2013. január 16., szerda

Oliebollen (Holland fánk)







Ebben az évben még nem született bejegyzés, aminek fő oka, hogy az utóbbi időben igen nagy mértékben megszaporodtak a blogomról történő képlopások, így az időm nagy részét a plagizálókra, az ellopott képeim levetetésére kellett fordítanom. Tudom másoknál is probléma ez, de én elejétől fogva tudatosan fellépek a jogtalan felhasználással szemben. Nem azért, mintha akkora művészi értéket képviselnének a képeim, hisz csak egy egyszerű háziasszony vagyok, aki megpróbálja (több-kevesebb sikerrel) - a legjobb tudása szerint lefotózni a konyhai ténykedéseit. De mi, akik gasztro-blogot írunk, mindnyájan tudjuk, hogy ennek csak a kisebbik része "szórakozás", a nagyobbik fele kőkemény munka, főként, hogy az ételfotózás nem is olyan egyszerű dolog, pláne ha nincs műtermünk, szuper gépünk és nem vagyunk profi fotósok sem. Örökös versenyt futunk az idővel, dacolunk az időjárással, a fényviszonyokkal és nem kevés időt igényel a képek utómunkálata sem. Ezért úgy gondolom, hogy igen etikátlan dolog más fáradtságos munkáját nem tisztelni, semmibe venni, de a babért magunknak learatni. Mostantól - bármennyire is nem szerettem volna - diszkréten, de feliratozni fogom a képeimet. Remélem nem lesz túlságosan zavaró, de reményeim szerint így az energiáim nagy részét a továbbiakban nem kell a képlopások elleni küzdelemre fordítanom.  

A rövid kis bevezető után térjünk át a receptre. A farsangi szezon elején vagyunk. Ha farsang, akkor nekem rögtön a karneváli hangulatok és a fánk ellenállhatatlan csábítása jut eszembe. Elsőre egy nagyon egyszerű, de nagyon finom fánkot hoztam, mely szilveszterkor nagyon népszerű a hollandoknál, de nemcsak ekkor, hanem egész télen az utcai standok is árusítják. A tésztájában mazsola, alma, citrom van, ezek könnyű, gyümölcsös ízt adnak az amúgy nem túl édes tésztának. Egyúttal ezzel a recepttel jelentkezem Illéskrisz játékára is, ahol már szép számban gyülekeznek a jobbnál-jobb fánkocskák.


Elkészítési idő: 30 perc
Pihentetés: 60 perc

Oliebollen

Hozzávalók:
kb. 25 darab fánkhoz

  • 40 dkg liszt
  • 4 ek porcukor
  • 2,5 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 kicsi tojás
  • 2 ek rum
  • 4 ek mazsola
  • 2 alma
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só


sütéshez:

  • olaj

szóráshoz:

  • fahéjas porcukor


Elkészítése:

  1. Egy deci tejbe beleteszünk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
  2. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot és tejet, csipet sót, tojásokat, rumot és a kovászt. 
  3. Dolgozzuk jól össze a tésztát.
  4. Hozzákeverjük a mazsolát, a reszelt citromhéjat, a nagyon apróra felkockázott, meghámozott almát.
  5. Lefedjük és meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát.
  6. Mikor a tészta megkelt, gyengéd nyomkodással kiszorítjuk belőle a levegőt.
  7. Az olajat felmelegítjük, de nem túl forróra. (kb 160-180°C) 
  8. Két kanál segítségével,- melyet előtte belemártottunk a forró olajba - nem túl nagy gombócokat szaggatunk és mindkét oldalát szép aranybarnára megsütjük, ügyeljünk rá, hogy a közepe is átsüljön.
  9. Papírtörlőre szedjük.
  10. Tálaláskor fahéjas porcukorral meghintjük a tetejét.   








11 megjegyzés:

  1. Kedves Nea ! Megértem, hogy mérgelődsz, én még ugyan nem tapasztaltam, de soha nem tenném ki más képét a blogomra, főleg nem a saját ételemként feltüntetve. Nagyon szép így is fotód, és guszták ezek a kis fánkocskák ! :)

    VálaszTörlés
  2. A számból vetted ki a szavakat, korábban pont ezt írtam én is. Mostanában nem foglalkoztam a képlopásokkal, de úgy gondolom, hogy a "jobb klikk" tiltásával máris jobb lett. A fánk szuper, hamarosan felkerül a többiek közé!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is sajnáltalak, mikor veled történt ugyanez. Sajnos jobb megoldás erre egyenlőre nincs.

      Törlés
  3. Tényleg bosszantó,amikor ellopják a fotód, amivel keményen dolgozol, úgy érzem nem vagyunk eléggé megvédve!Már máshol is írtam, a "hova máshova?" szlogenű üzlet szórólapján, jött szembe az egyik képem, és a reklamációmra nem is reagáltak, bánom,hogy nem mentem tovább...
    Ez a fánk viszont, nagyon különleges, még nem ismertem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márti, ne legyen legközelebb, de ha mégis tovább kell menni. Legtöbb üzemeltető nagyon együttműködő és leveszi vagy leveteti a képet, rosszabb esetben letiltja a tolvaj blogját.

      Törlés
  4. Nem hinném, hogy meg kéne lepődni azon, hogy viszik a képed. Ha nincs "felségjelzés" rajta, egyértelmű. Én inkább azon röhögök jót magamban -régebben "csak" bosszankodtam...-, mennyien ellenzik a lopásokat - bloggerek -, de ők maguk persze nyugodt lélekkel, és ha beletartozik a klikkjükbe még támogatják is. Gusztustalannak tartom, ha képet, ha receptet lopnak, vagy támogatják, úgyhogy mereven elzárkózom ezen bloggerek és médiumok "neves" társaságától. Ezért nem is írok ki olyan hülyeségeket, mint paragrafus a lopás ellen. Magyarországon senki sem foglalkozik hasonló tyúkperekkel. Nekem inkább az a furcsa, hogy te csak ennyi év után találkozol ilyesmivel személyesen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem lepődtem meg! Nem most találkoztam ezzel először, évek óta folyamatosak a képlopások, csak mostanra lettek olyan mértékűek, hogy ennyire felháborodtam rajta. Nem igazán értem az álláspontodat. Nem hiszem, hogy azzal,hogy eddig nem feliratoztam, bárkit is támogattam vagy buzdítottam volna arra, hogy akkor nyugodtan viheti a képeimet. A lopás, az lopás, felirattal, vagy anélkül is. Miért (és ki(k)nek) egyértelmű és természetes,hogy felirat nélkül szabadon vihető? Még a google is figyelmeztet arra, hogy a kiszemelt kép jogvédelem alatt állhat. Én sem lopom el a kollégám pénztárcáját, csak mert nincs ráírva a neve. Ez emberi intelligencia és jellembeli hozzáállás kérdése, főleg, ha erre a blogodban még külön fel is hívod a figyelmet. Nem mellesleg inkább az zavar, hogyha már el is vitte, akkor legalább a hivatkozó linket tenné ki és ne sajátjaként tüntesse fel, mert nem ő dolgozott meg vele. Tudnék még neked sok mindent mesélni, hogy mik történtek meg ezzel kapcsolatosan velem. Pl. amikor a postaládámba bedobott szórólapon saját fotóm köszönt vissza, vagy amikor neves(!) üzletlánc, szórakozóhely, étterem a saját fotódat használja önmaga reklámozására. Tudod, ha valaki a médiának is dolgozik nem feltétlen szerencsés, ha feliratozza a képeit, ezért nem tettem eddig. Nekem meg az a furcsa, hogy hülyeségnek tartod az adatvédelmi TÖRVÉNYT. Ezzel az erővel mindenki lopkodhatná büntetlenül a másik szellemi alkotásait és itt nem csak a blogolókra gondolok. Hmmm... nézőpont kérdése. Remélem soha nem kerülsz ilyen helyzetbe, mert akkor neked sem lesz ez ennyire vicces.

      Törlés
    2. Most olvastam el amit írtál. Bocs, de kerültem ilyen helyzetbe, nem először! Nem egy helyről köszöntek vissza dolgaim, és nem csak blogokról. Pont azért mondom, hogy blődli a nagy magyar törvény! Nem lehet foganatosítani, illetve akkora procedúra, költség etc., hogy valóban max Horváth Rozi megy bele. Ezért ki sem írom...SENKIT nem ijeszt el! Se médiát, se bloggert, se közintézményeket...Ha nálad mostanra telt be a pohár, hááát...

      Törlés
  5. Csodás a fánkod, szívesen megkóstolnám. A soraiddal pedig teljesen egyetértek!

    VálaszTörlés
  6. Csodás fotók, csodás fánk - kell ennél több?
    Egyébként nagyon tetszik a felső blogfotód is, szép.

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket