2012. június 30., szombat

Nyári saláta






Ezt a salátát azért szeretem, mert az összes nyári kedvenc zöldségem benne találtatik. Továbbá, mert nagyon jól illik rántott zöldségekhez, sült és grillezett húsok mellé, ami ilyenkor nyáron gyakran készül nálunk. A szeletelésen kívül nagy tudomány nem kell az elkészítéséhez, pillanatok alatt összeállítható bármikor, hisz az összes alapanyag megtalálható hozzá a kertben vagy akár a hűtőszekrényben is. Meleg szívvel, de jó hidegen ajánlom!   

Elkészítési idő: 10 perc

Nyári saláta

Hozzávalók:

  • 1 nagy lilahagyma
  • 1 nagy vagy 2 kisebb fehér paprika
  • 3-4 nagy paradicsom
  • néhány karika zöldpaprika
  • petrezselyem

ecetes léhez:

  • víz
  • cukor
  • ecet


Elkészítése:

  1. Először elkészítjük a levet, a szokásos módon, ahogy a salátához szoktuk. A vízbe belekeverjük az ecetet, sót és a cukrot.
  2. A lilahagymát és a paradicsomot vékony fél-karikákra, a paprikákat is vékony karikákra vágjuk.
  3. Egy mély tálba lerétegezzük a hagymát, fehér paprikát, paradicsomot
  4. Felöntjük az ecetes-cukros lével. 
  5. Tetejére néhány karika csípős zöldpaprikát teszünk, végül apróra vágott petrezselyemmel meghintjük.
  6. 1-2 órára behűtjük.    








2012. június 26., kedd

Forrázott uborka







Nem múlhat el  nyár  koviubi nélkül.  Mi nagyon szeretjük, sült húsok, pörköltek, bográcsos ételek nélkülözhetetlen kísérőjeként. De csak úgy, magában is megeszegetjük, remek nassolni való, a leve pedig frissítően üdítő. A kovászos uborka receptje itt olvasható, de most egy másik örök kedvencemet szeretném bemutatni, a forrázott uborkát. A nagymamám gyakran készítette nekünk gyerekkoromban, a recept tőle származik. Biztos mindenki volt már úgy, hogy megvette a kovászolni való uborkát, az idő pedig másnapra elromlott, a koviubi meg nem érett be. Ilyenkor szoktam elővenni a nagymama hagyatékát. Ha jó kemény, friss uborkákat vásárolunk, biztosak lehetünk benne, hogy nem fog megpuhulni, hanem ropogós marad. Kezdő háziasszonyoknak különösen a figyelmébe ajánlom, mert nem lehet elrontani.

Elkészítési idő: 30 perc

Forrázott uborka

Hozzávalók:

  • 1 kg uborka
  • 1 liter víz
  • 2 dl 10%-os ecet
  • 4-5 ek. cukor
  • 1 ek. só
  • 1 késhegynyi Na-benzoát
  • 1 késhegynyi kénpor 

fűszerek:
(ízlés szerint, de kb. mindenből 1 evőkanál ) 

  • koriander
  • mustármag
  • egész kömény
  • szemes bors
  • 3-4 babérlevél
  • 2 csomag kapor


Elkészítése:

  1. Az uborkákat alaposan megmossuk, végeit levágjuk, ahogy a kovászos uborkához szokás, bemetsszük.
  2. Egy edény aljára tesszük a kaprot, beleszórjuk a fűszereket, ráfektetjük az uborkákat.
  3. A vizet az ecettel, cukorral, sóval felforraljuk, hozzáadjuk a tartósítószereket, majd még forrón az  uborkákra öntjük, hagyjuk kihűlni, letakarva a hűtőbe tesszük.
  4. Három nap múlva átszűrjük, a levet ráöntjük, felhasználásig visszatesszük a hűtőbe, 2-3 hétig eláll.








2012. június 22., péntek

Eperturmix, ahogy én szeretem




Ebben a szinte már elviselhetetlen hőségben az ember jobban kíván inni, mint enni. A kicsit egyhangú citrusos limonádék és jeges teák után ma egy igazán frissítő epres turmixot készítettem úgy, ahogy én szeretem. 

Elkészítési idő: 10 perc

Eperturmix

Hozzávalók:

  • 2 doboz epres tej
  • 3-4 gombóc vaníliafagyi
  • 10-15 dkg eper
  • (nyírfa)cukor vagy méz

Elkészítése:

  1. A hozzávalókat már előzőleg jól behűtve vesszük elő a hűtőszekrényből.
  2. A turmixgép poharába aprítjuk a megmosott, megtisztított epret, hozzáadjuk a cukrot és keveset az epres tejből.
  3. Összeturmixoljuk, majd a vaníliafagyit és a többi epres tejet is hozzáöntjük, jó habosra kevertetjük a géppel.




2012. június 15., péntek

Foszlós perec (Simit)










Senki ne gondoljon a hagyományos sós perecre, amit a moziban filmnézés közben szokás jóízűen elrágcsálni. Ez egy nagyon finom se nem édes, se nem sós foszlós tészta, így sósan pl. krémsajttal, körözöttel, szalámival megrakva vagy édesen lekvárral, mézzel megkenve is fogyasztható. Frissen a legfinomabb.    

Elkészítési idő: 90 perc

Foszlós perec

Hozzávalók: 

  • 2,5 csésze liszt 
  • 3/4 csésze langyos tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 ek olaj
  • 3 ek olvasztott sertészsír
  • 1 tojás
  • 1 ek cukor
  • 1 tk só


a tészta megkenéséhez:


  • 1 felvert tojás


díszítéshez:


  • mák, szezámmag 


Elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóit a liszt kivételével egy nagy tálban fakanállal összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet is, sima tésztává gyúrjuk. (Az élesztőt nem kell felfuttatni, csak bele kell morzsolni)
  2. Az edényt letakarjuk, meleg helyen 40 percig kelesztjük.
  3. A tésztát 8 egyforma részre vágjuk, golyókat formálunk belőle. 
  4. A golyót megfelezzük és 2 db kb 40 cm hosszú rudat sodrunk belőle. 
  5. A rudakat egymás mellé tesszük, megsodorjuk és  perecet (vagy ízlés szerint más formát is lehet)  formálunk belőle.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejüket tojással megkenjük, mákkal vagy szezámaggal megszórjuk, 10 percet még kelni hagyjuk.
  7. Előmelegített sütőben 180°C-on 25 percig sütjük.     


Egy kis segítség a perec megformázásához:















2012. június 13., szerda

Cseresznyés-mandulás pite













A legkedvesebb nyári gyümölcseim egyike a friss, ropogós cseresznye. Egészen tavaly előttig a kert végében állt a hatalmas germersdorfi cseresznyefánk, de elmúlt 30 éves, elkorhadt, már csak sínylődött szegény és nagy bánatomra ki kellett vágni. Sok  emlékem fűződött hozzá. Gyerekként szerettünk a lombjai között hűsölni vagy csak megpihenni a vaskos ágain. Azt mondják, a fáknak gyógyító ereje van és amíg meg volt gyakran kimentem megölelgetni a törzsét, mindig úgy éreztem pozitív energiával és gondolatokkal tölt fel. Visszatérve a recepthez, sajnos azóta sem ettem olyan finom ízű, ropogós cseresznyét, mint amilyen a miénk volt. Egész más a frissen szüretelt vagy a piacokon félig érett, agyonnyomorgatott, megpuhult gyümölcs íze. Most viszont sikerült igazán finom cseresznyét vásárolnom a nemrég nyílt őstermelői piacon, felét azonnal eltüntettük, a másik feléből készült ez az isteni pite.            

Elkészítési idő: 60 perc 

Cseresznyés-mandulás pite

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 4 dl tejföl
  • 25 dkg cukor
  • 35 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • néhány csepp mandulaaroma
  • csipet só
  • 50 dkg cseresznye
  • 10 dkg mandula lapocska


Elkészítése:

  1. A tojásokat a tejföllel simára keverjük, hozzáadjuk a cukrot, csipet sót, beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, ízesítjük néhány csepp mandulaaromával, a tésztát jól összedolgozzuk.
  2. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe (az enyém 20x30 cm-es volt) öntjük, rárakosgatjuk a kimagozott cseresznyét, meghintjük a mandulával.
  3. Előmelegített sütőben 180°C-on kb 30 percig sütjük. 
  4. Kockára vágva, tetejét porcukorral meghintve tálaljuk. 




Recept forrása: Nagy süteménykönyv





2012. június 12., kedd

Sajttal, baconnal, kukoricával töltött cukkini






Hús nélküli könnyű, laktató fogás. Na jóóó, egy kis light-os bacon szalonna is került bele, de tényleg (nem) csak az íze kedvéért. A héten a főzésnél fő szempont volt a gyorsaság, no de attól, hogy gyorsan elkészül még finom is kell legyen. A tarsolyomban őrizgettem már egy ideje ezt a recept, a netről mentettem el, de a "feltaláló"-jára sajnos nem sikerült ráakadnom. Bárki volt is köszönet neki!

Elkészítési idő: 45 perc

Sajttal, baconnal, kukoricával töltött cukkini

Hozzávalók:

  • 4 zsenge cukkini
  • 5 dkg trappista sajt
  • 10 dkg kockázott bacon
  • 15 dkg konzerv csemegekukorica
  • 5 dkg krémsajt
  • frissen őrölt bors


Elkészítése: 

  1. A cukkiniket megmossuk, megtöröljük, hosszában kettévágjuk. Magokat óvatosan kikapargatjuk, a cukkiniket néhány percre lobogó sós vízbe dobjuk, hogy kicsit megpuhuljanak, (nem szabad túl puhára főzni) kiszedjük, majd rögtön hideg vízbe tesszük, így szépen  megtartják majd a formájukat. Papírtörlőn leszárítjuk, sütőtálba, egymás mellé tesszük őket.
  2. A trappista sajtot apróra felkockázzuk, a cukkinik üregébe szórjuk.
  3. A lecsöpögtetett kukoricát összekeverjük a krémsajttal és a kockázott baconnal, picit sózzuk.
  4. A tölteléket ráhalmozzuk a cukkinikre, frissen örölt borsot tekerünk rá, meleg sütőben negyed órát sütjük.     




2012. június 8., péntek

Rántott mozzarellagolyók chilis joghurtmártással



Idejét sem tudom mikor sütöttem utoljára rántott sajtot. Nem mintha nem szeretnénk, csak a panírozását vállalná át tőlem valaki. De mivel ma nem vágytam sem túl időigényes, sem nehéz ebédre, így a hűtő felső polcán meglapuló mozzarellagolyócskák kerültek terítékre. Mivel a mozzarella ízre teljesen semleges, mondhatni ízetlen, így megfűszereztem kicsit a panírozásnál a tojást és még egy könnyed, enyhén csípős mártogatóst is készítettem mellé. Vegyes salátával igazán élvezetes volt. A kisült golyócskákba színes kis műanyag kardokat szúrtam, így nem csak hangulatos lett tőle a tál, de a mártogatási célokat is szolgálta.   

Elkészítési idő: 30 perc

Rántott mozzarellagolyók chilis joghurtmártással

Hozzávalók:

  • 2 csomag mini mozzarellagolyó
  • 3/4 dl tejföl
  • 1 dl joghurt
  • 1 kk cukor
  • kevés chiliszósz
  • petrezselyem
  • bors 


panírozáshoz:

  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa


sütéshez:
  • olaj


Elkészítése:

  1. A joghurtot  összekeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk, elkeverjük benne a chiliszószt, megszórjuk felaprított petrezselyemmel, chili karikákkal díszítjük.
  2. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
  3. A mozzarellagolyókat levétől leszűrjük, leöblítjük, papírtörlőn leszárítjuk.
  4. A felvert tojásba sót, borsot teszünk és a szokásos módon duplán (liszt-tojás-liszt-tojás-zsemlemorzsa) bepanírozzuk a sajtgolyókat, hogy sütésnél - biztos, ami biztos - ne folyjanak ki. (Egy kis szezámmag nem ártott volna még neki, de nem volt itthon).
  5. Bő, forró olajban, több részletben kisütjük, közben rázogatjuk a serpenyőt, hogy minden oldalon  egyformán piruljanak. 1-2 perc elég neki, de fontos, hogy forró legyen az olaj.
  6. A felesleges zsiradékot papírtörlőn leitatjuk róluk.
  7. Friss, ropogós salátára helyezve a mártással kínáljuk. Forrón az igazi. 











2012. június 1., péntek

Epres-joghurtos pohárkrém lemon curddal




A maradékokat szerettem volna elhasználni a hűtőből, így született ez a pohárkrém. A fanyar lemon curd nagyon jól illett az édes eperhez és a krémesen lágy joghurthoz, a ropogós zabpehely pedig csak megkoronázta a fenséges ízharmóniát.   

Elkészítési idő: 10 perc

Epres-joghurtos pohárkrém lemon curddal

Hozzávalók:

  • 1 nagy pohár görög joghurt (400 ml)
  • lemon curd
  • 40 dkg eper
  • zabpehely
  • méz


díszítéshez:

  • eper
  • citromfű 


Elkészítése:

  1. A zabpelyhet sütőpapíros tepsibe tesszük, vékonyan megcsorgatjuk a mézzel, ropogósra sütjük, kihűtjük.
  2. A desszertes poharakba rétegezzük a zabpelyhet, joghurtot, lemon curd-ot, feldarabolt epret, megint joghurt, lemon curd, tetejére zabpehely.
  3. Néhány órára behűtjük.