2013. március 27., szerda

Orosz Briós










Sima hétköznapokon is nagyon szeretem a kalácsot, egy bögre meleg kakaóval, pikáns lekvárral és máris jól indul a nap. A húsvéti ünnepekre pedig egyenesen elmaradhatatlan, mindig készül a sonka mellé, mert az enyhén füstös íz az édeskés kaláccsal valami páratlan kulináris élvezetet tud nyújtani. Most egy olyan kalácsot, brióst hoztam, amely a délutáni tea, kávé mellé illik inkább, mert fahéjjal van ízesítve, nem túl édes, de lágyan foszlós és az illata az valami mennyei. Ha valaki nem szereti, a fahéj kihagyható belőle, csak a cukros vajjal elkészítve is nagyon élvezetes. A belefont tészta rózsák által igazán mutatós és különleges, a vendégek el sem fogják majd hinni, hogy mi készítettük. Ha megtetszett, még nem késő hozzálátni.


Elkészítési idő: 60 perc
Pihentetés: 90  perc

Orosz briós

Hozzávalók:

tészta:
  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 9 dkg cukor
  • 9 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 2 tk vanília aroma
  • csipet só

töltelék:

5 dkg puha vaj
2 ek cukor
1-2 tk őrölt fahéj

tetejére:

  • 1 tojás
  • pici kristálycukor
  • jégcukor (elmaradhat)


Elkészítése:

  1. A tejet meglangyosítjuk, a felébe kevés cukrot keverünk, belemorzsoljuk az élesztőt és meghintjük kevés liszttel. 
  2. 10 percre félre tesszük.
  3. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojást, cukrot, csipet sót, vanília aromát, az olvasztott vajat, felfuttatott élesztőt és a maradék tejjel sima tésztává gyúrjuk.
  4. A tálat letakarjuk és a tésztát szobahőmérsékleten kb 1 óra alatt  1,5-szeresére kelesztjük.
  5. Lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, egyenletesen rákenjük a puha vajat, megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral, feltekerjük.
  6. A tészta két végéből 4-5 cm-nyit levágunk, a "rózsákat" félretesszük, mert majd belefonjuk a tésztába.
  7. A tésztát hosszanti irányba félbevágjuk, a tetejétől 2-3 cm-t elhagyva. Az egyik rózsát a tészta elejébe, a másikat a végébe belefonjuk.
  8. A megfont tésztát sütőpapírral bélelt hosszúkás sütőformába tesszük, letakarva még 30 percig kelesztjük.
  9. Lekenjük a felvert tojással, kevés cukorral meghintjük, jégcukorral megszórjuk.
  10. Előmelegített sütőben 180-200°C-on kb 45 percet sütjük. 
  11. Ha túl gyorsan sülne a teteje, akkor a sütési idő felénél takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral, úgy süssük tovább.





Recept forrása, némi változtatással ITT található.






13 megjegyzés:

  1. Azta, de jól néz ki! Most a kalácsra gondolok, mert a hó az már mehetne. Nálunk is egész nap hullott, de nincs hideg, nem állt meg.

    VálaszTörlés
  2. Csodaszép:) És a teás készleted is:)

    VálaszTörlés
  3. De jó ez a kalács!! A teás készleted is csodaszép, a fotóidat pedig továbbra is imádom. :)

    Jó, jó, unjuk már a havat - pláne március végén - de azért a kertetek nagyon szép így is. Viszont remélem, hogy hamarosan a rügyező, virágzó kertről hozol képeket... ;-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép kalács:) - és az a rózsa a két szélén!! Én is most sütök, körtéset.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép, én is oda vagyok a kalácsokért:) Most is éppen kel a tésztám:) Nálatok legalább majd gyorsan elolvad a hó, nálunk eltart egy ideig, míg a méteres hó elolvad. Szép húsvéti ünnepeket kívánok Neked:)

    VálaszTörlés
  6. De szép kalács! Jó, hogy feltetted a készítés folyamatát, így jól látni, mitől ilyen csuda szép! A képek is fantasztikusak!!! :o)

    VálaszTörlés
  7. Szuper a kalács kinézete! Ezt érdemes menteni! :-))

    VálaszTörlés
  8. Itt minden olyan gyönyörű, a kalács, a tálalás, a fotó mellett a nagy hó is eltörpül. Gondolkodom az elkészítésén. Minden esetre a receptet mentettem. Na és az a tea szín ??? ! Csodás.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon finomnak tűnik, ráadásul gyönyörű is!:)

    VálaszTörlés
  10. Gyönyörű a kalács, vittem a receptet, a lányaim imádni fogják!

    VálaszTörlés
  11. Ma megsütöttem a kalácsot, óriási sikere volt! Köszönöm a receptet és nagyon kellemes ünnepet kívánok!

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm mindenkinek. Ajánlom kipróbálásra.

    VálaszTörlés
  13. Gyönyörű lett a kalácsod, kár, hogy csak most értem ide! :) Sebaj, mentve a recept jövő húsvétra, illetve nem is várunk vele addig! :)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket