2012. december 2., vasárnap

Preckedli










A preckedli egy sváb eredetű, diós sütemény. Vidéken nem csak az ünnepekre sütötték, hanem keresztelőre, esküvőre is szokás volt vinni. Azért volt népszerű, mert jó előre el lehetett készíteni és attól sem kellett félni, hogy megromlik. A zsírt semmiképp se hagyjuk ki belőle, mert akkor csak nagyon sokára puhul meg a sütemény és ízében sem lesz annyira finom. Most a napokban eszembe jutott, hogy mennyire szerettük gyerekkoromban, a Nagymama sokszor készítette nekünk, így most az ünnepekre az aktualitását tekintve megsütöttem én is. Elég nagy adag lesz, így aztán nem olyan nagy baj, ha néha elcsenünk egy-két darabot belőle tesztelés címén, hogy elég puha-e már? Dió helyett mogyoróval is elkészíthető.

Elkészítési idő: 30 perc
Pihentetés: 60 perc

Preckedli

Hozzávalók:

tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 2 egész tojás + 1 tojássárgája
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 20 dkg zsír
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 cs sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve
  • csipet só

tetejére:

  • 20 dkg durvára vágott dió
  • 10 dkg kristálycukor

teteje kenéséhez:

  • 1 tojásfehérje


Elkészítése:

  1. Mély tálba tesszük a lisztet, elkeverjük benne a sütőport, sót, cukrot és vaníliás cukrot. 
  2. Elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt.
  3. Hozzáreszeljük a citromhéjat, belefacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a tojásokat.
  4. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg össze nem áll. 
  5. Se túl lágy, se túl kemény ne legyen. 
  6. Akkor jó, ha már nem ragad, szép sima, fényes a felülete. 
  7. Ha esetleg nem állna össze a tésztánk kevés tejfölt adjunk hozzá. 
  8. Letakarva 1 órát a hűtőben pihentetjük.
  9. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, különféle karácsonyi (vagy más) formákkal kiszaggatjuk.
  10. Tetejüket a kissé felvert tojás fehérjével megkenjük, beleforgatjuk a cukros dióba.
  11. Diós felükkel felfelé sütőpapíros tepsibe rakjuk.
  12. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 15-20 perc alatt szép világosra sütjük.
  13. Tetejét porcukorral meghintjük.     
  14. Fémdobozba téve hetekig eláll, eközben a sütemény egyre porhanyósabbá válik. 








13 megjegyzés:

  1. A fotóid most is annyira hangulatosak. :)
    A preckedli nevet először tavaly hallottam a Tv Paprikán. Egyébként nekem az egyik linzer tészta receptem szinte ugyanez (vagyis ez az Anyukám linzer receptje - a linzerkarikákat Ő u.ilyen tésztával készítette mindig). Fincsi nagyon.

    VálaszTörlés
  2. Tényleg csodás képek, egyetértek Gabival. Milyen szép a Mikulás virágod. A süti pedig nagyon omlósnak látszik! Jó kis recept... :o)

    VálaszTörlés
  3. Csodásak ezek a fotók !! A süti is nagyon finom lehet:)

    VálaszTörlés
  4. Tetszik ez a recept! Nem igérem, hogy megsütöm, de megtörténhet, ezt nem kell annyit díszítgetni, mint a mézest.

    VálaszTörlés
  5. Elsőként a süti neve ragadott meg, aztán a kinézete. Jól állnak nekik a diódarabkák:-) Nagyon tetszik a recept, sort fogok keríteni rá!

    VálaszTörlés
  6. Csodás recept, csodás fotók:)

    VálaszTörlés
  7. Itt tényleg annnnyira otthonias a hangulat. Finom receptek, hangulatos képekkel. Csak gratulálni tudok! A sütit persze az ünnepekre kipróbálom.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon finom lehet, ki fogom próbálni! :) Egy kérdés: kristály- vagy porcukrot teszel a tésztába? Én a linzerekhez mindig porcukrot használok...
    Kellemes ünnepeket kívánok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebbe a sütibe kristálycukor került, de egyébként a linzerekhez én is porcukrot szoktam hsználni.
      Áldott, békés ünnepeket kívánok én is!

      Törlés
  9. Köszönöm. :) Ma készítem, mert már fogyóban vannak a karácsonyi sütik. :D
    Boldog új évet kívánok!

    VálaszTörlés
  10. Nálunk most készült el, nagyon finom lett, nosztalgiáztam egy kicsit "RETRO SÜTI", gyerekkorom jött vissza! :)

    VálaszTörlés
  11. Zsírt, margarint hidegen kell beletenni?

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!