2012. október 10., szerda

Fahéjas harmónika kalács






















Ez a kalács első pillantásra megtetszett nekem. Az elmúlt hetekben nagyon sok blogon találkoztam vele, édes, sós, gyümölcsös változatokban is. Amilyen tetszetős, legalább annyira bonyolultnak is gondoltam az elkészítését. Pedig így utólag mondhatom, hogy egyáltalán nem az. Számomra a hideg, esős, zord idő mindig meghozza a finom, foszlós kelt tészták utáni vágyakozást, főleg, ha diós, fahéjas vagy mogyorós töltelékről van szó. Nem volt tehát kétséges, hogy ezt a kalácsot valamikor mostanában el fogom készíteni. No, a mostanában az ma érkezett el. Tegnap már annyira rákészültem, hogy nem várhatott tovább. Kár, hogy az illatokat, ízeket nem lehet a blogon keresztül közvetíteni, mert így csak a látványt tudom prezentálni. Finom, foszlós, puha tészta, melyet körbeleng a vajas fahéj illat, alján a megkaramellizálódott, ropogós cukorkéreggel. Lehet ennek ellenállni? Szeletelni sem kell, csak tépni, hisz a "lemezek" mentén magától leválik a tészta. Reggelire forró tejszínhabos kakaóval vagy uzsonnára egy jó kávéval, teával mennyei finomság. Azt hiszem gyakran fogom még készíteni, más ízvilág kipróbálásával is. 

Elkészítési idő: 120 perc
Pihentetés: 60 + 30 perc

Fahéjas harmónika kalács

Hozzávalók:

tészta:

40 dkg liszt
3 dkg cukor
1 cs száraz élesztő
1/2 tk só
1 tk vaníliakivonat
6 dkg vaj
80 ml tej
60 ml víz
2 tojás

töltelék:

20 dkg cukor
2 tk őrölt fahéj
6 dkg olvasztott vaj


Elkészítése:

  1. 30 dkg lisztet egy nagy tálba szitálunk, hozzáadjuk a cukrot, sót, szárított élesztőt.
  2. A tojásokat felverjük.
  3. A vajat megolvasztjuk a  tejben, tűzről levéve hozzáadjuk a vizet és a vaníliakivonatot, 1-2 percig hűlni hagyjuk.
  4. A lisztes keverékhez hozzáöntjük a tejes keveréket, összekeverjük. 
  5. Hozzáadjuk a felvert tojást és a maradék 10 dkg lisztet. 
  6. Összedolgozzuk a tésztát.
  7. Robotgéppel 5 percig dagasztjuk, majd egy lisztezett tálba tesszük, fóliával letakarjuk.
  8. Meleg helyen 1 órát kelesztjük, ekkorra duplájára nő a tészta.
  9. A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, nagy, 35x55 cm-es téglalapot nyújtunk belőle.
  10. A tészta felületét megkenjük az olvasztott vajjal, keveset hagyunk belőle, hogy a tetejét is meg tudjuk majd kenni. 
  11. A cukrot összekeverjük a fahéjjal és a vajas tésztát egyenletesen megszórjuk vele. Ebből is hagyunk keveset a tészta tetejére. 
  12. A tésztát vízszintesen ( lehet függőlegesen is, kinek hogy tetszik) 6 egyforma csíkra vágjuk, a csíkokat egymásra rétegezzük, majd 6 darab négyzetet vágunk belőle.
  13. A sütőformát kivajazzuk, kilisztezzük, közepébe sütőpapírt teszünk.
  14. A tésztahalmokat belerakosgatjuk a formába, meleg helyen még 30-45 percet kelesztjük.
  15. A tetejét megkenegetjük a maradék olvasztott vajjal és megszórjuk a maradék fahéjas cukorral.
  16. Előmelegített sütőben 180°C-on kb 30-35 percet sütjük.
  17. A sütőből kivéve 20-30 percet pihentetjük, porcukorral meghintve kínáljuk.





6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű kalács! Régebben kinéztem magamnak egy citromos legyező kalácsot ami hasonló lehet ehhez, de még mindig nem sütöttem! Azt hiszem itt az ideje valamelyiket kipróbálni!! :)

    VálaszTörlés
  2. Csodás kalács! Többször megsütöttem már én is. Nekem fele-fele ízben kell, mert a fahéjasat csak én szeretem, de azt nagyon! Nagyon guszta! Most leválasztanék egy-két oldalt! :o)

    VálaszTörlés
  3. Egyszerűen gyönyörű :-) Fergeteges íze és illata lehetett...

    VálaszTörlés
  4. Hát Nea, ez egyszerűen csodaszép, és már érzem is a fahéj illatát, muszály lesz kipróbálni:)

    VálaszTörlés
  5. Annyira visszaadják a képek, hogy milyen finom az illata és az íze! :) Csodaszép! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom lett, biztosan nem ez volt az utolsó sütésem! :)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket