2012. november 29., csütörtök

Gesztenyés-rumos meggyes keksztekercs







Már napok óta kerülgettem a kamrában a nyáron eltett rumos meggy befőttjeimet. Valahogy mindig megakadt rajtuk a szemem. Gondoltam akkor itt az ideje, hogy készüljön is belőlük valami. Nagy sütkérezésekbe nem akartam fogni, lesz részem benne úgyis az ünnepek előtt, alatt, sőt még utána is. Az alap ötletet az általunk nagyon kedvelt kókuszos keksztekercs adta, mert ugye azt nem kell sütni. Mivel a gesztenyés dolgokat is nagyon szeretjük, a rumos meggy meg adva volt, így készült ez a változat. Már az ünnepekre gondolva összekötöttem a kellemest a hasznossal, rögtön dupla adagot készítettem, és a fele a fagyasztóban várja meg majd a karácsonyt. A rumos meggy levét teához szoktam önteni vagy csak magában is elkortyolgatjuk. 

Elkészítési idő: 30 perc

Gesztenyés-rumos meggyes keksztekercs

Hozzávalók:

tészta:

  • 50 dkg darált keksz
  • 25 dkg porcukor
  • 3 ek cukrozatlan kakaópor
  • kb 3 dl tej
  • 1 tk vanília aroma
  • 2 kupaknyi rum

töltelék:

  • 25 dkg felengedett gesztenye massza
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 1-2 ek tejszín
  • 3-4 ek a rumos meggy levéből


hempergetéshez:

  • 5 dkg kókuszreszelék


Elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fél órát a hűtőben pihentetjük. 
  2. A tej hozzáadásával vigyázzunk, annyit adjunk csak hozzá, amennyitől a tészta összeáll.
  3. A tésztát megfelezzük, két folpack közé téve (így nem ragad) vékonyra nyújtjuk őket.
  4. Megkenjük a gesztenye krémmel, megszórjuk a kimagozott rumos meggyel, szorosan feltekerjük.
  5. A deszkára kókuszreszeléket szórunk, a tekercseket meghempergetjük benne, majd fóliába csomagolva néhány órára, de legjobb, ha másnapig a hűtőbe tesszük, így szépen szeletelhetővé válik.
  6. Több adagot is készíthetünk egyszerre, mert jól bírja a fagyasztást. 
  7. Ilyenkor fogyasztás előtt fél órával vegyük ki a mélyhűtőből, hogy kicsit kiengedjen.






2012. november 21., szerda

Mézes-mustáros csirkemell sárgarépás, lilahagymás rizzsel




A csirkemell annak ellenére, hogy kicsit a szárazabb húsfélék közé tartozik az egyik legkedveltebb konyhai alapanyagom. Nagyon hamar elkészül, ha hirtelen gyors ebédet vagy vacsorát szeretnék készíteni, akkor nincs is ennél jobb választás. Mire elkészül a köret, addigra a hús is megpuhul. A csirkemell általában valamilyen szószos formában gyakran kerül nálunk terítékre. Van egy apró titka, hogy a hús ne legyen száraz, vaj-olaj keverékén kell megsütni, így nem csak ízes lesz, de szaftos is marad. Ez a mézes-mustáros változat házias stílusban, mindenféle "Rafinéria"-porok nélkül készült, a saját ízlésünkre megalkotva. A kicsit sem szokványos rizsköret teszi még különlegesebbé.        

Elkészítési idő: 30 perc

Mézes-mustáros csirkemell sárgarépás, lilahagymás rizzsel

Hozzávalók:

  • 1 csirkemellfilé
  • 1 vöröshagyma
  • 2 g fokhagyma
  • 3 ek méz
  • 3 ek mustár
  • 2 dl habtejszín
  • 1 dl fehérbor
  • darabka vaj
  • 2 cm friss gyömbér
  • chili pehely
  • bors

köret:

  • 1 sárgarépa
  • 1 lila hagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 10-15 dkg rizs


Elkészítése:

  1. Az apróra vágott hagymát, fokhagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, a serpenyőbe dobunk egy darabka vajat, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott  csirkemellet, fehéredésig sütjük minden oldalát.
  2. Aláöntjük a bort, 1 percig erősebb lángon forraljuk, míg az alkohol elpárolog belőle.
  3. Hozzáadjuk a mézet, mustárt, reszelt gyömbért, chili pelyhet, 1-2 percig rotyogtatjuk. 
  4. Belekeverjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, néhány perc alatt összefőzzük.
  5. Ha nem sűrűsödne be kellőképpen egy evőkanál liszttel sűrítjük. 
  6. Közben megfőzzük a rizst.
  7. A felkockázott lila hagymát és a julienre (vékony csíkokra) vágott sárgarépát, kevés olajon puhára pároljuk.
  8. Összeforgatjuk a párolt rizzsel.

Recept forrása: itt, némi változtatással









2012. november 17., szombat

Vajas csillagok










Ma már muszáj volt valami sós rágcsálni valót készítenem, mert az utóbbi időben inkább édességek készültek a konyhámban. No meg azért is mert olyan jó rájárni az apró omlós falatkákra. A tészta pillanatok alatt összeállítható, keleszteni sem kell és rögtön süthető. Már próbálok az ünnepekre hangolódni, ezért csillag alakúra szaggattam és a kedvenc fűszereimmel szórtam meg a tetejét. Főleg langymelegen nagyon kínálta magát.   

Elkészítési idő: 30 perc

Vajas csillagok

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 18 dkg margarin
  • 3 tojás
  • 1 cs sütőpor
  • 1 tk só
  • mák
  • köménymag
  • pizza fűszerkeverék


Elkészítése:

  1. Az átszitált lisztbe belekeverjük a sót és a sütőport.
  2. A darabokra vágott margarinnal és 2 tojással sima tésztává gyúrjuk.
  3. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, csillag alakú kiszúróval kiszaggatjuk.
  4. Tetejüket a maradék felvert tojással megkenjük, mákkal, köménymaggal, pizza fűszerrel megszórjuk.
  5. Előmelegített, 180°C-os sütőben világosra sütjük. 






2012. november 9., péntek

Gránátalmás mascarpone mousse










A mousse egy légiesen könnyű textúrájú, lágy hab. Hangzatos neve ellenére rendkívül gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Szeretem adni egy finom ebéd lezárásaként. Ma sok elintézni valóm volt, így erre a finom desszertre maradt csak idő. Bármilyen gyümölccsel (pl.: eper, málna, ribizli, áfonya, szeder) készíthetjük. Az édesség utáni vágyunkat azonnal enyhíti, délutáni nassolni valónak is nagyon jó választás.

Elkészítési idő: 20 perc

Gránátalmás mascarpone mousse

Hozzávalók:

  • 25 dkg mascarpone
  • 8 ek porcukor
  • 3 dl habtejszín
  • 1 citrom leve
  • 1 nagy gránátalma

díszítéshez:

  • málnaszósz
  • dekor cukor
  • citromfű

Elkészítése:

  1. A mascarponét kikeverjük a porcukor felével és a citrom levével.
  2. A habtejszínt kemény habbá verjük a cukor másik felével, lazán összeforgatjuk a mascarponéval.
  3. Poharak aljára szétosztjuk a gránátalma magjait, keveset hagyunk a díszítéshez is.
  4. Rákanalazzuk a mousse-t, tetejét málnaszósszal meglocsoljuk, dekor cukorral megszórjuk, néhány gránátalma maggal és citromfűlevéllel díszítjük.






2012. november 4., vasárnap

Kakukkfüves, fehérboros, aszalt szilvás csirkemájpástétom













Nem tudom ti hogy vagytok vele, de engem egyre inkább elborzaszt a felvágottak és egyéb húsipari termékek minősége (?) és íze, pontosabban az ízetlensége. Lassan leszokóban vagyok arról, hogy ilyen termékeket vásároljak. Viszont reggelizni kell valamit, hisz az a nap legfontosabb étkezése. A leginkább már csak zsírcsomókból álló kolbász, a szójával meg mindenféle pépekkel telenyomott felvágottak és virslik helyett inkább szendvicskrémeket, körözöttet vagy rántottát készítek, esetleg jó házi húsos szalonnát és friss töpörtyűt eszünk. Egyre nagyobb késztetést érzek arra, hogy amit lehet házilag készítsek el, mert arról legalább tudom, hogy mit tartalmaz. Csirkemájat is gyakran sütök reggelire vagy vacsorára, mert kiadós és mindenki szereti. Tegnapra is vettem, de hirtelen ötlettől vezérelve a végén egy remek májpástétomot készítettem belőle. Mivel a múlt héten libatöpörtyűt sütöttem ki friss libahájból, libazsírom is lett jócskán, így azt használtam hozzá. Egyáltalán nem rontott az ízén, sőt... Friss kakukkfűvel, édes aszalt szilvával és zamatos borral emeltem az élvezeti értékét. Persze azt már mondanom sem kell, hogy még csak nyomokban sem tartalmaz ipari szalonnát, bőrkét, adalékot, tartósító szert és E-betűs borzalmakat. Az ízvilága pedig köszönő viszonyban sincs a boltiéval. Aki egyszer kipróbálja, megkóstolja az soha többé nem akar majd boltit enni. Karácsonyra pedig már tervben van egy narancsos változat is. 

Elkészítési idő: 30 perc

Kakukkfüves, fehérboros, aszalt szilvás csirkemájpástétom 

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3-4 g fokhagyma 
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 5 dkg puha aszalt szilva
  • 1 dl tejszín
  • libazsír
  • 3-4 szál friss kakukkfű
  • bors

Elkészítése:

  1. 2-3 evőkanálnyi libazsíron megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a zúzott fokhagymával tovább pirítjuk.
  2. Hozzátesszük a kisebb darabokra vágott csirkemájat, a száráról lehúzkodott friss kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk.
  3. Nagyobbra vesszük a lángot és a májat addig sütjük, hogy a belseje kicsit rózsaszínes maradjon, a máj ne keményedjen meg.
  4. Ráöntjük a bort, elfőzzük belőle az alkoholt, hogy csak a zamata maradjon az ételben. 
  5. Közben óvatosan felkapargatjuk az edény aljára sült ízes pörcöket is. 
  6. Hozzáadjuk az aszalt szilva felét.
  7. A májat botmixerrel pürésítjük, hozzáöntjük a tejszínt, krémes, selymes állagúra mixeljük. 
  8. Megkóstoljuk, ha szükséges még után ízesítjük.
  9. A maradék aszalt szilvát kisebb darabokra vágva lazán hozzákeverjük a pástétomhoz.
  10. A pástétomot több kisebb tálkába rakjuk, így tovább eltartható.
  11. Ilyenkor még kicsit folyós az állaga, de amint lehűlt, szépen meg fog dermedni.
  12. Felmelegítünk néhány evőkanál libazsírt, ezt folyékonyan, de már nem forrón  a pástétom tetejére öntjük, ezzel "leszigeteljük".
  13. Néhány órára vagy akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük, de minél tovább áll, annál jobban összeérnek az ízei.
  14. Pirított kaláccsal vagy friss bagettel, zöldségekkel fogyasztjuk.





2012. november 1., csütörtök

Emlékezés...



"Drága Halottainkért égjen a gyertya lángja, akik már nincsenek velünk, de szívünkben élnek örökkön-örökké!


Valaki mindig elmegy közülünk, s magával visz egy darabot a szívünkből. Mozdulataikat, szavaikat ismételjük újra és újra, mintha csak így próbálnánk éltetni őket magunkban. Látjuk, ahogy odafentről fénylő csillagként ragyognak ránk.
Tovább őrizzük szívünk mélyén, minden lélegzetvételünkben, gyertyalángba lobbant emléküket. Valaki elment közülünk. Örökül hagyva ránk az emlékképeit.
Itt hagyva egy ki nem hunyó gyertyafényt.
Mert szívünkben és életünkben ŐK a Nap, a Hold és a csillagok, a bolygók, melyek körülöttünk forognak végtelen időkig.


In memoriam Anya





Ne állj meg sírva nyughelyem előtt,
ne hidd, hogy alszom, hitt ott sem vagyok.
A halkan fúvó szellőben találsz meg,
és a hóban, mely gyémántként ragyog.
Vagyok a napfény érett búzatáblán,
őszi eső, mely gyengéden alászáll.

Ha kora reggel arra ébredsz,
hogy madárraj száll szárny suhogva,
ha szíved csendes éjben engem érez,
én sugárzom rád, csillagként ragyogva.
Ne állj hát sírva nyughelyem előtt,
emlékezz rám, s a halál nem vesz rajtam erőt!

                                           (Greg Schreiner)








Kicsi Száváért...