva sülnek és éles karddal szeletelik le a már megsült rétegeket. Eredetileg birkahúsból készül. Nohát nekem se gyros sütőm, se kardom nincs, de még a birkahúst sem igazán kedvelem, azért remek gyrost tudok készíteni. A saját ízlésünknek megfelelően a csirkés változatot részesítjük előnyben. Az "igazi" gyrost tzatzikivel és pitával kínálják, de mi így, sültburgonyával, jó sok zöldséggel és jó csípősen szeretjük. Fogtuk az elkészült gyros-tálat, egy jó bor társaságában kiültünk vele a csodálatos leander bokrunk elé, közben Demis Roussos édes-bús dalait hallgatva igazi görög hangulatot varázsoltunk magunk köré. 

Elkészítési idő: 30 perc
Pácolás: 120 perc

Csirke gyros

Hozzávalók:

  • 2 csirkemellfilé
  • gyros fűszerkeverék 
  • 1 dl olaj
  • 2 dkg vaj
  • frissen őrölt bors
  • 1 nagy dobozos tejföl
  • 1 nagy dobozos joghurt
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • Erős Pista


friss zöldségek:

  • saláta
  • paradicsom
  • kígyóuborka
  • lilahagyma
  • lilakáposzta


Elkészítése:

  1. A csirkemelleket megmossuk, leszárítjuk, vékony csíkokra vágjuk. 
  2. Egy nagy tálba beletesszük az olajat, hozzáadjuk az ízlés szerinti gyros fűszerkeveréket, elkeverjük.
  3. Hozzáadjuk a felcsíkozott húst, összekeverjük a fűszeres olajjal, legalább negyed órát - de még jobb, ha 1-2 órát vagy akár 1 éjszakát - állni hagyjuk.
  4. Kisütjük a hasábburgonyát.
  5. Egy teflon serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a húst a pácolajjal együtt, sózzuk, borsozzuk, gyakran kevergetve szép pirosra sütjük. (A vaj azért kell, mert a vaj-olaj keverékén megsütött hús nem szárad ki).
  6. A tejfölt és a joghurtot összeöntjük, belekeverjük a zúzott fokhagymát, picit sózzuk.
  7. A csípős szószhoz az Erős Pistát pici vízzel hígítjuk.
  8. A zöldségeket szép vékonyan felszeleteljük.
  9. Tálalásnál a sült krumpli mellé halmozzuk a fűszeres húst, meglocsoljuk a fokhagymás öntettel, köré rendezzük a zöldségeket. A csípős szósszal kínáljuk.







6 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon szeretjük! Guszta ahogy szerviroztad:))

    VálaszTörlés
  2. Ó de nagyon szépek ezek a fotók! Nagyon guszta amit készítettél! Igen finom lehet ezekkel a finom zöldségekkel!

    VálaszTörlés
  3. Pont így szeretem én is! Sok-sok friss zöldséggel! Nagyon guszta! Máris magam elé venném a tálat...Hm...

    VálaszTörlés
  4. Jaj, de guszta! Szeretem a gyrost és a dönert is, ami az előző török testvére. Nagyfiú meg egyenesen rajong érte! :-)) Elküldhetem vacsorázni? ;-))

    VálaszTörlés
  5. Nea, micsoda színek! Csodás fotók!!! A recept is klassz. Jó hozzád benézni... :)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket