2012. október 16., kedd

Gesztenye kocka







Hideg esős őszi napokon nincs is jobb elfoglaltság annál, minthogy az ember süt egy tepsi krémes-habos süteményt, s ezzel jobb kedvre deríti magát. Az őszi hónapokkal szerencsére elérkezik a gesztenye szezon ideje is, s mivel imádok mindent, ami gesztenyés, ma csakis efféle finomság jöhetett szóba. Szeretem az egyszerűen elkészíthető, mégis látványos sütiket, s ennek a kritériumnak ez a választás tökéletesen megfelelt. Meglátni, megszeretni és megenni... egy pillanat műve volt.

Elkészítési idő: 60 perc

Gesztenyekocka

Hozzávalók:

tészta:

  • 6 tojás
  • 6 ek porcukor
  • 10 dkg margarin
  • 6 ek liszt
  • 1/2 cs sütőpor
  • 2 ek keserű kakaópor

krém:

  • 1 cs főzős vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 15-20 dkg porcukor
  • 20 dkg margarin
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 2 ek rum

tetejére:

  • 4-5 dl Hulala habtejszín
  • 1 ek porcukor

díszítés:

  • kakaópor­


Elkészítés:

  1. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
  2. A tojások sárgáját a porcukorral robotgéppel habosra keverjük, belecsurgatjuk az olvasztott, de már nem meleg margarint, 1-2 percig tovább keverjük.
  3. A lisztet a sütőporral és a kakaóval összekeverjük, egyharmadát a tojásos masszára szitáljuk, a felvert tojáshab egyharmadát is a masszára kanalazzuk, óvatosan összeforgatjuk. 
  4. A maradék kakaós lisztet és tojáshabot ugyanígy, két részletben hozzáadjuk.
  5. Egy kb 30x30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a tésztát.
  6. Előmelegített sütőben, 180°C-on kb 20 perc alatt megsütjük.
  7. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet: a pudingport a tejben, 10 dkg porcukorral sűrűre főzzük, és hagyjuk kihűlni.
  8. A puha margarint a maradék porcukorral robotgéppel habosra keverjük, kisebb adagokban hozzáadjuk az átnyomott gesztenyemasszát, majd a kihűlt pudingot és a rumot, a krémet simára keverjük.
  9. A gesztenyekrémet egyenletesen a tésztára kenjük.
  10. A Hulalához hozzáadjuk a porcukrot, kemény habbá verjük, rásimítjuk a gesztenyekrém tetejére.
  11. Néhány órát -vagy akár egy éjszakát is- állni hagyjuk, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
  12. Tetejét kakaóporral díszítjük.  







10 megjegyzés:

  1. De csodálatos fotók! Egyszerűen beleszerettem mindbe! Olyan szép őszi hangulat és nem mellesleg maga a sütemény is káprázatos! Csak gratulálni tudok!

    VálaszTörlés
  2. Nea, ez olyan gyönyörű! ...és milyen finom lehet! Még a szalvéta is gesztenyés, nagyon tetszik. :)))

    VálaszTörlés
  3. Csodálatos!!!! A legkevesebb amit mondhatok rá. nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Lányok! Köszönöm mindenkinek! Éppen rám tört az alkotási vágy, talán ez látszódik a fotókon.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép és biztos nagyon finom!

    VálaszTörlés
  6. Csodálatosan szép és finom lehet ez a sütid! De jó hogy észrevettem, imádom én is a gesztenyés édességeket! Lelki szemeim előtt már látom hogy elkészítem, annyi változtatással hogy fahéjjal fogom megszórni! Hogy mikor? Azt nem tudom mert "annyian" állnak sorban kipróbálásra!:-))

    VálaszTörlés
  7. Nea, gyönyörű sütit készítettél! Le a kalappal! Ez az egyik kedvencem amúgy, nálam is fent van a blogon, de nem olyan szép, mint a tiéd. :)

    VálaszTörlés
  8. szia. a díszítést hogy csináltad?üdv
    Krisz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan sablonnal, amiket capuccino díszítéséhez szoktak használni.

      Törlés

A komment nem tartalmazhat linket