2013. március 4., hétfő

Prézlis nudli




Még a Jókai bableves mellé készült, csak nem volt időm begépelni a receptjét. Gyerekkoromban rengeteg szilvás,- és barackos gombócot, barátfülét, nudlit ettem, és ezek most is nagy kedvenceim. Nem olyan nagy munka elkészíteni és még külön nagy előnyük ezeknek a krumplis tésztáknak, hogy jól fagyaszthatók, így érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, amikor másra nincs időnk csak elővenni egy adagot a fagyasztóból és gyorsan kifőzni. Boltival már nem is próbálkozom, mert egy lapon nem lehet említeni a házi készítésűvel. Nudlit általában akkor készítek, amikor gombócot főzök és olyankor hagyok ki a tésztájából, de most maradt ki főtt burgonyám, így azt hasznosítottam.

Elkészítési idő: 60 perc

Prézlis nudli

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 15 dkg rétesliszt
  • 1 tojás
  • diónyi zsír
  • csipet só

forgatáshoz:

  • 2 ek vaj
  • 15 dkg prézli
  • 1-2 ek barnacukor


Elkészítése:


  1. A burgonyát héjastól enyhén sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, még melegen áttörjük.
  2. Ha langyosra hűlt, rászórjuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, tojást, zsírt és  könnyű tésztává gyúrjuk.
  3. Jól belisztezett felületen 1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, ujjnyi vastagságúra felcsíkozzuk, majd hengereket sodrunk belőle.
  4. A hengereket 1 cm vastagságúra felvágjuk, majd mindegyiket nudli formájúvá sodorjuk.
  5. Lobogó, enyhén sós - olajos vízben - több részletben - megfőzzük, amikor feljönnek a víz tetejére még 1-2 percig tovább főzzük. 
  6. A megfőtt nudlikat szűrőkanállal kiszedjük és egy szűrőbe tesszük őket, megvárjuk, míg lecsepegnek.
  7. A vajon a barnacukor hozzáadásával megpirítjuk a zsemlemorzsát, beleforgatjuk a nudlikat.
  8. Porcukorral megszórva, lekvárral kínáljuk.






3 megjegyzés:

  1. Nagyon finom, nálunk is nagy kedvenc! :) Tökéletes a tartalmas leves mellé! :)

    VálaszTörlés
  2. Jaj nagyon szeretem, mindenhogyan a gombócokkal együtt, nemcsak prézliben hanem cukros mákban is megforgatva, isteni egy étel:-)))))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon hangulatos fotók! Hát nekem ez a mászkálós izé nem jön össze. Torzan írja, úgy hogy majd még szórakoznom kell még vele...Szóval a nudlid csodás! Most ennék is egy tányérkával.

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket