2012. szeptember 26., szerda

Túrós guba rumos szilvaszósszal







A maradékok hasznosítása volt ma a cél. A hétvégéről maradt még néhány kifli és egy kis túró is volt a hűtőben. Ehhez kerestem ötletet, amit meg is találtam hamarosan a Mindmegettén. Mivel a mákos és diós gubát is nagyon szeretjük, gondoltam akkor a túrós is megér egy próbát. A túrós édességek mellé én szeretek mindig valamilyen gyümölcsös szószt, mártást készíteni, mert szerintem nagyon passzol mellé. A puhább szilvákat kiválogattam, mert így "a la natur" fogyasztásra úgyis alkalmatlanok, szósznak meg tökéletesen megfeleltek és legalább nem mentek kárba. Az étel nem túl fotogén, úgy is mondhatnám, hogy kevésbé szép, de finom. Nekem ízlett, még fogok ilyet készíteni.

Elkészítési idő:  30 perc

Túrós guba rumos szilvaszósszal

Hozzávalók:

túrós guba:

  • 3 szikkadt kifli
  • 4 dl tej
  • 25 dkg túró
  • 5 dkg mazsola
  • 2 tojás
  • 2 ek cukor
  • 1 ek porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor

szilvaszósz:

  • 50 dkg szilva
  • 3-4 ek barnacukor
  • fahéj
  • rum (elhagyható)

Elkészítése:


  1. Tejhez adjuk a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, felmelegítjük.
  2. Tojásokat szétválasztjuk, ha a tej megmelegedett a tojássárgákat belekeverjük.
  3. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük.
  4. A kifliket felkarikázzuk, leöntjük a meleg tejjel, megvárjuk, míg mindet magába szívja.
  5. Hozzáforgatjuk a túrót, mazsolát és a felvert tojásfehérje habot.
  6. Tűzálló tálba simítjuk, 180°C-os sütőben 10 percig sütjük.
  7. A szilvaszószhoz megmossuk, kimagozzuk a szilvákat, negyedeljük, kevés vizet aláöntve a cukorral ás fahéjjal feltesszük főni. 
  8. Mikor mártássá sűrűsödött beleöntjük az ízlés szerinti rumot, összekeverjük.
  9. A túrós guba köré rakjuk a rumos szilvaszószt, forrón tálaljuk.







8 megjegyzés:

  1. Erre "csak" ezt tudom írni: wooow! :P Nyami.
    A képek pedig ismét gyönyörűségesek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi, köszi, legalább a szilvaszósz jól néz ki rajta. :-))

      Törlés
  2. A fotóddal semmi gond, inkább az a gond hogy nagyon messze van nem érem el ezt a finom különlegességet! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, kicsit közelebb toltam. Próbáld meg most.

      Törlés
  3. Nagyon guszta, és érdekes recept, tetszik, ízlene!:)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem pedig mutatós a kép:) Még sosem ettem ilyen finomságot:)

    VálaszTörlés
  5. Sosem hallottam még túrós gubáról...De felettébb felkeltette az érdeklődésemet. Mivel itthon szeretik a gubát és a túrót is, szerintem bejönne mindenkinek...Feltétlen eléjük varázsolom a jövőben! A képek megint csodásak!!!

    VálaszTörlés
  6. Azt hiszem mindenképpen el kell készítenem!

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!