2012. szeptember 1., szombat

Mandulás szilvakenyér









Ahogy ígértem újra itt vagyok, és rögtön egy nagyon finom, könnyed szilvás kenyeret hoztam. Az idén készült már a szilvából gyümölcsleves és gombóc is, de süteményt csak most sütöttem belőle. Teremnek a szilvák bőségesen, de valahogy nem igazán édes az ízük, viszont sütibe a savanykásabb is jól hasznosítható. Fenséges délutáni desszert egy csésze gőzölgő kávé vagy tea mellé tudom ajánlani.    

Elkészítési idő:  90 perc

Mandulás szilvakenyér 

Hozzávalók:

  • 25 dkg szilva
  • 14 dkg rétesliszt
  • 12 dkg porcukor
  • 6 tojás
  • 5 dkg margarin
  • 5 dkg hámozott mandula
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • a forma kikenéséhez:
  • 2 dkg margarin
  • 1 ek liszt


Elkészítése:

  1. Az őzgerinc formát kikenjük a margarinnal, belisztezzük, betesszük a hűtőszekrénybe, hogy a lisztes vaj megdermedjen benne.
  2. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, felaprítjuk.
  3. A margarint felolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
  4. Az átszitált lisztbe belekeverjük a sót és a reszelt citromhéjat.
  5. A lisztből 2 evőkanállal elveszünk, rászórjuk a feldarabolt gyümölcsre, alaposan összekeverjük, így az nem fog a tészta aljára lesüllyedni.
  6. A mandulát durvára vágjuk.
  7. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a cukor felével.
  8. A fehérjékből kemény habot verünk a cukor másik felével.
  9. A cukros tojássárgáját és a megolvasztott, de már csak langyos margarint óvatosan a tojásfehérje habba csorgatjuk.
  10. Lazán belekeverjük a mandulát, a gyümölcsöt és a lisztet is.
  11. A tésztát belesimítjuk a kikent formába, tetejét egyenletesre igazítjuk.
  12. Előmelegített, mérsékelt sütőben, közepesnél kicsit kisebb lángon megsütjük.
  13. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe.
  14. Tetejét kevés liszttel meghintjük, deszkára borítva hagyjuk kihűlni, csak ezután szeleteljük.       







7 megjegyzés:

  1. De szép sárga a tésztája, és nagyon guszta benne a szilva. Hmmm... fincsi lehet. :P

    Remélem már jól vagy...?

    VálaszTörlés
  2. Gabriella, megirigyeltem tőled a sok finom gyümölcsös sütit, és mivel amúgy is többre értékelem őket a habos csodáknál, így elkészítettem ezt.
    Már csak 2 szelet van belőle. :)
    Már kezdek visszatalálni a régi önmagamhoz, köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért a gyümölcsös sütikben Te sem panaszkodhatsz... rengeteg szép gyümölcsös csoda van nálad is. :)

      Törlés
  3. Nagyon örülök hogy újra alkotó kedvedben vagy! Csodálatosan szép és nagyon finom lehet ! Jó könnyünek tűnik a tésztája.

    VálaszTörlés
  4. Hhmmm, ez nagyon guszta! Olyan szépek a színei! :)Na és az ízek:mandula és szilva, igazán finom lehet.
    Jó a fejléced! :))

    VálaszTörlés
  5. Nea gyönyörű az új fejléced, csodás egy kép:-)))) És ez a mandulás-szilvás süti is irtó guszta, örülök, hogy sütsz és blogolsz, már gyógyulsz és a többi is menni fog:-))))))

    VálaszTörlés
  6. Annyira szép fotók! Olyan meleget sugároznak! :o)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket