2012. április 30., hétfő

Epres túrókrém




Amikor nincs időm túl sokat foglalkozni a hétvégi desszertekkel, akkor mindig jól jön egy könnyű, percek alatt elkészíthető pohárkrém. Sőt, a nagy melegben, mint ami most is beköszöntött nagy hirtelen, nincs is kedvem mást készíteni, mint valami hűsítő finomságot. Szerencsére már lehet kapni finom, édes "eperízű" epret, igaz még nem a hazait, mert az igen borsos árban van, de a desszert a külhoniból is pompás lett. 

Elkészítési idő: 10 perc

Epres túrókrém

Hozzávalók:
4 személyre

  • 50 dkg eper
  • 50 dkg sovány tehéntúró
  • 8 ek  ásványvíz
  • 5 ek  (nyírfa)cukor
  • 1 kis dobozos natúr joghurt
  • 1 ek durvára vágott pisztácia


Elkészítése:

  1. Az epret megmossuk, megtisztítjuk, félreteszünk belőle 12 szemet, a többit apróra vágjuk és összeturmixoljuk.
  2. 8 darabot szeletekre vágunk, 4-et félreteszünk a díszítéshez.
  3. Kimossuk a turmixgép poharát, belerakjuk a túrót hozzáadjuk az ásványvizet, a cukrot, a joghurtot és jó krémesre összeturmixoljuk.
  4. A túrókrémet megfelezzük és az egyik felébe belekeverjük az eperpürét.
  5. Üvegpohár aljára teszünk a fehér túróból, kirakjuk eperszeletekkel, rákanalazzuk az epres túrót, majd ismét eperszeletek következnek, végül elosztjuk a tetején a fehér túrót.
  6. A poharakat fél órára a hűtőbe tesszük, hogy lehűljön a krém, majd megszórjuk a durvára aprított pisztáciával és feldíszítjük a félretett maradék 4 eperszemmel.  


    



2012. április 25., szerda

Paradicsomos húsgombóc spagettivel




Gyerekkorom menzás paradicsomos húsgombóca a kedvencem volt. Pontosabban a hozzá tartozó finom, sűrű, édes-savanykás paradicsomszószt szerettem nagyon a főtt krumplival. Az utóbbi években mégsem sűrűn készült nálunk. Sokat kísérleteztem vele, de valahogy sosem sikerült visszavarázsolni azokat a gyerekkori ízeket, a gombóc is hol szétfőtt, hol kemény maradt, így szép lassan feledésbe is merült. Nemrég azonban a TV-paprika műsorán Lucinda Scala Quinn amerikai szakácskönyv írónő az "Etetni bolondulásig" című műsorában éppen paradicsomos húsgombócot készített. Igaz ő  nem rizzsel, hanem áztatott kenyérrel dúsítva  készítette a gombócokat, de olyan ínycsiklandozóan néztek ki, gondoltam, akkor most  érkezett el az idő, hogy újra megpróbálkozzam az elkészítésével. Persze a magyaros ízlésemnek megfelelően kicsit módosítottam rajta. A paradicsomszószba kevés só, bors, cukor és zellerszár is került. Finom lett. Lehet, hogy ezentúl  nem kell majd 10 évet várni, míg újra elkészítem. Ha valaki tudja a tökéletes (rizses) húsgombóc receptjét, hogy mitől nem lesz kemény és nem is esik szét, az írja meg nekem az arányokat. Jó?               

Elkészítési idő: 90 perc

Paradicsomos húsgombóc spagettivel

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús (fele sertés-fele marha)
  • 2 hámozott  paradicsomkonzerv
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis vöröshagyma
  • 2 tojás
  • 2 dkg reszelt sajt
  • 2 szelet fehér toast kenyér
  • őrölt bors
  • pici cukor
  • petrezselyem
  • 1 zellerszár
  • kevés tej
  • olaj
  • parmezán


Elkészítése:

  1. Kevés tejet meglangyosítunk és beáztatjuk a  - héj nélküli - toast kenyeret. 
  2. Közben a darált  húshoz hozzáadjuk a finomra aprított vöröshagymát, fokhagymát, a felvert tojásokat, sót, őrölt borsot, finomra vágott petrezselymet, reszelt sajtot  és végül a kinyomkodott kenyérbelet.
  3. A masszát kézzel összegyúrjuk, kis gombócokat formálunk belőlük, majd a felforrósított olajon minden oldalát megpirítjuk úgy, hogy a serpenyőt néha megrázogatjuk. 
  4. A gombócokat nem zsúfoljuk az edénybe, mert ha nincs elég hely, úgy nem tudnak szépen pirulni, hanem több részletben sütjük ki.
  5. A paradicsomkonzerveket turmixgépbe öntjük és kicsit darabosra turmixoljuk, a húsgombócok alatt csak kevés olajat hagyunk, ráöntjük a paradicsomszószt, fakanállal óvatosan felkapargatjuk a serpenyő aljáról  a finom  pörcöket, sózzuk, borsozzuk, kevés cukorral szelídítünk a fanyar ízén, hozzá dobjuk a zellerszárat. Lassú tűzön kb fél óráig főzzük.
  6. Frissen főtt spagettivel tálaljuk, tetejére parmezán sajtot reszelünk. 







2012. április 24., kedd

Bourbon csirke




Ázsiai ízekre vágytam, de nem a megszokott receptjeimet vettem elő. Olyan ételt kerestem, amit expressz gyorsasággal el tudok készíteni, nem kell hosszasan neki készülődni, mégis különleges és finom. Ezt a receptet ezen az oldalon találtam. Fél óra alatt kész voltam vele.     

Elkészítési idő: 30 perc

Bourbon csirke

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb csirkemellfilé
  • 1-2 ek olívaolaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • diónyi frissen reszelt gyömbér
  • 3/4 tk chilipehely
  • 1/4 csésze almalé
  • 1/3 csésze barnacukor
  • 2 ek ketchup
  • 1 ek almaecet
  • 1/3 csésze szójaszósz
  • 1/2 csésze víz
  • 2-3 szál petrezselyem
  • 1 tk keményítő

1 csésze= 2,5 dl


Elkészítése:

  1. A csirkét falatnyi darabokra vágjuk, kevés olívaolajon barnásra megpirítjuk, kivesszük a serpenyőből és félretesszük.
  2. A serpenyőbe tesszük a többi hozzávalót, addig forraljuk, míg a cukor fel nem oldódik, ekkor visszarakjuk a húst is és kis lángon kb 20 perc alatt puhulásig főzzük.
  3. Végül 1 tk keményítőt kevés vízzel elkeverünk, besűrítjük vele a mártást. Forrón, frissen főtt rizzsel, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.




2012. április 23., hétfő

Medvehagymás pogácsa Vikitől










A múlt héten, amikor a gyökeres medvehagymát vásároltam a piacon olyan szépek voltak a csokrosak is, hogy bedobtam a kosárba 2 csomaggal mellé, "majd készítek belőle valamit" alapon. Aztán receptek után nézelődve rögtön megakadt a szemem Viki egyszerű, de nagyszerű konyhájában frissen kisült medvehagymás sajtos kockáin. Csodás volt a látvány és szinte idáig éreztem az illatát. Ma reggel begyúrtam a tésztát, már kelesztéskor látszott hogy csodás a tészta, könnyű volt, de mégis rugalmas, öröm volt vele dolgozni. Gyönyörűen megkelt és szép réteges lett. Semmit nem változtattam a recepten, csak picivel több sót adtam hozzá, de ez teljesen ízlés dolga. A végeredmény egy fantasztikusan finom, omlós, légies és ízletes pogácsa lett.  Mindenkinek ajánlom kipróbálásra, nem fog csalódni benne. 

Viki, köszönöm neked ezt a szuper receptet!  


Elkészítési idő: 80 perc
Pihentetés: 40 perc

Medvehagymás pogácsa


Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 50 dkg margarin
  • 2 dl tej
  • 1 mk cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 1 ek só
  • 3 tojás
  • 30 dkg reszelt trappista  ( 20 dkg a tésztába + 10 dkg a tetejére) 
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 1 nagy csokor (kb 20 levél)  medvehagyma, nagyon apróra összedarabolva

Elkészítése:

  1. Az élesztőt langyos-cukros tejben felfuttatjuk.
  2. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, elmorzsoljuk a margarinnal.
  3. Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, tejfölt, 20 dkg reszelt sajtot. Szép sima tésztává gyúrjuk.
  4. Letakarjuk, 20 percet pihentetjük.
  5. Kinyújtjuk a tésztát és a nagyon apróra vágott medvehagyma felét egyenletesen rákenjük.
  6. Elkezdjük hajtogatni a tésztát. Először fentről az egyharmad részt hajtjuk a tészta közepéig, majd lentről a másik egyharmad részt ráhajtjuk a tészta másik felére. Utána balról a tésztára hajtjuk az egyharmad részt. Ezután tovább gördítjük a tésztát jobbra, az utolsó harmadra.
  7. Ezt még kétszer megismételjük, közben 10-10 percet pihentetjük a tésztát.
  8. A másodszori nyújtásnál megkenjük a tésztát a medvehagyma másik felével, pihentetjük.
  9. A harmadszori nyújtás-hajtogatás-pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát, megkenjük a tojások fehérjével, megszórjuk a maradék 10 dkg  reszelt sajttal, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  10. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, előmelegített sütőben 180 fokon 18-20 perc alatt megsütjük.







2012. április 20., péntek

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! - Gyökeres medvehagyma





Ma délelőtt ilyen gyönyörű gyökeres medvehagymát sikerült vennem a budapesti Bosnyák téri piacon. Aki a fővárosban lakik és nem akar lemaradni róla, az holnap még beszerezheti. Ára: 298,-Ft.   












Majonézes-snidlinges tojáskrém kapribogyóval




Hét közben a kapkodós reggeleken nem sok idő jut egy finom reggeli elkészítésére, az indulásra összpontosul a figyelem. A hétvégéken  azonban más a helyzet, ekkor megadjuk a módját a napindító első étkezésnek. Kényelmesen, terített asztal mellett, ráérősen reggelizünk. Ilyenkor szeretünk valamilyen melegszendvicset vagy különféle kencéket, krémeket fogyasztani. Ilyen a tojáskrém is, amit elég gyakran készítek és viszonylag sokféleképpen szoktam variálni, hogy ne legyen unalmas. Azt teszek bele, amit éppen itthon találok vagy ami "zseniális ötlet"-ként felvillan a gondolataimban. Van amikor medvehagyma és túró kerül bele vagy chili és parmezán, de finom vajjal vagy tejföllel és zöld fűszerekkel  elkészítve is.  Van amikor apróra vágott téliszalámit, sonkát, uborkát keverek hozzá, úgyis nagyon eteti magát. Most ez a kapribogyótól kicsit pikáns ízvilágú került terítékre. Ez is szinte pillantok alatt elfogyott.  

Elkészítési idő: 20 perc

Majonézes snidlinges tojáskrém

Hozzávalók:

  • 8 főtt tojás
  • 1-2 ek  majonéz
  • 1 ek  mustár
  • 2 ek  kapribogyó
  • snidling
  • só 
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

  1. A tojásokat keményre főzzük, kihűtjük, megpucoljuk és apróra vágjuk.
  2. Hozzáadjuk a majonézt, mustárt, az apróra vágott kapribogyót és snidlinget, sózzuk, borsozzuk. Krémes állagúra kikeverjük.
  3. Rozskenyeret pirítunk, ráhalmozzuk a tojáskrémet, a tetejét még megszórjuk kapribogyóval. 
  4. Ha 1-2 órát áll jobban összeérnek az ízei.
  5. Lilahagymával, paradicsommal, retekkel fogyasztjuk.   







2012. április 19., csütörtök

Magyaros krumpligombóc leves




A krumpli a régi időkben is alapvető és közkedvelt alapanyaga volt a magyar konyhának. Bár akkoriban a szegények eledelének számított, a mai árakat tekintve nem mondhatnám el ugyanezt. A tradicionális ételek iránt mindig is volt valamilyen megmagyarázhatatlan vonzódásom, szeretem őrizni és időnként  feleleveníteni a hagyományokat. Néha egy egyszerű, forró, ízletes leves sokkal jobban tud esni bármilyen más ételnél, noha gyermekkoromban nem nagyon kedveltem a leveseket, most annál inkább oda vagyok értük. Ez a leves mindig visszavisz kicsit az időben, amikor még a Nagymamám és az Anyukám készítették...         

Elkészítési idő: 45 perc

Magyaros krumpligombóc leves

Hozzávalók:

gombóchoz:

  • 3 közepes burgonya (kb 40-50 dkg)
  • kb 10-15 dkg liszt
  • 1 tojás

leveshez:

  • 1 vöröshagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 cs petrezselyem
  • őrölt bors
  • pirospaprika
  • pirosarany
  • vegeta
  • kevés zsiradék

Elkészítése:

  1. A krumplikat meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, enyhén sós, kb 2 liternyi vízben feltesszük főni. Ha megfőtt a levét felfogjuk, a krumplikat krumplinyomóval áttörjük, hagyjuk kihűlni.
  2. Az apróra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon megdinszteljük, tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük a krumpli főzővizével. Ízlés szerint sót, borsot, vegetát, pirosaranyat teszünk hozzá, majd a felkarikázott répákat is hozzárakjuk. Kb 20-25 percig főzzük. Ha megfőtt apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
  3. Közben a kihűlt krumplihoz hozzáadunk annyi lisztet, amennyit felvesz, sóval, tojással összegyúrjuk és cseresznye méretű (vagyis elég apró) gombóckákat formázunk belőle. Főzés során úgyis kicsit még nőnek. 
  4. A gombócokat belerakjuk a levesbe és addig főzzük, míg feljönnek a leves tetejére. (Én a gombócokat nem a levesbe szoktam belefőzni, hanem enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobom, addig főzöm, míg feljönnek a víz tetejére, ekkor egyet kettévágok, és ha már nem lisztes a belseje, akkor megfőtt. Azért főzöm őket külön, mert nálunk a levesből és a gombócokból is szokott maradni még másnapra, így a gombócok nem tudják "felszívni" a leves levét.) 
  5. Tálaláskor a tányérra rakunk néhányat a gombócból, rámerjük a forró levest, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
  6. Aki szereti, tejfölt is kínálhat hozzá.




2012. április 14., szombat

Gombával töltött dagadó











Még húsvétra készítettem, de egész évben gyakori fogás nálunk. Leginkább melegében fogyasztjuk, de szeretem az olyan húsételeket,  amelyek másnap, hidegen is ízletes fogásként tálalhatók. Főleg a nagy nyári kánikulában az egyik kedvenc fogásom, akkor jól kifagyasztva, édes paradicsommal, zamatos paprikával, zsenge zöldhagymával, ropogós friss kenyérre téve ....hmmm, mennyei.     

Elkészítési idő: 100 perc

Gombával töltött dagadó

Hozzávalók:

  • 80 dkg - 1 kg dagadó
  • 3 zsemle
  • 2 tojás
  • 25 dkg gomba
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1-2 ek zsemlemorzsa
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors
  • ételízesítő
  • zsír


Elkészítése:


  1. A dagadót felszúrjuk, vagy felszúratjuk a hentessel. 
  2. Kívül-belül megmossuk, leszárítjuk.
  3. Az apróra vágott vöröshagymát zsiradékon megfuttatjuk, rádobjuk az apróra szelt gombát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt, végül az apróra vágott petrezselymet is.
  4. Fedő alatt addig pároljuk míg a gomba megpuhul, majd fedő nélkül a zsírjára visszasütjük.
  5. Ha kihűlt hozzáadjuk a felvert tojásokat, a beáztatott kifacsart zsemléket, ha túl lágy lenne a massza akkor 1-2 ek zsemlemorzsát is adunk hozzá, jól összedolgozzuk.
  6. A tölteléket megkóstoljuk, jó ízesnek kell lennie, hisz ennek az ételnek ez a lényegi része, majd betöltjük a húsba. 
  7. A nyílást hústűvel összetűzzük. 
  8. A tenyerünk élével óvatosan eloszlatjuk a húsban a tölteléket.
  9. Zsírral kikent tepsibe tesszük a dagadót, kívülről sózzuk, borsozzuk, kevés vizet öntünk alá, befedjük alufóliával.
  10. Meleg sütőbe tesszük, saját levével többször meglocsolgatjuk, majd kb 1 óra sütés után a fóliát levéve és a tüzet mérsékelve szép pirosra sütjük. 
  11. Nem szabad kiszárítani! 
  12. Ha megsült kb. fél órát még fólia alatt pihentetjük, hogy a hús nedvei leülepedhessenek. 
  13. Csak ezután szeleteljük, krumplipürével, salátával szervírozzuk.







2012. április 9., hétfő

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!




kép


Hozzon a nyuszi kosarában minden jót,
ízes sonkát, finom bort.

Bővelkedjen az ünnep vidámságban és szeretetben.



Kellemes húsvétot kívánok minden kedves olvasómnak, blogtársamnak !







2012. április 1., vasárnap

Aszpikos tojás







Már tavaly kinéztem ezeket a csodálatos íz,- és színvilágú tojásokat Latsiánál. Idén azonban sort kerítettem az elkészítésükre is. Nagyon élvezetes volt az egészet összeállítani, majd izgalommal várni, hogy másnap  hogy is fog kinézni, mikor leveszem róluk a tojáshéj-ruhájukat. Kár volt izgulni, mert tökéletesek lettek. Nagyon tetszett mindenkinek. Ismétlés következik, mert az már biztos, hogy előételként ott lesznek a húsvéti asztalon. Köszönet az ötletért Latsiának. A receptet azért ide másolom, de megtekinthető ITT is.

Elkészítési idő: 30 perc
Dermesztés: 8 óra / 480 perc

Aszpikos tojás

Hozzávalók:

  • 2 ek  zselatinpor
  • 1 dl hideg víz
  • 10 üres tojáshéj
  • 1/2 sárga és 1/2 piros színű paprika csíkokra vágva
  • 15 dkg sonka csíkokra vágva
  • pár szem olajbogyó felaprítva vagy félbevágva
  • konzerv kukorica és zöldborsó
  • 4 dl világos tyúkhúsleves
  • petrezselyem

Elkészítése:

  1. A zselatinport egy tálba tesszük, leöntjük a hideg vízzel és duzzadni hagyjuk.       
  2. Közben a tojások szélesebbik végének tetejét feltörjük, a tojást kiöntjük belőle.
  3. Az üres tojáshéjakat keskenyebbik felükkel  (ez lesz majd a tetejük) egy tojástartóba állítjuk. 
  4. A petrezselyem levelekből 1-1-et a tojások aljára teszünk, majd a többi hozzávalót is belerétegezzük.
  5. A megduzzadt zselatint a forró húslevesben feloldjuk, ráöntjük a tojáshéj tetején lévő lyukon a töltelékre, majd a tojásokat egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  6. Amikor a zselé megszilárdult, törjük fel a héjat és vegyük ki a zselés tojást.  
  7. Megfordítva, tálra téve kínáljuk.