2012. január 29., vasárnap

Padlizsán dip aszalt paradicsommal és mentával



Az angolok a dip szóval a különféle mártogatósokat illetik. Nálunk nem múlik el olyan hét, hogy ne készülne valamilyen  mártogatós-féle. A padlizsánt különösen szeretjük, nyáron grillen szoktam megsütni, mert  imádom az enyhén füstös ízét és jó néhány dobozzal teszek el  belőle a fagyasztóba, ilyenkor pedig csak előveszem és kedvemre ízesítem, variálom az összetevőit. Az aszalt paradicsom és a friss menta nagyon jól illik egymáshoz, különleges ízhatást kölcsönöz a padlizsánnak. Egészséges és kalóriaszegény, ideális egy kis délutáni csemegézéshez.               

Elkészítési idő: 90 perc 

Padlizsán dip aszalt paradicsommal és mentával

Hozzávalók:  

  • 2 közepes padlizsán
  • 5-6 szem olívaolajban pácolt aszalt paradicsom + az olajából egy kevés
  • 1 ek tahini vagy tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 friss mentalevél
  • chili pehely
  • színes bors 


Elkészítése:

  1. A padlizsánokat tepsibe tesszük, kb 1 óra alatt forró sütőben megsütjük. 
  2. Hagyjuk kicsit hűlni, majd a húsát turmixgépbe kanalazzuk. 
  3. Hozzátesszük a felaprított  aszalt paradicsomokat és az olajából is öntünk keveset a padlizsánhoz, sózzuk. 
  4. A tahinit vagy tejfölt  is belerakjuk, a mentaleveleket apróra tépkedve, a fokhagymát felkarikázva  adjuk hozzá. 
  5. Az egészet összeturmixoljuk.
  6. Tálkába öntjük, tetejét őrölt színes borssal és chili pehellyel megszórjuk.
  7. Pirítóssal, pitával, vagy tortilla chips-szel fogyasztjuk.     










2012. január 28., szombat

Gránátalmás kiwi-narancs saláta







Télből egy kicsit a nyárba... Sajnos, nem utazni indulok, csak ahogy elkészült ez a nyár színeit  és hangulatát idéző  gyümölcssaláta máris egy kicsit derűsebb lett  a hangulatom. Télen különösen fontos a gyümölcsök fogyasztása, mert rengeteg tápanyag és rost van bennük. Nyáron dúskálhatunk a rengeteg-féle, nap érlelte gyümölcsben, ilyenkor azonban be kell érjük kicsit szolidabb kínálattal. Két kedvenc téli C-vitamin forrásom a narancs és a kiwi, gránátalma magocskákkal gazdagítva gyönyörű színkavalkádot varázsoltam belőlük a  tányérra. Az illatos likőr mesterien harmonizált  az édes gyümölcsök zamatával.           

Elkészítési idő: 10 perc

Gránátalmás kiwi-narancs saláta

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb vagy 3 kisebb narancs
  • 2 kiwi
  • 1 gránátalma
  • triple-sec vagy narancslikőr


Elkészítése:

  1. A narancsokat és kiwiket meghámozzuk, karikákra vágjuk, váltakozva lerakjuk egy tányérra.
  2. Meglocsoljuk a narancslikőrrel, megszórjuk  gránátalmamagokkal.
  3. Néhány percig állni hagyjuk, hogy a likőr átjárja a gyümölcsöket.  





2012. január 21., szombat

Körözöttel töltött színes mini paprikák



Ma reggelire készítettem egy pohár forró citromos tea kíséretében. A napokban egy nagy áruházban láttam meg az apró, színes minipaprikákat, rögtön az jutott eszembe, hogy körözöttel kellene  megtölteni őket. A körözöttet mindenki másképp készíti és szereti. Én a juhtúró fanyar ízét nem szeretem benne, így nem is szoktam abból készíteni, viszont mindig jó habosra, könnyű állagúra keverem ki és egy kicsi csípős pirospaprikát is teszek bele, de csak éppen annyit, hogy sejteni lehessen benne. Pirítóssal és sokféle friss zöldséggel nagyon laktató reggeli. Szerintem vendégváráshoz is gyors, könnyű, mutatós előétel.  

Elkészítési idő: 10 perc

Körözöttel töltött színes mini paprikák

Hozzávalók: 

  • 5-6 db színes mini paprika
  • 50 dkg tehéntúró
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 cs újhagyma
  • pirospaprika
  • őrölt kömény


díszítés:

  • néhány szem fekete olajbogyó
  • koktélparadicsom
  • újhagymaszár  


Elkészítése:

  1. A túrót tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat és a tejfölt, robotgéppel habosra keverjük, majd a fűszereket és a zöldjével együtt felkarikázott újhagymát is hozzákeverjük.
  2. (Kevés újhagyma zöldet félreteszünk a díszítéshez).
  3. A körözöttet csillagcsöves habzsákba kanalazzuk és a félbevágott, kimagozott mini paprikákba töltjük, tetejüket olajbogyókarikákkal díszítjük. 
  4. Tálra rendezzük, pirítóssal, sok friss zöldséggel tálaljuk.









2012. január 13., péntek

Kókusztekercs 3:1-ben




Mostanában egyre gyakrabban jutnak eszembe gyerekkorom kedvenc süteményei. Vannak amelyek kicsit már feledésbe merültek, de azért időnként bevillan, hogy egyiket, másikat de régen is készítettem. Hát ilyen ez a kókusztekercs is. Örök kedvenc. Némi újítást azért eszközöltem rajta. Mielőtt feltekertem volna, az egyik rúdba tölteléket is tettem. Egy üveggel a nyáron eltett házi rumos meggy esett áldozatul, a gesztenye pedig azért került bele, mert még maradt egy fél csomag az ünnepekről. Ízlés dolga, de mi ezt is úgy szeretjük, ahogy az almás pitét: kevés tészta sok töltelékkel. Látszik is, hogy nem sajnáltam a finom kókuszkrémet belőle.          

Elkészítési idő: 15 perc
Pihentetés: 8 óra/480 perc

Kókusztekercs 3:1-ben

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 15-20 dkg porcukor
  • 1,5-2 dl tej
  • ízlés szerint rum

krém:

  • 25 dkg puha VAJ(!)
  • 25 dkg porcukor
  • 15 dkg kókuszreszelék

hempergetéshez:

  • 5 dkg kókuszreszelék

töltelék:

  • gesztenyemassza
  • rumos meggy

Elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóit annyi tejjel összegyúrjuk, hogy nem túl lágy, de nyújtható tésztát kapjunk. 
  2. Kettévágjuk, cipót formálunk belőlük, kicsit pihentetjük a tésztát.
  3. Közben elkészítjük a krémet, a lágy vajat először a porcukorral, majd a kókuszreszelékkel dolgozzuk össze.
  4. A cipókat külön-külön, két folpack közé téve kinyújtjuk, megkenjük a kókuszos krémmel.
  5. Az egyik tekercset simán hagyjuk, a másiknak a felébe házi rumos meggyet, a másik felébe rúddá formázott gesztenyemasszát teszünk. 
  6. A folpack segítségével óvatosan feltekerjük és a vágódeszkára szórt kókuszreszelékben meghengergetjük őket.
  7. Hűtőbe téve kifagyasztjuk, csak másnap szeleteljük. 




2012. január 12., csütörtök

Vendégblogger lettem...




Jutka  meghívásának köszönhetően én lettem az egyik legnépszerűbb erdélyi gasztronómiai folyóirat, Az Erdélyi Konyha januári lapszámának vendég bloggere. Ezúton is köszönöm neki a felkérést, nagy örömömre szolgál, hogy  ilyen szép és hasznos kiadványban szerepelhetek, egy általam nagyon kedvelt menüsorral. Még karácsony előtt megjelent a receptes könyv sorozat Ünnep a konyhában könyvecskéje, melyben több, mint 200 süteményrecept szerepel, kategóriákba rendszerezve. Édestől a sósig, fánkoktól a reformsüteményekig, sütés nélküli sütiktől a desszertekig  mindenki talál benne kedvére valót. Az én tolmácsolásomban az alábbi 5 recept is megtalálható:







  

Jutka ráadásként még meglepett Az Erdélyi Konyha Kalendáriumával, amibe azóta is rendszeresen bele-bele lapozgatok  és remélem hamarosan ki is fogok próbálni néhány receptet belőle. A rengeteg jobbnál-jobb ételleírás mellett Kajuk Gyula gasztronovellái és Fagyal Hajnalka lebilincselő írásai illetve jegyenkénti 2012. évi horoszkópja  ígér kellemes kikapcsolódást. Még egyszer  köszönet Jutkának és  a szerkesztőségnek  a lehetőségért és a színvonalas, szórakoztató kiadványokért!  




2012. január 9., hétfő

Hétfői hangulatjavító



Ha két betörő beugrik egy medencébe, az bűnözési hullámot indít el?

20 évvel ezelőtt arra vágytam, hogy keressek 60.000 forintot havonta
és legyen egy 1986-os évjáratú Golfom. Mára mindez teljesült.

Ahhoz,hogy megházasodj, elég néhány szót motyognod a templomban.
Ahhoz, hogy elválj, elég ugyanezt tenned álmodban.

Ha a tanulás naggyá tesz, akkor tanuljanak a törpék!

Az autónak is két tengelye van, mégse függvény.

Én öngyilkos merénylő szeretnék lenni, mert nekik egész életükben csak egy munkanapjuk van.

Az alkohol nem oldja meg a problémákat - bár a tej sem.

A fene se érti ezeket a nyugdíjasokat. Mindig panaszkodnak, hogy milyen nehéz az élet. Közben meg egyre jobb erőben vannak. Pár éve, amikor bementek a boltba  1000 forintért vásárolni, alig bírták el a cekkert, most meg fél kézzel hazaviszik.

Ha tudnám, melyik bunkó találta ki, hogy a selypítek ige S betűvel, a raccsolok pedig R betűvel kezdődjön!

Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni.

Minden hazugság a levegővételnél kezdődik.

Ha többféle dolog is elromolhat, biztos, hogy az romlik el közülük, amelyik a legnagyobb kárt okozza.

Az önbizalom az a nyugodt, magabiztos érzés, ami pofára esés előtt eltölti az embert.

Egy mindenkié, a többi az enyém!

Mit is hazudjak, hogy higgyél nekem?

Fiatal az, akinek fogalma sincs róla, hogy a régi szép idők az most van.

Az angol ülve gondolkodik, a francia állva, az amerikai járkálva, a magyar utána...








2012. január 8., vasárnap

Svéd gombasaláta

 





Még az  ó-év búcsúztatóra készült. Nálunk szinte kötelező eleme a szilveszteri svédasztalos bulinak. Minden évben elkészítem, időnként a fűszerezést variálom egy kicsit. Én egy kiló gomba alatt neki sem állok, még akkor sem, ha épp nem bulira készül. Sikerült szép fehér apró gombát kapnom, ezért most csak félbe vágtam azokat, nem szeleteltem, így kicsit rusztikusabban nagyon jól mutatott az üveg tálban. Jól behűtve, frissen kisült meleg pirítóssal az igazi.

Elkészítési idő:  45 perc


Svéd gombasaláta

Hozzávalók:

  • 1 kg csiperke gomba
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2 kis doboz sűrített paradicsom
  • 3-4 babérlevél
  • 1 mk kakukkfű
  • 1 citrom vékonyan levágott héja
  • citromlé
  • fehérbor
  • cukor
  • 3 ek olívaolaj
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

  1. A felhevített olajon üvegesre futtatjuk az apróra felkockázott vöröshagymát, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, megsózzuk, fedő alatt kis lángon addig pároljuk, míg zsírjára visszasül.
  2. Hozzátesszük a paradicsompürét, sót, frissen őrölt borsot, kakukkfüvet, a citrom spirálban levágott héját és ízlés szerint a levét, babérlevelet, cukrot, kevés zamatos fehérbort és kicsi vizet hozzáöntve kb még negyed órát főzzük, amíg újra besűrűsödik a szósz.
  3. Megvárjuk, míg kihűl, kidobjuk belőle a babérleveleket és a citromhéjat.
  4. Lefedve hűtőszekrénybe tesszük 2-3 óra hosszára. 
  5. Még lehetőleg aznap vagy másnap fogyasszuk el, mert a gomba nagyon hamar romlik.







2012. január 5., csütörtök

Sikertelen randik egysoros indoklásai



A tűzoltó: Nem éreztem a tüzet

A vegyész: Hiányzott a kémia

A focista: Nem passzoltunk egymáshoz

A hegesztő: Nem volt meg a szikra

A kórboncnok: Élőben egészen más

A matematikus: Nem jött be a számításom

Az ügyvéd: Nem az esetem

A táncos: Valahogy nem fogott meg

A liftkezelő: Nem voltunk egy szinten

A nőgyógyász: Olyan ürességet éreztem

A vak: Nem egyezett a látásmódunk

A festő: Nem festettünk jól együtt

A WC-s néni: Szar volt

A cukrász: Nem volt elég édes

A hadvezér: Nem tudtam meghódítani

Az autó versenyző: Váltanom kellett

A horgász: Nem kapta be a kukacot

Az orvos: Nem hozott lázba

Az informatikus: Nem volt kompatibilis

A jós: Nem volt közös jövőnk

A tanár: Nem tudtam meghúzni

A terrorista: Nem ejtett rabul

A rádiós: Nem voltunk egy hullámhosszon

A bűvész: Nem varázsolt el

A hulla: Nem dobogtatta meg a szívem

Stohl: Ütközött a véleményünk

A boxoló: Nem voltunk egy súlycsoport

A vízvezeték szerelő: Nem volt elég nedves

Pókember: Nem sikerült behálóznia

A terminátor: Nem olvadtam el tőle

A zenész: Nem tudtam ráhangolódni

Az időjós: Nem volt felhőtlen a kapcsolat

A kukás: Szemét volt

A pék: Ebből nem sült ki semmi jó

A tolvaj: Nem lopta be magát a szívembe

Jézus: Más vizeken jártunk

A hajós: Rossz helyen kötöttem ki

A mezőgazdász: Nem aratott nálam sikert

A bíró: Elítéltem a külseje miatt

A postás: Próbálkoztam, de feladtam

A vadász: Bakot lőttem vele

A hegymászó: Nem juttatott el a csúcsra

A színész: Csak megjátszotta magát

A pilóta: Nem repített a magasba

A rekorder: Nem tudtam megdönteni

A rendőr: Nem volt lebilincselő

A csúszdamester: Kicsúszott a kezeim közül




2012. január 1., vasárnap

Káposztás hajtóka




Karácsonykor nálunk az édes aprósütemények, krémes torták vannak előtérben, de az év utolsó napján, szilveszterkor inkább a sós finomságoké a főszerep. Minden évben erre az alkalomra sütök pogácsát és sajtos rudat, idén pedig bővült a kínálat ezzel a káposztás változattal is. Nagyon jól csúszik rá a pezsgő és a bor. Ha maradna belőle, másnap mikróban átmelegítve pont olyan, mintha akkor frissen sült volna ki.         

Elkészítési idő:  90 perc

Káposztás hajtóka 

Hozzávalók:

  • 2 kg fejes káposzta
  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tejföl
  • 15 dkg margarin
  • 1 cs sütőpor
  • 1 egész tojás
  • kevés olaj
  • bors

teteje lekenéséhez:

  • 1 tojássárgája
  • tejföl

Elkészítése:

  1. Először elkészítjük a tölteléket: a káposztát megreszeljük, lesózzuk, 1 óra hosszat állni hagyjuk.
  2. Kifacsarjuk a levétől, majd kevés olajon megdinszteljük, borssal ízesítjük.
  3. Hagyjuk kihűlni. A lisztbe belekeverjük a sót és a sütőport, a margarint elmorzsoljuk benne, a tojást és tejfölt hozzáadva tésztává gyúrjuk. Ha szükséges kevés vizet öntünk hozzá.
  4. A tésztát folpackba csomagoljuk, fél órát állni hagyjuk, majd lisztezett deszkán 3 mm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle. 5x10 cm-es darabokra vágjuk.
  5. Mindegyik tésztalapocskát megkenjük a kihűlt dinsztelt káposztával. 
  6. A tésztalapok két szélét felhajtjuk úgy, hogy egymást fedjék, a ráhajtás alulra kerüljön. 
  7. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, tetejüket a tejfölös-tojássárgájával megkenjük, előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.