2013. február 8., péntek

Rezgős szegedi lepény




A lepény szó hallatán az édes gyümölcsökkel jócskán megrakott sütiféle jut az eszünkbe. Ez azonban nem egy hagyományos lepény, hanem egy táj-jellegű sütemény, amit Szeged nevéhez kapcsolódik. A receptet a Vidék Íze magazinban találtam. Mindenképpen ki szerettem volna próbálni, kíváncsi voltam tényleg rezeg-e? Egy rendkívül könnyű textúrájú, nem túl édes sütemény, szerintem az is szeretni fogja, aki amúgy nem nagyon rajong az édességekért. Első ránézésre a krémesre hasonlít, de ez csak optikai csalódás, kóstolásra a piskótához tudnám hasonlítani az ízét. Mikor kivettem a sütőből még tényleg rezgett benne a töltelék. Mivel a süti eléggé semleges ízhatású én még áfonya és málnalekvárt kínáltam mellé.           

Elkészítési idő: 90 perc

Rezgős szegedi lepény

Hozzávalók:

tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 6 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1/2 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • csipet só

töltelék:

  • 12 dkg liszt
  • 6 dkg porcukor
  • 6 tojás
  • 5 dl tejföl

szóráshoz:
  • porcukor

Elkészítése:

  1. A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztből, tojássárgájából a puha vajjal, csipet sóval és a felfuttatott élesztővel tésztát gyúrunk, amit egy vajazott, lisztezett 20 x 30 cm-es tepsibe helyezünk.
  3. A tésztát 200°C-os, előmelegített sütőben kb 10 percig sütjük.
  4. A tejfölt összekeverjük a porcukorral, a tojás sárgákkal, a liszttel, majd a keményre felvert tojásfehérjét is óvatosan hozzáforgatjuk.
  5. Rásimítjuk az elősütött tésztára és 140°C-os sütőben további 55-60 percig sütjük.
  6. A süteményt kockára vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.









9 megjegyzés:

  1. Micsoda új arculat! Nagyon esztétikus! Szépek a képek, finom a sütemény, mi kell még?! :o)

    VálaszTörlés
  2. Ó de nagyon jól néz ki ! Nagyon finom lehet! A Vidék melyik számában találtad? Megszoktam venni szeretem ezt az újságot.Nagyon tetszik az új fejléced!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A 2010. októberi számban találtam. Én is szeretem ezt az újságot és megvettem az első lapszámtól kezdve. Van még jó néhány recept, amit szívesen kipróbálnék. Csak az idő, na azzal állok mindig hadilábon.
      Igen, próbálok időnként megújulni, örülök, ha tetszik másnak is.

      Törlés
  3. Csuda jól néz ki a süti! Ilyen borús télidőben pedig aki ilyen fotót produkál az profi kérem:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. HajniZoli, aranyosak vagytok, köszönöm szépen.

      Törlés
  4. Finoooooom! Nagyon tudnám szeretni! :-))

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű színeket használtál a süti alá. Az egész együttvéve nagyon jól néz ki. A süti meg istenien néz ki.:-))
    A Vidék ízeit én is veszem mindig, már sütöttem is belőle. Szerintem nagyon jó újság.

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket